Home Voorpagina Paul Zwama: ”Ik mag mijzelf als wereldrecordhouder tronen”

Paul Zwama: ”Ik mag mijzelf als wereldrecordhouder tronen”

door hardloopnetwerk

Utrecht – Iets voor zeven uur ’s avonds sprak Paul Zwama, voordat hij aan zijn avontuur op de loopband gaat beginnen, de aanwezige mensen toe. De 31-jarige Zwama moest het maar gaan doen; het wereldrecord op de marathon op de loopband verbreken. Een pittige klus, want iedereen weet dat een loopband niet echt inspirerend is. Tóch ging Zwama ervoor en om klokslag zeven uur ging de loopband aan. Een spannend avondje volgde.

Door Jasper Boot

”Het was veel zwaarder dan gedacht. Vorig jaar liep ik nog 2 uur en 18 minuten op de marathon van Berlijn, maar het viel desondanks behoorlijk tegen. Het lopen op een loopband is zó saai,” omschrijft de kersverse wereldrecordhouder na afloop van zijn 2 uur, 20 minuten en 45 seconden durende loopbandsessie. Het voormalige wereldrecord  was een minuut langzamer en stond op naam van de Amerikaanse Eric Blake.

Na 32 kilometer lopen op de loopband kreeg de marathonheld last van steken in zijn zij: ”Het duurde een kilometer of twee en ik moest van 18 kilometer per uur naar 16 kilometer per uur. Gelukkig had ik wat marge opgebouwd en kon ik het weer snel oppakken naar 17 á 18 kilometer per uur, maar ik schrok wel even. Het zijn van die kleine dingetjes die ook in de fase van een marathon gebeuren.”

Gelukkig had ik wat marge opgebouwd en kon ik het weer snel oppakken naar 17 á 18 kilometer per uur, maar ik schrok wel even.

De aanwezige toeschouwers in de achtertuin van het bedrijf waar Paul Zwama werkt, IVVO, rekende zich na 32 kilometer volgens de Hilversummer al rijk. Toch deed Zwama dat niet: ”Pas de laatste drie kilometer wist ik zeker dat ik het ging halen. Je ziet het aan Abdi Nageeye op het EK afgelopen zondag. Hij moest na 37 kilometer met klachten uitstappen.”

Hoe de regerend wereldrecordhouder zich heeft voorbereid op deze uitdaging? ”Ik was op vakantie naar Canada en daar heb ik om de dag op de loopband getraind. Het lopen op een loopband is namelijk heel anders dan op de weg. Ik heb in de voorbereiding maar 45 minuten op marathontempo gelopen op de loopband. Het schoot regelmatig door mijn hoofd hoe ik dat vanavond 2 uur en 20 minuten moest gaan volhouden,” lacht Zwama.

Ik heb in de voorbereiding maar 45 minuten op marathontempo gelopen op de loopband.

Na 2 uur, 20 minuten en 45 seconden werden de champagneflessen opengetrokken. Nederland is een wereldrecord rijker!  Op de vraag of hij het wereldrecord nogmaals wil verbreken antwoord hij stellig: ”Nee, ik ga het niet nog een keer proberen. Alleen als mijn record de komende twee jaar verbroken wordt, dan wil ik het misschien nog een keer proberen.” 

Na afloop heeft Zwama nog een bedankje voor zijn sponsoren, waaronder Loopreizen.nl. ”Het blijft natuurlijk een bikkel. Hij is ongelofelijk afgetraind en in ongelofelijke conditie,” somt zijn trotse sponsor op. De marathonpoging biedt ook perspectief voor de marathon van Berlijn. Over vijf weken staat de voormalig Nederlands Kampioen op de marathon daar namelijk aan de start, althans dat is de bedoeling. Hij twijfelt nog wel een beetje, want in december zou hij ook graag de marathon van Valencia lopen. ”Het wordt één van de twee marathons en binnen twee weken ga ik daar de knoop voor doorhakken.” Eerst mag de kersverse wereldrecordhouder op de marathon op de loopband genieten van zijn prestatie. Zijn droom is om over twee jaar op de Olympische Spelen de marathon te lopen.

Foto: HN redactie

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten