Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atlete van de Week: Noortje Dorscheidt

Atlete van de Week: Noortje Dorscheidt

door hardloopnetwerk

Onze eindejaarsquiz wist ze foutloos in te vullen. Noortje Dorscheidt kreeg als beloning een interview met ons. In een openhartig interview vertelde de masterstudent Arts-Klinisch Onderzoeker over de reden waarom zij de marathon van Barcelona gaat lopen.

Door Joost Veenstra

Wat betekent hardlopen voor jou?

Een uitlaatklep, uitdaging, houvast en inzicht. Een moment voor mezelf waar niets er echt toe doet. Tijdens drukke dagen met studie en werk helpt het gewoon écht om even af te schakelen. Ik heb mijn hele leven al gesport en van bewegen werd ik altijd blij. Maar het was nog nooit zoals met hardlopen. Enkele jaren geleden heb ik het weer opgepakt en eigenlijk sinds een klein jaar wat fanatieker. Wanneer het me even hoog zit ga ik lopen; het helpt om te relativeren. Maar ook als ik juist heel vrolijk ben, en eigenlijk alles er tussenin.

Wat is je favoriete afstand om te lopen en waarom?

Tijdens trainingen vind ik een 8-10 km heerlijk om te lopen. Qua tijdsduur goed in te plannen en zowel voor rustige duurlopen als tempo heel geschikt. Op wedstrijden loop ik momenteel het liefst een halve marathon, omdat ik dat echt een uitdaging vind om een hogere snelheid zo lang vast te houden.

Gewicht verliezen was allereerst jouw doel bij het hardlopen. Nu is dat het lopen van alsmaar snellere tijden. Hoe ziet jouw progressie van de laatste maanden eruit?

Mijn liefde voor hardlopen is de afgelopen maanden met sneltreinvaart gegroeid, net als mijn snelheid haha! Maar ik ben ook wel echt gerichter gaan trainen, met veel tempowerk. Zo liep ik in oktober de halve marathon in 1:44 en had ik het idee dat ik tot het uiterste was gegaan. Twee maanden later tijdens de Linschotenloop was ik opeens ruim 15 minuten sneller met een PR van 1:29:12.

Wat vind jij het moeilijkst aan constant presteren met hardlopen?

Accepteren en inzien dat progressie geen lineaire lijn is, dat blijft lastig. Daarnaast kan je alleen presteren als je ook rust neemt. Ook dat vind ik een moeilijk puntje om me te blijven realiseren (en ook te doen..)

Je doet veel aan hardlopen, maar bent daarnaast ook nog masterstudente Arts-Klinisch Onderzoeker (A-KO) aan de Universiteit van Maastricht. Hoe ziet een reguliere dag van jou eruit? En wat zou je vervolgens met deze opleiding willen bereiken?

Op het moment ben ik bezig aan mijn afstudeerstage op de spoedeisende hulp. Uiteindelijk wil ik ook graag spoedeisende hulp arts worden. Op een ‘normale’ dag werk ik ofwel overdag, of in de avond omdat we met een dienstrooster werken. Hardlopen plan ik hier omheen, en ik loop 4-5 keer per week.  Verder geef ik nog spinning -en aerobicslessen bij de sportschool van de universiteit 1 – 2 keer per week. Gelukkig is hardlopen flexibel in te plannen, waardoor het elke dag wel erbij past! Gevolg is wel dat ik soms heel vroeg (7 uur in de ochtend) of laat (10 uur ‘s avonds) ga lopen. Maar omdat het echt een moment voor mezelf is voor mij, voelt het vrijwel nooit als moeten.

Op 11 maart 2018 loop jij de marathon van Barcelona (de ‘Marato Barcelona’) door het stadscentrum van de grootste stad van Catalonië. Waarom heb je gekozen voor deze marathon en hoe verloopt de voorbereiding hierop? Welke tijd zou je willen lopen in Barcelona?

Dat klopt inderdaad! En het komt nu wel heel dichtbij opeens.. De vriendin van mijn broer, met wie ik in Praag mijn eerste marathon heb gelopen, ging lopen. Een tweede marathon stond nog op mijn wensenlijstje en voordat ik het wist had ik me ingeschreven. Daarnaast reis ik ontzettend graag en is het combineren van deze hobby’s niet vervelend. De voorbereiding verloopt goed! Ik zou ontzettend graag binnen de 3:30 lopen. Hoewel ik weet dat dit echt een scherp doel is, is mijn trainer ervan overtuigd dat het gaat lukken. Hij heeft overigens een heel fijn schema voor me gemaakt waar ik me dus maar braaf aan ga houden!

Op internet zijn overigens lijstjes te vinden van de mooiste en populairste marathons van de wereld. Welke drie marathons zou jij, naast Barcelona, verder nog in je leven willen lopen en waarom?

Stipt op 1 staat toch wel de New York City Marathon… Ik heb oneindig veel goede herinneringen aan een vakantie met één van mijn beste vriendinnen in deze stad en een marathon hier zou een droom zijn. Daarnaast hoorde ik recent van een kennis over een marathon over de Chinese muur. Deze moet enorm zwaar zijn, maar het parcours lijkt me zo ontzéttend gaaf! Op nummer drie de ‘Le Marathon du Médoc’. De laatste op het lijstje verdient een kleine toelichting: ik ben groot voorstander van gezond eten en leven, maar houd ook echt wel van een feestje nu en dan en woon tenslotte in het bourgondische Maastricht. Deze marathon, waar wijn wordt gedronken in plaats van water en waar het draait om genieten en plezier lijkt me heel leuk om een keer te ervaren.

Heb je voor een wedstrijd nog een bepaald bijgeloof of vast ritueel?

Een bijgeloof heb ik niet, maar er zijn wel dingetjes die ik echt nodig heb. Zo bind ik bijvoorbeeld mijn haar altijd vast met zo’n grote elastiek die ze wel eens bij de post gebruiken (zonder stof er omheen, ontzéttend slecht voor je haar dus geen tip!). Maar het blijft zitten, want zo’n uitgezakte paardenstaart loopt alles behalve fijn.

Stel, jij mag drie bekende atleten uit Nederland uitnodigen voor een etentje. Wie nodig jij dan uit?

Oh het lijkt me ontzettend gezellig en inspirerend om eens met Susan Krumins, Dennis Licht en Kim Dillen aan tafel te zitten. Dus, mochten jullie eens in het zuiden des landes zijn..

Tot slot. Welke doelen heb jij in 2018 voor ogen?

Na de marathon wil ik graag weer een paar 10 kilometer wedstrijden gaan lopen en eens kijken of mijn tijd aan te scherpen is. Ik heb gemerkt dat ik trailrunnen ook ontzettend leuk vind, dus dat wil ik wat vaker gaan doen. Verder mag ik tijdens mijn werk als spinning en aerobics coach al vele sporters motiveren en krijg ik veel lieve reacties. Ik hoop dat ik in 2018 nog meer mensen mag stimuleren om te bewegen en zeker hard te (gaan) lopen!

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten