Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atlete van de week: Roos Blokhuis

Atlete van de week: Roos Blokhuis

door hardloopnetwerk

Onze ‘Atlete van de week’ van deze week is Roos Blokhuis. Het was een succesvolle zomer voor Roos dit jaar en vanaf volgende maand staan de eerste crosswedstrijden op het programma. Vorig jaar was ze namelijk nog te jong om deel te nemen aan het EK Cross, maar komend jaar mag ze zich wel plaatsen. Ook Roos mag natuurlijk niet ontbreken als ‘Atlete van de week’.

Door Jasper Boot

Op zaterdag 9 september werd je tweede op de Kramp Run in Varsseveld. Na twee maanden een rustperiode te hebben gehouden liep je weer een wedstrijd. Hoe vond je de wedstrijd gaan?

Ja, ik liep de Toprun van de Kramprun 5km na een rustperiode te hebben gehad aan het begin van mijn vakantie. Ik heb een week helemaal niet getraind en daarna ben ik weer rustig begonnen met alternatief trainen (zwemmen en fietsen). Mijn seizoen was best lang geweest vanaf het crossen en mijn lichaam had dit eventjes nodig. Na deze drie weken, ben ik weer gewoon normaal gaan trainen en ik voelde me weer super! Toch moest ik wel weer even alles opbouwen en het nam wat tijd in beslag om weer op mijn oude niveau te komen. Vandaar dat ik ook een tijdje geen wedstrijden heb gelopen.

Maar bij de Kramp Run stond ik er weer! Ik wist dat het veld goed zou zijn en ik keek er erg naar uit om weer lekker te gaan racen. Dat heb ik gedaan en dat resulteerde uiteindelijk in een tweede plek. Toch miste ik wel wat wedstrijdritme, net dat kleine beetje tempohardheid wat ik normaal wel heb. Daar had ik me van te voren al een beetje op ingesteld en desondanks heb ik wel geknokt voor die tweede plek tot op de finishlijn. Tuurlijk baalde ik een beetje, maar uiteindelijk ben ik tevreden met wat ik heb laten zien en weet ik nu ook waar ik voor de komende wedstrijden nog aan moet werken.

Het baanseizoen zit er voor je op en je bent o.a. Nederlands Kampioen geworden op de 1500m bij de B-junioren. Met welk gevoel kijk je terug op afgelopen baanseizoen?

Met een heel goed gevoel kijk ik op dit baanseizoen terug! Ik heb niet veel baanwedstrijden gelopen, maar degene die ik heb gedaan gingen eigenlijk allemaal super. Het beste gevoel wat er is, is het gevoel na een wedstrijd waar je er nog meer uitgehaald hebt dan wat je dacht je kon. Die momenten geven je weer energie om nog harder je best te doen en nog sterker te worden! Ik heb enorm genoten van dit baanseizoen en hoop dat het crossen net zo goed gaat!

Het baanseizoen is afgelopen en in oktober beginnen de eerste crossen alweer. Vorig jaar won je op het NK Cross een zilveren medaille. Wat zijn jouw ambities komend crossseizoen?

Mijn ambities voor dit crossseizoen zijn eigenlijk om gewoon het beste uit mezelf te halen en te vechten voor elk plaatsje! Ik merk dat ik dit jaar een stuk sterker ben geworden en ik hoop dat het me gaat helpen om nog net eventjes harder door dat zand te kunnen lopen of net eventjes harder die berg op te kunnen vliegen. Vorig jaar was ik nog te jong om deel te nemen aan het EK Cross en dit jaar ben ik (gelukkig) oud genoeg om me te mogen plaatsen. Ik ga daarom ook mijn uiterste best doen om dit voor elkaar te krijgen!

Hoe ziet een reguliere trainingsweek er in het crossseizoen voor jou uit?

Mijn trainingsweek is wel best veranderd ten opzichte van vorig jaar. Want ik ben bij het lopen en fietsen nu ook gaan zwemmen. Dit doe ik omdat ik het erg leuk vind en ik het fijn vind om buiten het lopen om ook op een andere manier te trainen. Het zorgt er ook voor dat ik beter belastbaar ben. Ik denk dat een reguliere trainingsweek betekent dat ik ongeveer 5 keer in de week loop, 1-2 keer zwem, één keer fiets en één keer krachttraining doe.

Waar wil Roos Blokhuis over 3 jaar staan?

Het blijft moeilijk te zeggen hoe alles gaat lopen in die drie jaar, er kan zoveel gebeuren en het belangrijkste blijft gewoon dat ik niet geblesseerd raak. Tuurlijk heb ik wel mijn doelen die ik graag wil behalen en ik zou over 3 jaar terug willen kijken op meerdere internationale toernooien die ik heb gelopen. Het liefst zou ik over drie jaar het grootste deel van het jaar doorbrengen in het buitenland om daar te trainen. Waar dat zal zijn weet ik nog niet precies, ik wil wel het liefst veel van de wereld zien! Toen ik in mei drie weken in Oeganda door heb gebracht, kwam ik erachter hoe erg ik me thuis voel daar. Ik wilde niet meer weg! Mijn ultieme doel is dat ik over 3 jaar de limiet loop op de 5000m voor Tokyo 2020, dat betekent wel dat echt alles perfect moet gaan tot die tijd. Maar als dat lukt, is het naar mijn mening zeker mogelijk!

Als je nu al terug mag blikken op 2017. Op welke prestatie ben je tot nu toe het meest trots op?

Het meest trots ben ik op mijn 3000m tijd. Ik wist dat het er in zat om 9.15min te lopen, maar ik wist ook dat het helemaal perfect zou moeten gaan al wilde ik die tijd lopen. Op de avond zelf stond er veel wind, daardoor kreeg ik wel wat twijfels. Toch voelde ik me goed en moest ik van mijn trainer tijdens de race kijken hoe het ging. Uiteindelijk ging de race super lekker en kwam ik uit op een tijd van 9.14.72. Ik was zo verschrikkelijk blij! Het was ook nog de beste tijd allertijden voor een meisje B, maar deze tijd wil ik zeker nog aanscherpen volgend jaar als 2e jaars B!

Foto: Odile Verzantvoort

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten