Home Laatste NieuwsDe week van... De Week Van… Leon Graumans

De Week Van… Leon Graumans

door hardloopnetwerk

Ook deze week mogen we weer meekijken met de trainingsweek van een atleet. Dit keer geeft Leon Graumans (30) een inkijkje in zijn leven. Over de methode Verheul, een zeurende achillespees, modellenwerk, training geven, en meer:

“De combi van zelf lopen en training geven zorgt doorgaans voor mooie, drukke en gevarieerde hardloopweken.”

“Het fanatieke hardlopen begon voor mij in 2008. Ik werd lid van AV Phoenix in Utrecht en keek telkens uit naar een nieuwe wedstrijd. Ik keek op tegen ‘de selectie’ en met name trainers Herman Lenferink en Joost Borm en de atleten Bernard te Boekhorst en Dennis Weijers. Alle informatie en trainingsmethodieken – de methode Verheul is hét handelsmerk binnen Phoenix – slurpte ik gulzig op. Ik kende een aantal onbezorgde loopjaren en wist mezelf telkens te verbeteren tot het jaar 2012 toen ik op mijn 23/24e  bijna al mijn persoonlijke records wist te verpulveren. Nog genoeg tijd om het bereikte niveau verder uit te breiden maar helaas liep het voor mij anders want de pr’s staan nog steeds… Een consequent tegenstribbelende achillespees gooit roet in het eten. Tóch is het me gelukt om in de afgelopen jaren het plezier in het hardlopen te behouden. Naast het zelf hardlopen is het geven van hardlooptrainingen een goed alternatief geworden. De combi van zelf lopen en training geven zorgt doorgaans voor mooie, drukke en gevarieerde hardloopweken. Momenteel zit ik in een fase dat ik niet specifiek naar een doel toewerk. Ik doe waar ik zin in heb en wissel af met weken van 4 – 5 – 6x lopen. Het aantal trainingen dat ik geef wisselt van 2 tot 5x per week.”

“In diverse outfits en schoenen rennen we achter de auto aan, sprinten we een duin op, vliegen we over het strand en laat ik ongemerkt mijn huid verbranden.”

Maandag 17 juni: foto-shoot Run2Day

Foto: Barbara Kerkhof voor Run2Day


Normaal gesproken werk ik op maandagen in de Run2Day in Utrecht waar ik assistent-bedrijfsleider ben. Zo niet vandaag want ik werd gevraagd om ‘model’ te staan voor een foto-shoot voor Run2Day in het mooie Castricum. Graag! Een klein beetje ijdelheid is mij niet vreemd… Samen met collega @lizzysteller vertrek ik al om 06:45 vanuit Utrecht naar de mooie camping Bakkum. Daar treffen we @barbarakerkhof (fotografe), @jordyhindriks (marketingmanager Run2Day) en @anneluijte_ en vriend @nicholasjamesshindler (‘modellen’).

In diverse outfits en schoenen rennen we achter de auto aan, sprinten we een duin op, vliegen we over het strand en laat ik ongemerkt mijn huid verbranden. We hebben de grootste lol en stiekem leggen we iets meer dan 5km af.

Helaas mis ik door de fotosessie de training bij Sweco. Bij dit bedrijf in De Bilt geef ik 3x per maand een hardlooptraining in de mooie bossen van De Bilt. Gelukkig kan mijn Run2Day-collega @andre_leppers de training over nemen. André zal tevens de training later op de avond van de ALR-groep (=André en Leon Runners) op zich nemen. Deze recreatieve groep hebben we zelf opgezet en nemen we om de week onder onze hoede om langs alle plekjes in de stad te brengen.

De optie om ’s avonds zelf deel te nemen aan de Phoenixbaantraining op atletiekbaan Overvecht laat ik aan me voorbij gaan. Al genoeg tempo’s gedaan tijdens de shoot!

Dinsdag 18 juni: baantraining Hellas triatlon

Zowaar ben ik een dag vrij van werk en dat stelt me in de gelegenheid om weer eens de fiets erbij te pakken. Na het lopen is dat mijn favoriete sport. Helaas heb of maak ik er te weinig tijd voor. Vandaag doe ik solo een bescheiden maar winderig rondje van een kleine 50km. Later op de dag begeef ik me – wederom op de fiets – richting atletiekbaan Maarschalkerweerd om training te geven bij Hellas-triatlon. Zelf doe ik mee met het inlopen en pak ik enkele tempo’s mee van ‘groep 37’ (de trainingen worden ingedeeld op 10km niveau).

Woensdag 19 juni: baantraining Phoenix mila-junioren

Na een dag winkelwerk fiets ik opnieuw naar atletiekbaan Maarschalkerweerd om een groepje junioren te trainen. Dit doe ik al sinds 2012. Opnieuw doe ik zelf mee. Halverwege het programma betrekt het en niet veel later barst het los. Enorme bakken regen vallen uit de hemel. Mijn principe is echter dat je van regen niet smelt dus we lopen door. De shirts worden uitgetrokken en we hebben enorme lol. Bij het uitkomen van de bocht in het laatste tempo vormt de regen zich zelfs tot een mix met flinke hagelstenen. De rode vlekken staan letterlijk op onze lichamen. Deze training zullen @datdekiefte, @iker.bruggink, @pim_zeeman en ik niet snel vergeten.

Donderdag 20 juni: baantraining Phoenix mila-selectie

Bij Phoenix werken we met een heuse mila-selectie. Deze groep traint vroeg op de avond en ik ben aan de beurt om de training te verzorgen. Dit doe ik afwisselend met Joost Borm – die het merendeel van de trainingen geeft – en Herman Lenferink. Een van mijn acro-joga oefeningen zorgt voor hilariteit. Zelf besluit ik om nog een poging te doen met wat voorzichtige 400tjes in 85 sec. maar mijn achillespezen geven al snel aan dat 3 intervaldagen op rij genoeg is geweest. Ik sla later op de avond de info-avond over het boek ‘alles wat je wilt weten van hardlopen’ van @mariskavansprundel over. 

Vrijdag 21 juni: Utrecht Trackmeeting hazen 1500m

Helaas ben ik momenteel – en helaas zelfs heel vaak – niet belastbaar genoeg om zelf middenafstanden op de atletiekbaan te kunnen knallen. Maar hazen voor mijn (loop)maatje Gerrieke Grootemarsink wil ik zeker doen. Rondjes 80s zou uitkomen op 5:00 min. Dat tempo lukt altijd wel, hoeveel last ik ook heb. Deze avond gaat het lopen soepel. Voor Gerrieke iets minder. In de 3e en natuurlijk zwaarste ronde wordt er iets te veel tijd ingeleverd. We finishen in 5:05 min op deze mooie langste avond van het jaar. Met enige positieve jaloezie zie ik de snelle 800m, 3000m en de rest van de 1500m series aan.

Zaterdag 22 juni: rust (wel een drukke werkdag in de winkel)

Zondag 23 juni: Sporten voor je deur training + kort loopje


Om 09:30 uur is het al flink warm in park Transwijk in Utrecht. Ik geef 2 á 3x per jaar een serie van 4 trainingen voor de organisatie ‘Sporten voor je deur’. Het groepje van 10 is divers. Van een loper die halve marathon in 1:35 uur heeft gelopen tot aan een deelnemer die oefent om 5km achter elkaar te kunnen lopen. Door veel te differentiëren weten we er altijd een leuke diverse en uitdagende training van te maken. Zo ook nu weer allemaal blije en een beetje rode gezichten aan het eind van de training.
Om de week af te sluiten doe ik nog een klein rondje met mijn broer @colingraumans. Een duurloop valt het nauwelijks te noemen maar toch haal ik er voldoening uit.

Hoewel het mezelf consequent uit kunnen dagen met – voor mij – snelle tijden er minder in lijkt te zitten ga ik voorlopig door met de ingeslagen weg. Ik heb lol en voel geen druk van het uitvoeren van bepaalde trainingen. Wellicht geeft deze ontspannen benadering me nog eens een bevlieging met een pr op een lange(re) afstand.  

Pr’s:
800m                   1:58.03                augustus 2012
1500m                 3:54.32                juli 2012
3000m                 8:30.61                augustus 2012
5000m                 14:59.62              september 2012
10km                    31:47                   oktober 2012
15km                    51:26                   november 2017
halve marathon  1:13:41                december 2017


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten