Home Voorpagina Bregje: Vier wedstrijden binnen vijftienhonderdste, één (lichte) uitschieter

Bregje: Vier wedstrijden binnen vijftienhonderdste, één (lichte) uitschieter

door hardloopnetwerk

Bregje Sloot, trainend bij Running Team Liemers onder leiding van coach Titus Fierkens en Nederlands Kampioen Junioren-A op de 800m, schrijft voor Hardloopnetwerk elke maand een column. Ze zit op dit moment midden in het wedstrijdseizoen en staat dit weekend aan de start bij het NK Junioren in Alphen aan de Rijn om haar titel te verdedigen.

“Het voelt soms alsof een goede wedstrijd me nog niet gegund is, maar ik voel me sterk en fit en ik ben beter dan ooit.”

Focus op de 800m

De afgelopen weken heb ik me vooral gericht op de 800m. De eerste twee wedstrijden voelden vooral als “even inkomen” (IFAM en Flanders Cup Oordegem). Tussendoor heb ik nog een 400m in Vught gelopen als snelheidsprikkel. Ik was in deze week besmet geraakt met een voedselvergiftiging. Ik dacht zelf dat ik me gewoon fit voelde en deze vergiftiging niks met me gedaan had. Achteraf bleek echter dat het me wel wat energie gekost heeft om écht alles uit een wedstrijd te kunnen halen.

Sterke races bij Gouden Spike & NGA

De allereerste echte wedstrijd waar ik me fit voelde was bij de Gouden Spike in Leiden. Ik had een mooie serie en het leek me supergaaf om in dit veld te kunnen lopen. Het enige nadeel van die dag was de erg harde wind: in Leiden waaide het maar liefst 50 km/uur. Na het inlopen voelde ik me fit en sterk en ik had zin om een goede wedstrijd te gaan rennen. En dit lukte ook. Ik kon het voorste groepje helaas niet bijhouden waardoor ik tussen 500-650 alleen kwam te lopen, maar wel weer een goed laatste stuk had. Mijn PR (2.08,66) kwam weer in zicht: ik liep 2.08,97. Dik tevreden dus over deze wedstrijd met geen optimale weersomstandigheden.

“Toen ik wilde aanhaken na 600m, werd ik ingesloten waardoor ik mijn “eindsprint” nog niet kon inzetten. Pas bij de laatste 100m kon ik het groepje (via baan 3) voorbij om voor elk plekje nog te strijden in mijn eindsprint.”

De volgende 800m-wedstrijd was op 15 juni: Next Generation Athletics in Nijmegen. Ik werd hier gehaast door mijn teamgenote Famke Heinst. Zij liep tot 400m op kop, en hierna moest ik het overnemen. Jammer genoeg kwam niemand mij bijstaan waardoor ik tot 550m het kopwerk moest verrichten. Toen ik wilde aanhaken na 600m, werd ik ingesloten waardoor ik mijn “eindsprint” nog niet kon inzetten. Pas bij de laatste 100m kon ik het groepje (via baan 3) voorbij om voor elk plekje nog te strijden in mijn eindsprint. Dit deel vind ik dan ook het leukste deel van de hele wedstrijd. Dit laatste resulteerde in een eerste plaats en een nieuw PR van 2.07,86. De wedstrijd, maar vooral het laatste stuk heeft een goed gevoel gegeven: ik kan vertrouwen op mijn laatste stuk.

EK onder 20 limiet nadert

Met deze tijd zit ik natuurlijk nog maar 1,26 seconde boven de limiet voor het EK onder de 20. Ik had me begin dit seizoen voorgenomen om niet met dit limiet bezig te zijn. Het jagen op een limiet leek me niks. Je bent er natuurlijk wel altijd (onbewust) mee bezig in je achterhoofd. Je zet je doelen op een bepaalde tijd, maar ik probeerde me vooral bezig te houden met het lopen van een goede wedstrijd. Volgens mijn trainer komen de tijden dan vanzelf wel, en daar geloof ik ook in. Het belangrijkste is om het plezier erin te houden en je niet verplicht te voelen om een bepaalde tijd te moeten lopen. Omdat ik nu zo dicht bij de limiet zit, bleef de publiciteit niet achterwege. Dit was eigenlijk het hele seizoen al zo: er werd veel gevraagd naar hoe ik ervoor stond wat betreft de limiet. Ik hou er nooit zo van, al die aandacht. Ik wil gewoon lekker mijn ding doen en dan zie ik wel waar het schip strandt. Maar topsport is topsport, en ook dit hoort erbij.

Met dit limiet en de gedachte dat ik me moet focussen op het gedeelte tussen 400-600m, heb ik na Nijmegen besloten om samen met Frank Futselaar, Robin Rietman en mijn trainer Titus Fierkens naar Tübingen (Duitsland) af te reizen voor de internationale Soundtrack Meeting. Ik hoopte op een goede serie waardoor ik een keer géén kopwerk hoefde te verrichten: en het zag er goed uit! Ik had een mooie serie en had echt heel veel zin in de wedstrijd. Op zaterdag werd helaas, na lang wachten, medegedeeld dat de meeting afgelast werd door het slechte weer. De baan was niet meer beloopbaar volgens de organisatie. Ik was erg teleurgesteld, maar omdat ik me zo sterk voelde wilde ik lopen dat weekend. We zijn gelijk na het horen van dit nieuws naar huis gereden om vervolgens de volgende dag naar Lokeren te gaan, dit keer met mijn ouders en Robin (mijn grootste supporters). Ook hier stond het geluk (weer) niet aan mijn zijde. Nadat de haas een goede eerste 200m gehaast had, kwam zij (en ik) pas in 64” door op de 400m, veel te langzaam dus. Ik besloot om gelijk de haas te passeren en er nog een harde wedstrijd van te maken voor mezelf. Jammer genoeg moest ik ook hier weer het kopwerk doen. De laatste 80m kwamen twee vrouwen mij voorbij, ik probeerde mee te gaan en nog te sprinten wat resulteerde in een tweede plaats en een tijd van 2.08,98. Ik was natuurlijk voor de tweede keer dit weekend erg teleurgesteld, maar ik wist wel dat ik alles eruit heb gehaald wat erin zat, en dat ik mezelf nergens voor kon verwijten. Ik heb nog nooit zo’n vlakke race gelopen, dus hier was ik echt heel tevreden over. Vorig jaar had ik dit nog niet gekund.

Op naar het NK Junioren

Al met al ben ik super tevreden met het seizoen tot nu toe. Ik had in de winter nooit gedacht dat ik in staat zou zijn om zulke wedstrijden te kunnen lopen. En wat betreft de limiet, ik weet van mezelf ook dat ik die 2.06,60 kan lopen, want van alle wedstrijden heb ik nog niet dé perfecte wedstrijd of uitschieter gehad. Het voelt soms alsof een goede wedstrijd me nog niet gegund is, maar ik voel me sterk en fit en ik ben beter dan ooit. Mijn basis ligt nu rond de 2.09. Ik heb vier wedstrijden binnen vijftienhonderdste gelopen, namelijk tussen de 2.08,97 en 2.09,12. Daarnaast één lichte uitschieter: de 2,07. Ik hoop dat ik nog een keer de kans krijg om te laten zien wat ik kan, maar voor nu ga ik me richten op het NK Junioren in Alphen aan den Rijn aankomend weekend: mijn titel op de 800m moet verdedigd worden! Ik heb er heel veel zin in.

Bregje komt vandaag in actie in de series om 19:45 uur. De finale is morgen om 12:19 uur. Het tijdschema staat hier. De deelnemerslijsten staan hier.

Foto’s: Max Kooijmans


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten