Home Voorpagina Anne in Zuid-Afrika Deel 1

Anne in Zuid-Afrika Deel 1

door hardloopnetwerk

Dit is deel 1 van mijn avonturen op trainingskamp in Zuid-Afrika voor Runsupplies , Loopland Gelderland en Hardloopnetwerk in tekst en beeld. Ik zal proberen jullie een beeld te geven van hoe een trainingskamp eraan toegaat en wat mijn groep en de andere Nederlandse atleten hier beleven.

Door Anne Luijten

Toen ik hoorde dat mijn trainingsgroep op stage ging naar Potchefstroom dacht ik: ‘‘Leuk voor hen, maar dat gaat mij nooit lukken met school!’’ Toen ik op een regenachtige maandagmorgen de zoveelste koude en natte duurloop afwerkte in Arnhem besloot ik toch eens te gaan informeren. En dankzij enorme medewerking van mijn professoren aan de Universiteit Utrecht stapte ik vorige week donderdag toch gewoon op het vliegtuig! Ik moet wel elke dag een aantal uur aan school, maar dus even niet reizen, in de kou trainen, en de hele dag haasten van A naar B. Ook wordt er hier gekookt voor ons – ‘s ochtends, ‘s middags, en ‘s avonds. Heerlijk!

Ik ben een beetje de ‘newby’ hier. Afgezien van een trainingsstage in Soest met het toenmalige FIRST Running Team van mijn regiotrainer Jack Wouters en een trainingskamp in Portugal met Johan Voogd en Jip Vastenburg ben ik namelijk nog nooit op trainingskamp geweest. En zeker niet op hoogte! Al merk ik van die hoogte tot nu toe eigenlijk haast niets (Dit schijnt per atleet te verschillen.) Het aanpassen ging sowieso super, op een pijnlijke buik tijdens de eerste twee dagen na. Maar ook dat was na het wegwerken van een halve liter cola opgelost!

Gelukkig heeft Sarah van der Wielen me hier behoorlijk wegwijs gemaakt. Ook de groep van Team 7 Heuvelen is hier, met onder andere Julia van Velthoven, die vorige week in de rubriek ‘‘De Week Van’’ stond. Thijmen Kupers heb ik ook al gesproken. Hij is hier al ruim een maand en vertrekt binnenkort naar Nederland. Ook over zijn avonturen kunnen jullie binnenkort lezen in ‘‘De Rubriek Van’’.

Maar goed, wat spook ik hier nu toch precies uit? Er wordt vooral hard getraind! Zoals een 90 minuten duurloop afgelopen zondag, die ik mooi met de groep van Team 7 Heuvelen kon combineren:

De intervaltrainingen doen we op een grasbaan 3 km van Sunset Manor. Hier is ook de krachtruimte, met super faciliteiten zoals crosstrainers, fietsen, medicine-ballen, grote ballen, een ijsbad etc.

Maandag stonden er 200tjes op het programma. Gelukkig maar, want de sproeiers stonden aan op de helft van het veld en al is het hier behoorlijk warm, door die harde koude sproeiers lopen is geen feest! Ik heb de afgelopen maanden eigenlijk op versnellingen en heuvelsprints na geen snelheid getraind, dus die 200tjes vielen niet mee! Wat wel enorm meeviel was de training van dinsdag. Dit was de eerste training met mijn trainer Honore, die maandag aangekomen was. Erg fijn, want daardoor konden we een mooie warming-up afwerken met oog voor techniek:

Anita en ik moesten 4x2x1000m, met 1 minuut rust tussen de 1000tjes en 3 minuten seriepauze. Ze moesten in 3:40 maar gingen al snel harder. Met een lactaatmeter werd in de gaten gehouden of in het juiste trainingsgebied werd gelopen (4 millimol). Dat ging eigenlijk super! Anita is een Olympische 800m-atlete uit IJsland, en hoewel ik er op de kortere trainingen dik wordt afgesprint kunnen we dit soort trainingen mooi combineren.

Dinsdag werd ik ook behandeld door de fysiotherapeut en elke dag worden er dutjes gedaan. Maar er is ook tijd voor leuke dingen! Maandag zijn we bijvoorbeeld met een grote groep naar de Lion Farm geweest:

 

(En ging mijn telefoon kapot, vandaar deze vreemde foto! 😉 )

Dit was echt heel gaaf. De leeuwen waren nog veel groter dan gedacht en we mochten de welpjes vasthouden. Tijdens de tour wandelden we langs leeuwen op 1 meter afstand (wel met een hek ertussen natuurlijk!). We zagen ze ook aan het karkas van een dode koe eten. Erg bijzonder!

Vanochtend (woensdag) stond er een duurloop op het programma die ik mooi met Julia en Anita kon combineren. Vanmiddag duiken we het krachthonk in en vanavond gaan we uit eten. Maar nu eerst een dutje! Ik hoop dat jullie nu een beetje een indruk hebben hoe het hier aan toe gaat! Binnenkort zal ik in Deel 2 nog een verslagje schrijven.

 

Groetjes vanuit zonnig Zuid-Afrika,

 

Anne

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten