Home Laatste Nieuws Jasmijn Bakker over succesvol 2019 en het Nederlands record op de steeplechase

Jasmijn Bakker over succesvol 2019 en het Nederlands record op de steeplechase

door Tijn Piest

Het einde van 2019 nadert en dat betekent tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Eerder deden we dat al met Khalid Choukoud, vandaag is Jasmijn Bakker (20) aan de beurt. Ze plaatste zich dit baanseizoen voor het EK onder 23 jaar, waar ze zevende werd op haar specialiteit: de steeplechase. Recentelijk behaalde ze ook nog een uitstekende vierde plek op het EK cross in diezelfde categorie en veroverde ze met het Nederlands team een gouden medaille. En dat in een hogere categorie dan de zilveren teammedaille van vorig jaar in Tilburg! Wij vroegen haar het hemd van het lijf over deze prestaties, haar (loop)leven en haar ambities.

Verrassend goed EK cross

Het EK cross in Lissabon was, en niet alleen door de gouden teammedaille, een verrassende wedstrijd voor Jasmijn Bakker. Ze werd als 20-jarige knap vierde bij de vrouwen onder 23 jaar. ”Met dit resultaat verraste ik mezelf echt heel erg. Vooraf had ik met mijn coach het doel gesteld om bij de top 20 te finishen, met in het achterhoofd dat top 15 er misschien wel inzat. De eerste crosswedstrijden van dit seizoen waren al heel goed gegaan, met de winst bij de Crosscup in Mol, België, en top 10 bij de Warandeloop. Daardoor ging ik wel met vertrouwen de race in,” legt Jasmijn uit. “Ook was ik erg blij met dit zware heuvelachtige parcours, wat me meestal wel gunstig ligt. Meestal heb ik een langzamer eerste stuk, omdat ik altijd een beetje op gang moet komen in de race. Toch kwam ik al de eerste ronde rond plek 15-20 door. Vanuit daar kon ik elke ronde mooi opschuiven, waardoor ik uiteindelijk in de laatste ronde nog van plek 6 naar plek 4 kon opschuiven.” En dat was nog niet alles. “Door de sterke races van mijn teamgenootjes [Jasmijn Lau, Diane van Es en Famke Heinst, red.] werden we Europees kampioen met het team, wat we van te voren nooit hadden verwacht.”

Zevende op EK onder 23 jaar

Het afgelopen baanseizoen verliep voor de steeple-atlete ook succesvol, ondanks een kleine break. Ze liep in haar tweede steeple-race van het seizoen vijf seconden onder de limiet van 10:00 voor het EK onder 23 jaar en mocht in juli naar het Zweedse Gävle. ”Maar daarna kreeg ik wat last van mijn scheen”, vertelt Jasmijn. Een blessure waar ze al eerder mee kampte. ”Door deze terugval kon ik even geen wedstrijden lopen, wat gelukkig geen ramp was aangezien ik de limiet al op zak had. En gelukkig wist mijn fysio dit pijntje snel onder controle te krijgen, waardoor ik fit en pijnvrij aan het EK begon. Hier werd ik zevende, waar ik erg tevreden mee was. Verder heb ik het seizoen nog goed af kunnen sluiten met een tweede plek op het NK en een PR op de 5.000m van 16:25.”

Trainen bij Loopland Gelderland

Naast hardlopen studeert Jasmijn Bodem, Water en Atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen. Ze traint bij Loopland Gelderland onder leiding van Honoré Hoedt. “Ik woon samen met twee andere atletes uit de groep, Kristel van den Berg en Iris Velting, waar ik doordeweeks vaak mijn duurloopjes mee doe. Verder doe ik de tempotrainingen doordeweeks vaak samen met Karin Nieuwenhuijsen en Kristel. In het weekend ga ik meestal terug naar mijn ouders in Amersfoort. Daar doe ik dan zaterdagochtend de bostraining met mijn oude teamgenootjes van Team AART en op zondag doe ik vaak de duurloop samen met mijn vader en zus.”

Alle trainingen leuk

Jasmijn geeft ons ook nog een kijkje in haar trainingsweek in de winter. ”Drie tempotrainingen op dinsdag (heuveltraining), donderdag (op Papendal) en zaterdag (meestal lange aerobe tempo’s). Dit is opgevuld met een lange duurloop op zondag, een krachttraining op woensdag en nog twee kortere duurloopjes van ongeveer 45 minuten op maandag en vrijdag. Mijn favoriete trainingen is de heuveltraining en in de zomer vind ik de steeple-traingen ook echt super leuk. Maar eigenlijk vind ik alle trainingen leuk, juist de afwisseling tussen de soorten trainingen.”

”Ik heb nog twee jaar in de categorie onder 23 jaar, waarin ik hoop het Nederlands record te verbeteren”

Steeplechase en hoogtepunten

De steeplechase is, zoals al genoemd, haar specialiteit. De veelzijdigheid maakt het mooi voor de atlete. ”Voor een goede race moet je goed tegen tempowisselingen kunnen, snelheid hebben en een goede techniek over de balken hebben. Ondertussen heb ik al heel wat mooie steeples gelopen. Het begon in 2015 toen ik het EYOF [European Youth Olympic Festival] won. Dat was een hele mooie overwinning, maar ook de zevende plek van afgelopen zomer op het EK onder 23 vind ik een erg mooie prestatie. Als ik aan andere mooie momenten denk uit mijn carrière zijn dat toch wel de bronzen teammedaille op het EK cross voor junioren in 2016 die ik samen met mijn zus Veerle, Jasmijn [Lau] en Merel [van der Marel] haalde. Maar misschien is de prestatie van afgelopen weekend [4e individueel en Europees kampioen met het team] nog wel de mooiste tot nu toe.”

Nederlands record

Met de Crosscup in Mol, de Warandeloop in Tilburg en het EK cross in Lissabon in de benen, zit de atlete midden in het winterseizoen. Ze sluit het jaar af met de Sylvestercross in Soest op Oudjaarsdag, waarna nog enkele wedstrijden in januari volgen. Natuurlijk sluit Jasmijn het crossseizoen af met het nationaal kampioenschap in Emmeloord begin maart, waar ze vorig jaar een tweede plek behaalde op de korte cross. Komend baanseizoen staat voor haar in het teken van stappen maken op de steeplechase en de 5.000 meter. Ook heeft Jasmijn haar oog laten vallen op het steeplerecord, dat ze als doel ziet voor komende jaren. ”Ik heb nog twee jaar in de categorie onder 23 jaar, waarin ik hoop het Nederlands record onder 23 jaar te verbeteren, dat nu met 9:54.25 op naam van Andrea Deelstra staat, daterend uit 2006.” Heeft ze verder nog ambities? ”Ik hoop dat ik ook internationaal de stap naar de seniorencategorie kan gaan maken, met deelname aan EK’s. Het ultieme doel is natuurlijk de Olympische Spelen.”

Foto’s: Bjorn Parée

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten