Home Laatste NieuwsDe week van... De Week Van… Joep Staps

De Week Van… Joep Staps

door hardloopnetwerk

Menigeen heeft meegekregen dat Team7Heuvelen-atlete Julia Van Velthoven (die ruim een jaar geleden in deze rubriek stond) twee weken geleden in een geweldige race met 8:58.28 min flink onder de EK Indoor-limiet op de 3000 meter liep. Wellicht minder bekend in de hardloopwereld is dat haar vriend ook op hoog niveau sport.

Een kijkje in de trainingsweek van Nederlands Kampioen Crosstriathlon Joep Staps, die op maandag 28 januari richting Portugal vloog voor een trainingskamp. Als wij als atleten denken dat we best veel aan het trainen zijn, lees dan maar snel mee hoeveel trainingen een triatleet in een week afwerkt!

Door Anne Luijten

Maandag – Reisdag

”Vroeg op, we gaan naar Portugal! Mijn lieve moeder brengt Julia en mij naar het vliegveld. We landen om 8:30u, dus hebben nog een hele dag om onze nieuwe zonnebrillen uit te proberen. Omdat zowel Julia als ik afgelopen zaterdag een wedstrijd hadden, in combinatie met de reisdag, wordt het een rustig dagje waar we o.a. onze koffers uitruimen, fietsen huren, boodschappen halen en een middagdutje doen. Ik word slaperig wakker, en kijk recht in de ogen van Julia. Ze kijkt me verwachtingsvol aan, lacht, en zegt dan: ‘Kom slaapkop, tijd om te lopen!’.”

Training 1: 45 minuten loslopen

Training 2: 45 minuten core-stability

Dinsdag – PaoPao

”Monte Gordo voelt een beetje als thuiskomen. We zijn er allebei al zes keer geweest, en dat zorgt ervoor dat we precies weten waar we moeten zijn. ’s Ochtends ontbijten we met havermout, maar in de middag is het vaste prik: broodjes halen bij PaoPao! Een lief, klein Portugees vrouwtje staat al jaren in de bakkerij, en kent ons inmiddels. Voor 0.15 euro per broodje geven we haar vaak wat fooi, maar dat vindt ze toch moeilijk. Krijgen we vaak gratis een heerlijke Portugese delicatesse, Pastel de Nata, voor terug. Goede deal dus 😉 .”

Training 1: Before breakfast run, 55 minuten met 6x100m versnellingen aan het einde. In totaal 60 minuten.

Training 2: Duurritje op de fiets: 2,5 uur in mijn uppie de Portugese provinciale weg heen en weer. 1 Uur en 15 minuten heen, en daarna terug. Ik moest nog even inkomen en mijn inspiratie terugvinden 😉.

Training 3: Zwemtraining gericht op techniek. Precies 1 uur, heel veel ‘leuke’ maar vooral hoognodigde techniekvormen getraind. 

Woensdag – It’s raining, man.

”Denk je dat we alleen maar chillen in de zon, dan heb je het mis. Het regende hier namelijk. Wel was de temperatuur aangenaam met zo’n 16 graden. Dat scheelt toch veel, en als je dat tijdens je training vergelijkt met Nederland, besef je dat je het zo slecht nog niet hebt…”

Training 1: Zwemmen, 1,5 uur in mijn eigen baan, lekker luxe. Veel herhalingen korte tempo’s van 50 tot 100 meter met weinig rust. Ik verbaasde mezelf hoe lekker het ging, goed begin van de dag! Trouwens ook de enige keer dat ik vrijwillig nat werd vandaag.

Training 2: Waterfietsen. Lekker door de Portugese binnenlanden een van mijn favoriete routes gereden. In totaal ruim 2 uur, waarvan 1 uur en 50 minuten doorweekt, maar dat mocht de pret niet drukken.

Training 3: 45 minuten core-stability en stretchen. Vooral dat laatste doe ik in Nederland vaak op gevoel, maar nu ik dit trainingskamp waar mogelijk samen met Julia train en niet hoef te werken, goed voor het herstel en blessurepreventie.

Donderdag – Ik.word.niet.gechickt.

”Waar mogelijk probeer ik mijn trainingsschema aan te passen aan dat van Julia, zo zijn we niet alleen samen op trainingskamp, maar ook samen aan het trainen. Tot voor kort was duidelijk wie de baas was en het hardste liep, en dat is het eigenlijk nog steeds. Maar toen ik het programma van Julia met mijn trainer/coach Rob Barel besprak, en hij zei: ‘Doe de baantraining maar met Julia mee’, moest ik toch even achter mijn oren krabben. Ze richt zich nu op het kortere werk, en ik op het wat langere werk. Normaal ben ik toch echt wel sneller, maar nu ‘mochten’ we dus samen lopen…” 

Training 0: Een ochtendloopje voor Julia. Ik rijd op de fiets lekker mee en word langzaam wakker. Mooie start van de dag. 

Training 1: Duurritje met de Nederlandse triatleten in Monte Gordo (momenteel 4 stuks). Mooi ritje van 2 uur, met opnieuw wat regen. Maar vooral: drie lekke banden. Een race tegen de klok, want ik moest snel naar huis: de baantraining begint over een uurtje!

Training 2: Nadat ik snel mijn lunch naar binnen heb gewerkt, 10 minuten op bed heb gelegen en me heb omgekleed lopen Julia en ik samen naar de baan. Vandaag een mooi programma van 5×200 + 10 x 400-200, met telkens 200 meter dribbelpauze. Mijn eerstvolgende race is Schoorl, en ik merk dat het tempo prima is voor een leuke 10km tijd daar. Ben benieuwd… In totaal toch 20km op de teller, met warming-up 1 uur en 45 minuten. Even voor de goede orde: Ik ben niet gechickt. Zeker door Julia niet.

Vrijdag – Eindelijk wat uren maken.

”De week begon voor mij eigenlijk niet anders dan in Nederland, ik trainde tot nu toe niet meer dan thuis. Vandaag eindelijk een mooie trainingsdag op het programma, met tussendoor nog een blokje ‘werk werk’ met een call, want dat moet ook doorgaan 😉.”

Training 1: Een ochtendduurloop om de dag mee te beginnen, met 4×4 minuten vlot om uit het ritme te komen. In totaal 75 minuten.

Training 2: Duurrit op de fiets, wat langer dan afgelopen dagen. 3 uur 10 minuten door de binnenlanden. Na twee uur een korte stop voor een lekker ijsje, en dat heb ik geweten: de laatste tien minuten toch weer nat geregend. Karma!

Training 3:  Zwemmen! Wat langere tempotraining met daarin o.a. 12x100m, 3x200m en 2x600m. In totaal 1,5 uur.

Zaterdag – Tempo’s. Kapot.

”Vandaag twee tempotrainingen, en dat voelden mijn armen en benen. Wel twee heel lekkere trainingen gedraaid, dus dat maakte veel goed.”

Training 1: Snelheidstraining zwemmen, in totaal maar 1 uur maar wel veel maximaal. Vonden mijn schouders en armen ook.

Training 2: Heuveltraining op de fiets. Pittige tempotraining rond omslagpunt. Na 8×30 seconden sprint, koos ik ervoor om de langere tempo’s bergop te doen. Zeker met de wegen hier in Portugal is het moeilijk vlak (en dus 1 tempo) te rijden, of zijn heuvels zo kort dat je midden in je tempo eerst weer een heel stuk daalt, waardoor je ook je inspanning niet haalt. Gelukkig weet ik een mooie klim, waar ik bij het langste tempo precies bovenaan uitkwam. 8-7-6-5-4-3-2-1 minuut op hartslag en wattage. Aan het einde goed kapot. In totaal 2.15 uur.

Zondag – Team Zevenheuvelen support crew

”Deze zondag liep het team van Julia bij zowel de junioren als senioren mannen de ECCC op het crossparcours van Falesia in Albufeira. Nu we toch zo dichtbij waren, gingen we natuurlijk hard aanmoedigen. En konden we ’s middags mooi een baantraining afwerken.”

Training 1: Before breakfast run, 35 minuten easy.

Training 2: Baantraining! Mijn benen waren nog niet helemaal hersteld van gisteren en de hele ochtend op het crossparcours hobbelen hielp daar niet echt bij, maar gelukkig was daar Wouter Dilling. De eerste serie met gezelschap van Tobias van Helden en Julia, daarna met z’n tweeën nog een serie. Terwijl het voor mij genoeg was, deed Dilling er gewoon nog een serie bij. De gehele training overigens onder luid applaus maar vooral streng toezicht van alle junioren en senioren van team Zevenheuvelen. In totaal 15 kilometer, 1,5 uur inclusief loopscholing.

Wil jij Joep blijven volgen? Dat kan! Op zijn website schrijft hij regelmatig blogs. Aanstaande zondag kun je hem aanmoedigen in Schoorl en hij is ook te volgen via Instagram.

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten