We hebben de twee snelste wedstrijdschoenen van Adidas getest én met elkaar vergeleken: Adizero Adios Pro 3 en Adizero Takumi Sen 10. De zool van beide schoenen is voorzien van een carbonplaat. Op het eerste gezicht zijn er ook veel overeenkomsten tussen deze twee carbonknallers. Maar als je verder kijkt, zie én ervaar je verschillen. Zo is er een verschil in reactiviteit, comfort, gewicht, zooldikte en stabiliteit tussen de twee Adizero-schoenen. In de onderstaande review bespreken we waarom ze zo snel zijn, wat hen uniek maakt en welke schoen het beste past bij jouw doelen én loopstijl.
Carbonschoenen hebben een vaste plek veroverd in de wereld van het hardlopen. Aanvankelijk werd gedacht dat het een hype was, maar inmiddels is het duidelijk dat carbonschoenen blijven. Tegenwoordig heeft elk merk hardloopschoenen met een carbonplaat in het assortiment. Deze schoenen combineren de kracht van een carbonplaat met het responsieve “superfoam”. Adidas maakt bijvoorbeeld gebruik van het ultralichte Lightstrike Pro-foam, zowel in de adios adizero Pro 3 als in de Takumi Sen 10 (zie afbeelding). Dit biedt voordelen tijdens wedstrijden, waardoor je met minder vermoeidheid het laatste deel van de race kunt voltooien. Bovendien bevordert het herstel na de wedstrijd, omdat de belasting op het lichaam lager is bij het dragen van carbonschoenen.
Lees ook: Alle schoenen met een carbonplaat in de zool vergeleken
Er zijn twee belangrijke redenen waarom schoenen met een carbonplaat minder impact hebben:
- De voorvoet van carbonschoenen is gebogen en stijf, waardoor je bij het afzetten minder druk hoeft uit te oefenen met je grote teen. De schoen duwt je als hardloper als het ware voorwaarts.
- De dikke zool met extra veerkracht vermindert de impact van het lopen op het asfalt. Bovendien kan de dikke zool de paslengte en loopefficiëntie positief beïnvloeden, omdat de lengte van het onderbeen toeneemt.
Adizero Takumi Sen 10
De adidas Takumi Sen 10 is een loeisnelle wedstrijdschoen met name geschikt voor 5 en 10 kilometerwedstrijden of trainingen met kortere tempoblokken. Een directe schoen omdat de zool voor een schoen met carbonplaat iets minder dik is uitgevoerd (33 milllimeter, waar maximaal 40 millimeter is toegestaan). Deze tiende versie 10 voelt sneller aan dan versie 9 met name door de stijvere voorvoet. Schoen is hierdoor wel ietsje zwaarder geworden. De Takumi Sen 10 is wel nog 15 gram lichter dan de Pro 3 die we later in dit artikel bespreken. Ook heeft deze nieuwe versie van de Takumi Sen een duurzamere buitenzool gekregen dankzij extra rubber op de buitenzool. Deze biedt meer bescherming en de verwachting is dan ook dat de schoen meer kilometers mee zal gaan.
De grootste update is echter de Energyrods 2.0, met een laterale verlenging in het middenvoetgedeelte (vergelijkbaar met de adidas Boston 12), die milde mediale begeleiding toevoegt en een beetje extra stijfheid voor degenen die daar landen. Een soortgelijk, licht bovenwerk zit iets strak en biedt net genoeg ruimte over de lengte van de voet voor een veilige en strake ‘race’ pasvorm. De schoen zit relatief strak, vooral bij de middenvoet, iets strakker dan we gewend zijn, maar wel nog steeds comfortabel. De aansluiting rond de voet is sowieso goed, ook omdat de tong heel dun is uitgevoerd in deze nieuwe versie.
Lees ook: De carbonrevolutie
De maatvoering van de adidas Adizero Takumi Sen 10 is vergelijkbaar met de maatvoering die je van adidas gewend bent. Het bovenwerk is een beetje stijver dan voorheen en loopt bij de tenen iets taps toe. Hierdoor past de schoen meer als een wedstrijdschoen voor de iets kortere afstanden. Het bovenwerk ademt goed, maar is wat ruw, daarom is het zaak om altijd sokken aan te trekken. Er zijn twee dempende pads bovenaan de hielkraag aan beide zijden die de voet verder vastzetten. Dankzij de stabiliteit van de hiel, de plaatsing van de pads en de strakke pasvorm moet je de veters niet heel strak strikken.
Gezien het lichtere gewicht en de wendbaarheid werkt de Takumi Sen 10 het beste voor kortere trainingen, snellere intervallen en kortere races tot de 10 kilometer. De demping in deze schoen is wat minder dan bijvoorbeeld de Pro 3, de kans op gevoelige kuiten na een race is dus iets groter dan bij schoenen uitgevoerd met een dikker zool. Voordeel is wel dat je dus dichter op het asfalt staat en een directer gevoel ervaart. De grip is goed op de weg en op de baan. De zool wordt goed beschermd, maar ga met deze schoenen niet het bos is. Daar is het superfoam gewoon te kwetsbaar voor.
Adizero Adios Pro 3
Op de Adios Pro 2 werd al heel hard gelopen. Zo schreef Peres Jepchirchir geschiedenis door in één jaar zowel olympisch goud als de New York marathon te winnen, beide keren dus op de Adizero Adios Pro 2. Alle ogen waren daarom gericht op de lancering van de nieuwe versie: adidas Adios Pro 3.
De Adizero Adios Pro 3 staat inmiddels ook bekend als één van de beste en snelste (halve)marathonschoenen van dit moment. Voor een carbonknalller is deze schoen opvallend stabiel, zeker gezien de zooldikte van 39,5 millimeter. De schoen is wat breder dan de Takumi Sen 10 en heeft een vergelijkbare grip en ook hier is de maatvoering zoals je van adidas gewend bent. Bestel deze schoen dus in je vertrouwde wedstrijdschoen maat.
Lees ook: De strijd om de snelste superschoen: Adidas sloeg in Berlijn toe, Nike antwoordt in Chicago
Deze versie is qua bovenwerk én tussenzool wel behoorlijk veranderd (en verbeterd). Het bovenwerk is geüpdatet naar een enkellaags Celermesh, wat zowel lichtgewicht als ademend is. Bij de vorige versie had de Adios Pro een wat meer waterafstotend bovenwerk, maar dit was flink minder ademend. Net als bij de Takumi Sen 10, trek altijd sokken aan in deze schoenen om wrijving (dus blaren) met het wat stuggere bovenwerk te voorkomen.
De Adios Pro 3 is uitgevoerd met meer Lightstrike Pro-schuim dan zijn voorganer. In de voorvoet is deze schuimlaag 3 millimeter dikker, wat zorgt voor meer demping bij de afzet. De tussenzool bestaat uit twee lagen Lightstrike Pro, wat veel comfort biedt bij het lopen van een halve en hele marathon.
Onder de hak loopt de carbonplaat door en onder de voorvoet liggen EnergyRods 2.0, ook verrijkt met carbon. De EnergyRods volgen de vormen van de middenvoet en de tenen. Ten opzichte van de vorige versie staan deze EnergyRods iets meer omhoog bij de voorvoet, hierdoor krijg je een iets explosievere afzet.
Handig detial, De “pull tab” aan de achterkant maakt het gemakkelijk om de schoen aan en uit te trekken en er zijn extra verstevigingen toegevoegd bij de hiel en middenvoet om de voet goed op zijn plaats te houden tijdens het lopen.
Tijdens de nieuwe wedstrijd Race to Adizero liepen 80 geselecteerde lopers een afvalrace of 5 kilometer. De lopers konden zelf kiezen op welke van de twee wedstrijden schoenen van adidas ze de wedstrijd liepen.
Welke past het beste bij jou? De Adios Pro 3 of de Takumi Sen 10?
Bij schoenen met een carbonplaat is het soms moeilijk te zeggen welke specifiek voor jou de beste is. Dit hangt sterk af van je loopstyle, je doel en je persoonlijke voorkeuren. Voor het meerendeel van de lopers zal wel gelden dat de adidas Takumi Sen 10 beter geschikt voor je is als je een 5 en 10 kilometer wedstrijd gaat lopen. Met name door de dunnere zool en de verbeterde stabiliteit in bochten. Als je van plan bent om een halve of hele marathon te lopen, dan zal de Adios Pro 3 voor de meeste lopers een beter alternatief zijn. Dit model biedt meer demping en energieteruggave, perfect voor de langere afstanden. Hieronder (onder de foto’s) bij de specificaties zie je de verschillen tussen de twee wedstrijdschoenen van adidas. Verschillen in zooldikte, gewicht, drop en prijs.
Op alle drie de afbeeldingen: Links de adidas adizero Takumi Sen 10, rechts de adidas adizero adios Pro 3
Specificaties
Merk | adidas | |
Type | Adizero Adios Pro 3 | Adizero Takumi Sen 10 |
Schoentype | Wedstrijdschoen met carbonplaat (t/m de Marathon) | Wedstrijdschoen met carbonplaat (5 & 10 kilometer) |
Gewicht | Circa 213 gram | Circa 198 gram |
Drop | 6,5 mm (zooldikte hiel: 39,5mm, zooldikte tenen: 33mm) | 6 mm (zooldikte hiel: 33mm, zooldikte tenen: 27mm) |
Prijs | 249,95 euro | 199,95 euro |
Verkrijgbaar | Beschikbaar in drie verschillende kleurvarianten voor heren en dames. | Beschikbaar in twee verschillende kleurvarianten voor heren en dames. |
Lees onze review van de adidas Supernova Rise
- De favoriete alternatieve trainingen van Niels Esmeijer
- Deze 10-kilometerwedstrijden mag je niet missen deze winter
- Rising Star: Jochem Wiersma
- Kiplimo verpulvert eigen wereldrecord in Zevenheuvelenloop
- Doe de test: welke supplementen kunnen jou helpen?