Home Laatste Nieuws Het Loop Je PR-Project Powered by Polar: Shiva, Wouter, Frans & Mirte nog 1x aan het woord voor A’dam

Het Loop Je PR-Project Powered by Polar: Shiva, Wouter, Frans & Mirte nog 1x aan het woord voor A’dam

door hardloopnetwerk

De TCS Amsterdam Marathon staat voor de deur. Zondag om 9.30 uur zal het startschot klinken, en niet veel later zullen Shiva Zanoli, Wouter Hordijk, Frans Hendriks en Mirte Leloup van het Loop Je PR-Project Powered by Polar ook de startlijn passeren, op weg naar een avontuur van 42 kilometer en 195 meter lang. Wij vroegen in deze allerlaatste editie voor Amsterdam aan onze Polar-atleten om een aantal zinnen aan te vullen.

Ik geef mijn marathonvoorbereiding het cijfer

Shiva: “Oh lastig. Ik denk dat ik het een 8 geef. Ik heb eigenlijk de meeste trainingen goed kunnen uitvoeren. Ik voelde dat het me in de loop van het project steeds beter af ging.”

Wouter: “…8,5. Het was aan het begin van het schema wennen aan de intensiteit, maar ik merkte daarna dat het programma zijn vruchten afgeworpen heeft.”

Mirte: “…7! Ik vond het een super leuke en goede voorbereiding. Beter dan ooit eigenlijk! Ik vond het fijn dat iemand anders mijn trainingsschema maakte en het was heel leuk om andere trainingen te doen dan ik gewend ben en interessant om eens op hartslag te trainen. Het was ook super dat Gert-Jan mijn trainingen analyseerde, advies gaf, bijstuurde als het nodig was en me zelfs mentaal wist op te peppen als het even niet zo lekker ging.  Wat dat betreft scoort mijn voorbereiding dus heel hoog, maar vanwege de trainingen die ik moest overslaan doordat ik even ziek was en last had van mijn lies, houd ik het op een 7.”

Frans: “…9. Super professionele begeleiding. Goed schema. Goede toelichting hoe ik de training moet opbouwen. Ook feedback van Gert-Jan waar ik iets aan had voor volgende trainingen. Ik voel me heel goed bij het schema en de trainingen. De trainingen voelden allemaal goed zonder problemen of lichamelijke klachten.”

“Het was aan het begin van het schema wennen aan de intensiteit, maar ik merkte daarna dat het programma zijn vruchten afgeworpen heeft.”

– Wouter

In vergelijking met eerdere marathonvoorbereidingen

Shiva: “…heb ik me beter voorbereid. Ik heb me eigenlijk alleen voor Frankfurt ook goed voorbereid. In die periode had ik ook veel externe stressoren waardoor het niet altijd even soepel ging. Ik denk dat deze voorbereiding, doordat het nu buiten het lopen om redelijk rustig was, beter is geweest.”

Wouter: “…heb ik mijn lange duurlopen op hogere snelheid gedaan. Dit is mij erg goed bevallen, omdat het op hartslagindicatie was.”

Frans: “..trainde ik nu voor het eerst met hartslagzones. Bij vorige marathons heb ik alleen een sportkeuring gedaan en trainde ik alles op tempo. Volgens mij zorgen de lactaat- en Zoladztesten ervoor dat je specifiekere traint en hierdoor je conditie sneller toeneemt. Het is leuk om te zien dat bij dezelfde hartslag je tempo omhoog gaat. Ik liep nu wel veel minder kilometers. Oh ja, en ik hoef nu niet te vliegen en 2-3 dagen de toerist uit te hangen!”

“Het is leuk om te zien dat bij dezelfde hartslag je tempo omhoog gaat.”

-Frans

Het taperen de afgelopen twee weken vond ik….

Shiva: “…wel lekker. Even wat minder doen! Ik merkte wel wat pijntjes hier en daar. Daarom heb ik de osteopaat bezocht en extra vitamine C geslikt omdat ik last had van mijn keel. Maar het komt vast allemaal goed!”

Wouter: “…fijn. Meer rust is zeker fijn en het geeft een goed gevoel om de spanning te voelen opbouwen tot aan zondag.”

Mirte: “…lekker! Vorige week heb ik gewoon nog heel lekker getraind, alleen nu normaal 🙂: leuke trainingen van een uurtje in plaats van zo’n ellendige lange duurloop van 30+ kilometer. En verder lekker met een dekentje op de bank met vooral de laatste dagen veel te veel suiker. Gewoon omdat het kan. Sterker nog… omdat het moet!”

Frans: “…vooraf spannend. Bij eerder marathons liep ik tot de week voor de marathon nog meer dan 70 kilometer. Maar nu vind ik het wel relaxed. Ik heb veel vertrouwen in de coach en de data van Polar,  waardoor ik er vanuit ga dat het taperen een positief effect heeft.”

“Ik heb veel vertrouwen in de coach en de data van Polar,  waardoor ik er vanuit ga dat het taperen een positief effect heeft.”

-Frans

Het meest zenuwachtig ben ik over

Shiva: “…of ik het beoogde tempo wel kan vasthouden en daarbij ook nog kan genieten.”

Wouter: “…of ik de hoge snelheid wel kan volhouden voor meer dan 2,5 uur.”

Mirte: “…de laatste 10 kilometer van de marathon. Je weet wel, dat moment dat je denkt ‘nu wordt het echt zwaar’, dat is het moment dat ik nog moet gaan versnellen. Ik ben heel benieuwd of ik dat dan nog in de benen heb en of het me gaat lukken. Enne… ik ben natuurlijk zenuwachtig over mijn eindtijd. Ga ik mijn doel halen?!”

Frans: “Nu de trainingen zo goed gingen en de coach zo positief is, vraag ik me af of ik niet te vroeg piek. Best spannend of de goede trainingen zorgen voor een mooi resultaat op de marathon. En een te snelle start, daar moet ik voor oppassen.”

“Het meest zenuwachtig ben ik over of ik het beoogde tempo wel kan vasthouden en daarbij ook nog kan genieten.”

-Shiva

Ik kijk het meest uit naar

Shiva: “…de verschillende cheerzones en al mijn vrienden langs de kant. Ik verwacht daar veel energie van te krijgen. En natuurlijk de finish 😂.”

Wouter: “…de cheerzone op 38 kilometer bij het Rijksmuseum waar veel vrienden op me staan te wachten voor aanmoedigingen.”

Mirte: “…het moment dat ik het Olympisch Stadion binnen ren, beseffende dat ik mijn doel ga halen. En dan dat moment dat ik over de finish sprint (ja sprinten, want zo veel kracht en energie haal ik dan nog ergens – God mag weten waar – vandaan door de adrenaline en blijdschap). En dat net als vorig jaar Arnoud me na de finishstreep juichend staat op te wachten omdat hij ook weer een PR heeft gelopen! Oh en niet te vergeten… Het veel te zware speciaalbiertje dat ik daarna drink, met een medaille om mijn nek.”

Frans: “De start en finish. Ben heel benieuwd hoe het is om in een stadion te lopen met publiek.”

“Ik kijk het meest uit naar het moment dat ik het Olympisch Stadion binnen ren, beseffende dat ik mijn doel ga halen.”

– Mirte

De ochtend van de wedstrijd ziet er als volgt uit:

Shiva: “Ik eet wat pannenkoeken en ga waarschijnlijk 6 miljoen keer naar het toilet😅. Daarna ga ik met auto en tram naar de Polar stand om iedereen even zien. Dan ademhalingsoefeningen in het startvak om mijn hartslag een beetje rustig te houden, en dan gaan!”

Wouter: “Om 7 uur wakker worden, licht ontbijtje eten. Spieren wat losmaken met oefeningen. Om 8.30 uur verzamelen bij de Polar tent bij het Olympisch Stadion. Rustig rondje inlopen met wat oefeningen. En rond 9 uur het Olympisch Stadion in. Om 9.30 uur is de start.”

Mirte: “De wekker gaat om 6 uur en dat vind ik natuurlijk vreselijk. Toch ben ik enthousiaster dan ooit om 6 uur, want het is de grote dag! Ik eet 3 witte broodjes met hagelslag en jam en ik drink lekker veel water, tot 2 uur voor de start. Tussendoor werk ik nog wat kikkertjes en kersjes naar binnen, want op een marathondag mag dat bij je ontbijt. Ik hang wat op de bank te Netflixen en  om 7.30 uur ga ik me douchen en hijs ik me in het hardlooppakje dat me een PR moet gaan bezorgen. Om 8.15 uur vertrek ik, met nog wat kikkertjes en kersjes voor op het vuistje, richting het Olympisch Stadion waar ik om 8.30 uur bij de Polar tent heb afgesproken met de andere lopers. En dan… Gaat het echt beginnen! Inlopen, zo veel mogelijk zenuwplasjes lozen, in het startvak vast een gelletje naar binnen werken en ‘poef’ gaan!”

Frans: “Ik denk dat ik rond 7 uur opsta. Ontbijten en omkleden en rond 8 uur lopen/joggen naar het Olympisch Stadion. Daar zullen we om 8.30 uur verzamelen. Misschien nog beetje loslopen voordat we naar startvak gaan.”

“De wekker gaat om 6 uur en dat vind ik natuurlijk vreselijk. Toch ben ik enthousiaster dan ooit om 6 uur, want het is de grote dag!”

– Mirte

Tijdens de wedstrijd consumeer ik

Shiva: “…kokoswater en Nuun en ik gebruik Torq gelletjes. In principe 3, misschien 4. Dat kijk ik even aan. Ik neem ook een Nakd reepje mee voor als ik wat te kauwen wil.”

Wouter: “…5 a 6 flesjes Maurten. Het is de eerste marathon dat ik dit drink, dus ben ik erg benieuwd of het goed gaat.”

Mirte: “Elke 8 kilometer een gelletje van SIS. De laatste bevat ook cafeïne. Verder drink ik in de eerste helft zowel sportdrank als water, aan het einde ben ik vaak een beetje klaar met de sportdrank en houd ik het bij alleen water.”

Frans:Overstim’s marathon pakket, met een carboloader vooraf, een uur voor de start sportcake, en warm-up drank tot de start. Tijdens de marathon 8 gels en achteraf hersteldrank. Ik neem onderweg water/sportdrank van de organisatie. Tevens staat Lianne onderweg met 3 bidons van Sportvoedingswebshop sportdrank. 

Op mijn Polar Vantage V Titan heb ik de volgende schermpjes ingesteld:

Shiva: “Mijn marathon staat ingepland in mijn Polar Vantage V Titan met de beoogde tempo’s per kilometer. Ik wil alleen naar in principe alleen naar het gemiddelde tempo kijken.”

Wouter: “Hartslag, afstand en verstreken tijd. Daarnaast krijg ik elke kilometertijd te zien.”

Mirte: “Duur en afstand. Ik loop met een hele goede haas en ik vertrouw hem 100% wat betreft het bepalen van het tempo. Ik hoef dus niet zelf constant te kijken hoe hard ik loop en ik wil me ook niet druk gaan maken om mijn hartslag. Het enige wat ik af en toe wil zien, is hoe lang we bezig zijn en hoe ver ik nog moet. Af en toe check ik natuurlijk wel even of we lekker op schema liggen 🙂.”

Frans: “Mijn hoofdscherm bevat een ZonePointer met de snelheid van zone 2. Deze gaat piepen als ik niet in de juiste zone zit. Verder gebruik ik de afstand countdown. Tijdens het lopen kan ik ook door de andere schermpjes scrollen. Ik kijk nog wel kritisch welke schermen ik tijdelijk verwijder.”

Het hoofdscherm van Frans

De verwachting van coach Gert-Jan qua kilometertijden/eindtijd….

Shiva: “…is een hele mooie! Wat hij precies heeft voorspeld hou ik eigenlijk liever even voor mezelf, maar hij denkt in ieder geval dat ik onder mijn doeltijd zal lopen.”

Wouter: “…is 2u36 – 2u38. Dat is een schema van 3:42 per kilometer of een progressief schema van 3:45 naar 3:38 minuten per kilometer.”

Mirte: “Gert-Jan heeft voor mij een schema gemaakt waarbij ik start op 4:10 per kilometer en elke 10 kilometer moet ik 2 seconden per km versnellen. De laatste 10 moet ik in 4:02 per km lopen. Uiteindelijk kom ik dan op een tijd uit van 2:53. Het zou geweldig zijn als dit lukt!”

Frans: “Is een mooie! Eindtijd 3u10 en opbouwen van 4:34 voor de eerste 10 kilometer naar 4:26 per kilometer voor de laatste 10 kilometer.

Over het Loop je PR-Project

Frans Hendriks, Shiva Zanoli, Mirte Leloup en Wouter Hordijk trainden 3 maanden lang voor de Amsterdam Marathon. Allemaal hebben ze al meerdere marathons gelopen, maar kan het nog harder met professionele begeleiding via de data van de Polar Vantage V Titan, de kennis en kunde van coach en topatleet Gert-Jan Wassink en de mentale steun van 8-voudig wereldkampioen schaatsen Erben Wennemars? De afgelopen maanden kon je hun voortgang wekelijks volgen via onze website.

De Amsterdam Marathon is zondag live te zien op televisie bij NH Sport en AT5. De uitzending begint om 9.00 uur, de eerste lopers gaan van start om 9:30 uur. Je kunt de deelnemers aan het Loop Je PR Project Powered by Polar volgen via de TCS Amsterdam Marathon App. 


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten