Home Laatste Nieuws Miranda Boonstra over Amsterdam Marathon: “Nederlandse titel wordt lastig”

Miranda Boonstra over Amsterdam Marathon: “Nederlandse titel wordt lastig”

door Tijn Piest

Miranda Boonstra is zondag in Amsterdam titelverdedigster bij het NK marathon. De 47-jarige hardloopster was in haar beste jaren ook succesvol op de steeplechase en heeft nog steeds het nationale record op dit onderdeel in handen. Wij spraken haar in aanloop naar de Amsterdam Marathon.

Hoe kijk je terug op je jaren als profatlete?

“Toen ik steeplechase deed, werkte ik aan mijn PhD bij het Orthopedisch Research Lab van het Radboud UMC in Nijmegen. Ik was toen dus geen profatlete, dat ben ik pas na mijn PhD-uitreiking geworden. Echter, ik kon het trainen toen erg goed combineren met mijn PhD. Ten eerste omdat ik mijn werk parttime deed en ten tweede omdat je als steepleloper niet zoveel traint als een marathonloper. Toen ik in 2010 overstapte naar de marathon kon ik het echt niet meer combineren met gewoon werk, want ik was constant moe. Ik ben dus van 2010-2015 profatlete geweest en dat was een geweldige tijd. Nooit spijt van gehad en ik mis het nu best wel. Maar nog even terugkomend op de steeplechase. Ook echt geweldig. Bij ons in het krachthonk op de atletiekbaan hangt een foto van tijdens mijn Nederlands record (9:38,40) en daar kan ik best jaloers naar kijken. Ik kom nu echt niet meer door die waterbak heen zonder van alles af te scheuren. Ik stond op het eerste WK steeple ooit. Dat ging trouwens super slecht, want ik was enorm zenuwachtig. Daarna heb ik besloten dat zenuwen mijn prestatie niet meer in de weg mochten zitten en dat is best goed gelukt. Gelukkig is er weer steeple-talent in Nederland, dus verwacht ik niet dat het record nog lang blijft staan.”

Instagrambericht van Miranda Boonstra op 29 mei over haar NR steeplechase

Je bent erg succesvol op de marathon en bent o.a. 3x Nederlands kampioen geworden. Welke marathon vond je het mooist?

“Pff, moeilijke vraag. Elke marathon heeft een persoonlijk verhaal. In Amsterdam 2010 wilde ik kijken wat ik kon lopen, startte op 2u36 en finishte in 2u34. De ontlading erna was zo groot. Maar Berlijn 2011 was ook geweldig: met een groep vrienden, voor het eerst onder de 2u30 en het besef dat de Olympische limiet bereikbaar was. Nagoya 2014 was ook heel speciaal, want marathonlopen is Japan is echt weer een andere ervaring. We werden daar als elite-atleten zo in de watten gelegd. Nagoya is een vrouwenmarathon van bizar hoog niveau: 88 vrouwen onder 3 uur, dat zou in Europa nooit kunnen. Maar ja, New York 2017 was ook mooi, eerste keer weer na een operatie van mijn achillespees. En Amsterdam 2018, wie had ooit gedacht dat ik nog weer nationaal kampioen zou worden? Vraag mij niet naar het mooiste parcours, want daar heb ik geen tijd voor om naar te kijken :).”

“In het krachthonk hangt een foto van mijn Nederlands record en daar kan ik best jaloers naar kijken. Ik kom echt niet meer door die waterbak heen.”

Wat doe je tegenwoordig in het dagelijks leven?

“Ik ben nu coach, heb het onderzoek (voor nu tenminste) gedag gezegd, want ik hecht nog teveel aan mijn vrijheid. Ik train nu in de ochtend en geef op dinsdag- en donderdagavond training aan de MiLa studenten van het haasje. Op woensdag geef ik training aan de collega’s van mijn vriend. Daarnaast heb ik RCVRY RUN opgezet, (hard)lopen voor vrouwen met (borst)kanker en die groep geef ik op dinsdag training. Ik hoop RCVRY RUN over heel Nederland uit te breiden. En dan heb ik nog de marathonlopers waar ik schema’s voor maak (Marathon Coaching Boonstra).”

Wat is er zo mooi aan de Amsterdam Marathon?

Ik kijk dus niet zo erg rond tijdens de marathon, maar de start en finish in het Olympisch Stadion zijn natuurlijk super. De organisatie is fijn, het weer meestal goed en omdat het in eigen land is wordt ik lekker vaak aangemoedigd onderweg.”

Hoe zien jouw trainingsweken eruit in aanloop naar de marathon?

“Ik train nu natuurlijk veel minder dan in mijn topjaren. Haalde ik toen 200km als maximum, nu ben ik blij met een dikke 150km. Op dinsdag en vrijdag doe ik intervaltraining, op woensdag middellang, zondag lange duurloop en de rest normale duurlopen. Daarnaast nog kracht. Ik train veel in de heuvels, want sterke benen zijn belangrijk. Daarnaast zit er in de lange duurloop vaak een marathonblok op het eind.”

Wat is je doel voor Amsterdam?

“Ik ga proberen mijn Nederlandse titel te verdedigen, maar dat zal lastig worden. Daarom zou een podiumplek en een sub 2h40 een mooie afsluiter zijn.”

Ik kijk niet erg rond tijdens de marathon, maar de start en finish in het Olympisch stadion zijn natuurlijk super.”

Welke wedstrijden heb je nog op je verlanglijstje staan?

“Wellicht loop ik de London Marathon volgend jaar en ik zou nog graag de Two Oceans in Kaapstad willen doen. Niet omdat ik naar de ultra’s wil, maar omdat ik heel graag in Zuid-Afrika wil lopen en dat is daar toch wel de wedstrijd. Ik heb zoveel trainingskampen in Zuid-Afrika gedaan en het wordt dus tijd om de magie van de Two Oceans te ondervinden.”


NK marathon

Tijdens de 44e editie van de TCS Amsterdam Marathon wordt tevens het NK marathon. De grote favoriet voor de titel bij de mannen is Abdi Nageeye. Hij is van plan mee te gaan in de kopgroep en een aanval te doen op de Nederlandse titel. Andere kanshebbers voor het podium zijn Ronald Schroër, Frank Futselaar en Mike Teekens. Binnen de Nederlandse vrouwen zal Miranda Boonstra wellicht tegenstand kunnen verwachten van debutante Bo Ummels. Het podium daarachter ligt open…

Klik hier voor de internationale startlijst en hier voor de NK startlijst.

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten