Home Laatste Nieuws Noah Schutte na Nederlandse titel 10.000 m: ‘Het was echt een sprookje’

Noah Schutte na Nederlandse titel 10.000 m: ‘Het was echt een sprookje’

door Tijn Piest

Tien jaar geleden behoorde hij al tot de nationale top op de 10.000 meter, maar nog nooit veroverde Noah Schutte een NK-medaille op het onderdeel. Tot afgelopen zaterdag, toen hij op zijn thuisbaan in Leiden zegevierde.

Achter de Portugees Samuel Barata werd je tijdens de Gouden Spike in Leiden tweede in 28:49.58. Daarmee pakte je je eerste Nederlandse titel op de 10.000 meter. Wanneer in de race wist je dat je dat zou halen?

‘Richting het einde van de race bereidde ik me mentaal voor om met 700 meter te gaan te versnellen. Op het moment dat dit zo ver was, bleek dat ik nog 1100 m moest. Er was wat fout gegaan, waardoor we een ronde meer moesten dan op het rondebord stond (en dus ook door de speaker omgeroepen werd). In combinatie met de hitte zorgde dit ervoor dat ik erg stuk ging de laatste kilometer. Ik moest de uiteindelijke winnaar lossen en ik wist dat ik niet als eerste over de finish ging komen. Voor mij was de Nederlandse titel pas zeker in de laatste 100 meter, aangezien ik niet meer in kon schatten hoeveel ik vertraagde en hoe ver nummer twee Bas van Hooren achter me zat. Dit maakte het een beetje een anti-climax, maar gelukkig was het gat groot genoeg om de titel te pakken!’

Lees ook: PUMA Nitro Next Generation Athletics op zaterdag 17 juni (programma & livestream)

Is dit ook je mooiste Nederlandse titel?

‘Deze titel was op veel manieren erg speciaal. Het is een titel waar ik al van droom sinds het NK 10.000 meter bij de Gouden Spike gehouden wordt. Hiernaast heeft het lang geduurd voordat ik mezelf een kans kon geven om deze titel te winnen, aangezien ik de afgelopen drie edities heb gemist vanwege een lange blessureperiode. Dan heb je ook nog zo veel vrienden, familie en clubgenoten achter je staan en loop je op de baan waar je al je hele (hardloop)leven op traint. Het was echt een sprookje. Maar! Ik kies toch liever geen favoriet. In 2020 won ik de Nederlandse titel op de cross, de dag na de bruiloft van mijn zus. Dat voelde echt een beetje alsof ik voor het bruidspaar won en was daarom heel bijzonder. Zo is elke titel mooi op een andere manier. Ik zal deze titel in ieder geval nooit vergeten.’

Kun je wat vertellen over je aanloop naar het NK, met een trainingsstage en twee PR’s op de baan (13:39.68 & 28:25.23)?

‘Mijn hoofddoel dit seizoen was een goede 10.000 meter lopen. Het plan was om er eentje te lopen aan het begin van het seizoen in de Verenigde Staten en dan nog een stapje te zetten voor het NK 10.000 m. De focus in trainingen heeft dus echt op de 10.000 m gelegen. De trainingsstage in Flagstaff was een goede periode om mijn basisniveau uit te bouwen en de 5000 m in Oordegem was een goede wedstrijd om even wat hogere snelheid in m’n benen te voelen.’

‘Al met al heb ik een set-up waar ik erg blij mee ben!’

Je trainde veel mee bij het Valley Running Team onder Grete Koens. Is dit ook je nieuwe coach?

‘Ik train sinds januari op afstand onder Grete. In Flagstaff kon ik zo makkelijk met het Valley Running Team meetrainen, wat erg leuk was! Dit zal zeker nog vaker gebeuren op trainingskampen. Thuis train ik nog gewoon in Leiden. Mijn vader is sinds kort met pensioen en helpt me met trainingen. Op woensdagen sluit ik ook nog regelmatig aan bij mijn Leidse loopgroep.’

In 2020 gaf je op Hardloopnetwerk aan dat je focus lag op de 3000 meter steeple en de 10.000 meter, met later wellicht een overstap naar de marathon. Hoe is dat nu?

‘Ik heb de steeple voorlopig even vaarwelgezegd. Mijn eerste seizoen waarin ik de steeple serieus nam ging zo goed dat ik dacht dat het mijn beste onderdeel was om internationaal door te breken. Nu ik een lange voetblessure achter de rug heb, is mijn visie daarop veranderd. Ik focus voorlopig op de 10.000 meter. De marathon is zeker een afstand die ik een keer wil proberen, dus ik sluit niet uit dat ik ergens in de komende jaren mijn debuut maak. Tegelijkertijd denk ik dat de marathon en baanatletiek goed te combineren zijn, dus hoef ik ook niet meteen van een “overstap” te spreken. We zullen zien wat mij uiteindelijk het beste ligt!’

Maakt de titel op de 10.000 meter je hongerig naar meer op die afstand?

‘Door de hitte tijdens de wedstrijd heb ik het idee dat ik qua tijd niet heb kunnen laten zien wat ik momenteel in me heb. Hongerig ben ik dus zeker! Ik loop dit seizoen geen 10.000 meter meer, maar misschien dat ik op een 10 kilometer op de weg wat leuks kan laten zien.’

Wat gaan je komende wedstrijden worden? Is het halen van de WK atletiek realistisch?

‘Mijn eerstvolgende wedstrijd is volgende maand: de 5000 meter bij de Nacht van de Atletiek in Heusden. Eind juli doe ik dezelfde afstand bij de NK atletiek in Breda. Ik zal nog wat finetunen in trainingen om een mooie stap te zetten op de 5000 meter, maar het halen van de WK zie ik niet gebeuren. Voor mij was het doel dit seizoen om weer PR’s te lopen en van het baanseizoen te genieten. Dat gaat beiden gelukkig goed!’

Is de Olympische ambitie er nog steeds?

‘Ja. Ik zou uiteraard graag op de Olympische Spelen staan en ik durf ervan te dromen. Tegelijkertijd kan ik momenteel moeilijk zeggen of het realistisch is, maar gelukkig hoeft dat ook niet. Ik probeer vooral weer van de sport te genieten en mezelf steeds weer te verbeteren. Uiteindelijk is mijn doel alles uit mijzelf te halen en waartoe dat leidt zie ik vanzelf wel.’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten