Home Voorpagina Jessica Oosterloo: ”Mijn doel is om zondag onbevangen te starten”

Jessica Oosterloo: ”Mijn doel is om zondag onbevangen te starten”

door hardloopnetwerk

Zondag loopt Jessica Oosterloo de Dam tot Damloop. Sinds augustus traint ze onder een nieuwe trainer en de Dam tot Damloop gebruikt ze als graadmeter om te kijken waar ze nu staat. Wij blikken alvast met haar vooruit op komende zondag.

Door de redactie

Jessica, zondag loop je de Dam tot Damloop. Met welke verwachtingen sta je aan de start?
Eigenlijk is mijn doel om zondag onbevangen te starten, dus zonder echt hoge verwachtingen. Sinds begin augustus train ik op schema’s van mijn nieuwe trainer, Jelle Luinstra. Ik zie de Dam tot Damloop daarom persoonlijk ook echt om te kijken waar ik nu sta na een aantal weken trainen met een nieuw schema. Tevens is het een heel mooie prikkel en dus een meetmoment richting de halve marathon die ik twee weken erna zal lopen. Er staat een fantastisch mooi veld met internationale- en nationale dames aan de start. Super mooi om daartussen te mogen starten!
Ik hoop voor mezelf gewoon met een goed gevoel de race te kunnen lopen. De topvorm heb ik op het moment niet, maar ik wil gewoon kijken wat er op dit moment mogelijk is.

Hoe zag je voorbereiding er richting de Dam tot Damloop uit?
Ik heb toch wel een aantal weken vrij pittig getraind. Daarbij komt natuurlijk dat het nieuwe schema’s zijn en het even afwachten is hoe mijn lichaam daarop reageert. Eigenlijk gingen de meeste trainingen best wel goed, dus dat geeft wel weer vertrouwen. Ik weet waar ik nog flink aan moet werken en daar moet ik de komende periode de tijd voor nemen en voor nu realistische doelen stellen voor de wedstrijden.

Wat doe je een dag voor de wedstrijd?
Vaak loop ik de dag voor een wedstrijd nog een half uurtje los met daarnaast enkele versnellingen. De dag voor de Dam tot Damloop ziet er voor mij dit keer als volgt uit; In de ochtend zal ik zo’n 6km loslopen en dan reis ik begin van de middag met de trein richting Zaandam waar ik zal overnachten. Eind van de middag loop ik nogmaals een klein half uurtje met daarin een tweetal versnellingen op m’n wenstempo per km van de Dam tot Damloop. Daarna is het douchen, eten in het hotel en dan lekker rustig aan en op tijd slapen.

Vaak loop ik de dag voor een wedstrijd nog een half uurtje los met daarnaast enkele versnellingen.

Onder andere topatlete Susan Krumins doet mee aan de Dam tot Damloop. Wat kun jij nog van haar leren?
Ik denk dat er wel wat te leren valt van een topatlete zoals Susan. Zo ben ik bijvoorbeeld wel benieuwd hoe ze echt haar rust pakt tussen de trainingen in en naar bepaalde wedstrijden toe. Hoe ze haar balans kan vinden tussen arbeid en rust.

In 2019 ga je de marathon lopen. Is dat iets wat je al langer ambieert?
Haha, ja, dat heb ik wel voor ogen inderdaad! Dat zit al best wel een tijdje in mijn hoofd. Het lijkt me een heel mooi proces om naar hét moment, de marathon, toe te werken. Prachtig ook om marathons te volgen via de tv, zoals de afgelopen Berlijn marathon. Dat geeft toch wel een kriebelend gevoel.
Maar 2017 en met name 2018 zijn geen beste loopjaren geweest voor mij.. Na een DNF in de halve marathon van Egmond vanwege een fikse slijmbeursontsteking bij de hak heb ik zeker 2 maanden niet kunnen lopen. Wat er daarna precies is fout gegaan in de opbouw is lastig te achterhalen, maar op het niveau van vóór Egmond 2016 ben ik niet meer geweest. Dat is grotendeels ook de reden waarom ik een nieuwe, frisse en uitdagende start wilde maken met een andere trainer. Ik heb onwijs veel zin om deze nieuwe weg in te slaan en te kijken waar dit mij kan brengen! Maar allereerst wil ik een goede winter draaien en dan in het voorjaar mijn 10 kilometer en halve marathon weer op PR niveau te hebben (én het liefst sneller). Die wil ik graag eerst weer op een goed niveau hebben voordat ik aan de marathon begin. Dan zou ik voor het najaar 2019 wellicht dus kunnen gaan denken aan een debuut op de marathon.

Foto: Eigen archief Jessica Oosterloo

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten