Home Voorpagina De mooiste marathons van de wereld; Rotterdam Marathon

De mooiste marathons van de wereld; Rotterdam Marathon

door hardloopnetwerk

In onze nieuwe rubriek ‘De mooiste marathons van de wereld’ gaan wij wekelijks één marathon uitlichten die jij gedaan moet hebben. Heb jij een leuke marathon gedaan en wil jij daar je verhaal over kwijt? Mail ons naar vrienden@hardloopnetwerk.nl en wellicht staat jouw verhaal volgende week wel op onze website. Deze week is het de beurt aan Esther van Nijf. Ze liep maar liefst vijf keer de marathon van Rotterdam.

Door de redactie

Marathon Rotterdam 2018

Zondag 8 april 2018 was het wéér ”MARATHON DAG” in Rotterdam en uiteraard was ik daar ook bij. In 2011 liep ik mijn eerste én laatste marathon. Althans…. dat zei ik toen. Dat “laatste” bleek niet helemaal te kloppen. Met een pauze van drie jaar liep ik in 2014 een tweede, in 2016 een derde, in 2017 een vierde én een vijfde en dit jaar een zesde marathon.

Elke marathon is anders, al zijn de weersvoorspellingen voor mij elke keer in Rotterdam hetzelfde geweest; trainen in barre winters met regen, wind, sneeuw, gladheid en kou om een week (soms al twee weken van tevoren, maar dat negeer ik gewoon) voor D-day toch wel de horrorvoorspelling te krijgen van de eerste lentedag die valt op de dag van de marathon. Iedereen blij, want eindelijk komt de zon weer terug en kunnen we zonder jas op het terras zakken!! Ook ik kijk echt uit naar dit heerlijke lenteweer. Het is er inmiddels wel weer tijd voor, want iedereen lijkt er aan toe te zijn, maar kan dit ALSJEBLIEFT volgend weekend? Please Ed?

Natuurlijk niet! En dat is ook helemaal niet nodig, want als het van dat heerlijke weer wordt, dan staat het publiek met grote aantallen langs de weg wat wij zo hard nodig hebben. Het is voor ons als lopers een kwestie van aanpassen. Natuurlijk zijn we er nog niet aan gewend, maar hé, dat was ik ook niet aan een gevoelstemperatuur van min 18 graden. Ik heb mij daar ook op aangepast en ik ben met mijn loopmaatje de polder in gegaan om die 32 kilometers op te eten. Uiteraard ging dat gewoon goed. Ik schrik tegenwoordig niet meer zo van heerlijk lenteweer (en dat is echt nog niet “bloedheet” hoor mensen) tijdens de marathon. Lekker weer in korte broek lopen, dat is pas fijn!

Al snel na de start, die voor het eerst plaatsvond aan de voet van de Erasmusbrug, werd duidelijk dat het een benauwde tocht zou worden. Bij de 1e drankpost, die ik meestal oversla, zo rond de 5 kilomeer heb ik al een bekertje leeg. De volgende drankpost ligt rond het 9 á 10 km punt en ik weet dat mijn vader daar zal staan. Ik lig behoorlijk voor op schema, dus besluit ik zodra ik hem zie, even te stoppen en mijn bekertje water vanuit stilstand rustig weg te werken.

Op het Havenspoorpad, waar ik in tegenstelling tot vorig jaar heel relaxed kan lopen, lijkt mijn horloge te stoppen (of te haperen). Er zit niet veel beweging meer in, want alleen het klokje tikt door. In de buurt van Ahoy staat een vriend met verse siroop op mij te wachten. Lekker zoet en daar krijg ik meer energie van. De zon komt zo nu en dan goed door en ik besluit bij ongeveer 18 km weer even te stoppen om mijn shirt uit te trekken (het startnummer met chip zit op het Road Runners jubileumshirt, wat ik deze keer, vanwege het 25-jarige bestaan van de vereniging toch maar heb aangetrokken). Ik houd niet van hemdjes, maar geluk bij een ongeluk, hierin ga ik verder. Dat t-shirt kan mooi bij een vriend in zijn rugtas. En dat geeft echt verkoeling! Een licht briesje en nog een bekertje siroop, elke spons meegepakt en ik hobbel weer vrolijk door.

Ik hoor dat ik ‘veel te snel’ loop in een vlak tempo. Handig zo’n app; iedereen kan mijn hele tocht bijhouden. De beoogde eindtijd op dat moment ligt ver onder mijn doel en mijn horloge is niet stuk, aangezien ik gewoon al 10 km een supervlak tempo loop. Na het halve marathonpunt merk ik dat ik moet gaan inleveren. Bij 23 km ben ik bewust van de zon. Hij is toch wel fel en warm. Voordeel is dat het daarmee ook minder benauwd is. Bij de 25 km krijg ik weer een boost, doordat daar onverwachts mijn vriendinnetje opduikt. Man, wat heb je die support hard nodig!!

Vlak voor de brug loopt Rabin weer even mee en ook dat is nodig, want die brug is nu veel hoger (staat de brug open) dan direct na de start. Ik krijg het nu echt zwaar en moet even op mijn tanden bijten om de tunnel in te gaan. Met nog meer zoete middelen moet dat lukken. In een slakkentempo kom ik de tunnel uit en probeer ik weer tempo te maken om rustig het Kralingse bos in te kunnen.

Sinds ik in Brabant woon, nu zo’n 17 jaar, weet ik dat het gewoon een park is en dat we over brede geasfalteerde wegen lopen, maar dat er elk jaar nog meer publiek staat, een plek om naar uit te kijken dus! Maar voordat we daar zijn, nog even over de Boezemkade, en dat is oprecht een feestje! De lucht van bier, wiet en BBQ werkt niet echt mee om weer terug in tempo te komen en bij de 30 km laat ik de pacers van 3 uur 50 mij voorbij gaan. Dat kan ook niet anders, want ik ben inmiddels gaan wandelen.

Nog even wat drinken en bij 32 km neem ik twee gelletjes aan, waarvan ik er één gretig naar binnen werk. Opgejut door het publiek wissel ik het wandelen af met een dribbelpasje, maar bij 33 km ben ik behoorlijk misselijk. De volgende drankpost met water is nog 2 km ver en ik vraag aan het publiek om water. Daar staat een schattig meisje met een 1½ literfles fris en koud water. Ik drink zeker de helft leeg en voel de misselijkheid wegzakken. ”Hoera” en ik zet weer een dribbel in. Dit gaat goed en het tempo valt ook niet tegen. Op mijn horloge zie ik dat ik wel door moet blijven lopen om onder de 4 uur te finishen. En zo verliep het verder.

Zwaaiend naar persoonlijke support kom ik aan bij de kubuswoningen. Nu focussen!!! Nog 1 kilometer en dan dé laatste bocht. Jongens wat er dan door je heen gaat….. De bocht naar de Coolsingel en dan nog 500 meter te gaan met rijen dik publiek, vervolgens nog 400 meter… Ze lachen, ze schreeuwen, nog 300 meter en ik denk: ik versta mezelf niet eens meer, zo’n lawaai, wat een kabaal! Ik zie alleen nog maar een klok…… met een acceptabele eindtijd….. kom op Es, doorgaan nu! YESSS!

Marathon nummer zes kan ik afvinken. Conclusie: Het was een zware editie, de 1e helft was top, de 2 helft flop, is dit dan een “positive split”?

Natuurlijk bedank ik iedereen die er voor mij was, in de aanloop naar D-day en op de dag zelf, ook al heb ik je niet gezien. Echt heel gaaf en wat heb ik die support hard nodig gehad.

Op naar marathon nummer 7?

Foto: Esther Nijf

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten