Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de week: Nils Pennekamp

Atleet van de week: Nils Pennekamp

door hardloopnetwerk

Naam: Nils Pennekamp

Leeftijd: 29 jaar

Werk: Docent aan de Hogeschool van Amsterdam bij de opleiding Sport, Management & Ondernemen

Woonplaats: Castricum

Vereniging: Phanos, Amsterdam

Nils Pennekamp heeft in zijn carrière al dertien medailles behaald tijdens de Nederlandse Kampioenschappen. Afgelopen seizoen liep Nils 3:44.56 op de 1500 meter indoor in Apeldoorn en 8:20.19 op de 3000 meter. Kortom, Nils mocht van ons niet ontbreken als atleet van de week. Aan de hand van een aantal vragen willen wij Nils beter leren kennen.

Favoriete afstand en pr: Ik vind de cross heel erg leuk om te doen, maar mijn persoonlijk record is mijn 3.44.56 op de 1500 meter indoor van begin 2016. Ook ben ik sinds afgelopen jaar begonnen met duathlon en wil ik mij plaatsen voor de EK en WK volgend jaar!

Nils, aankomende maanden staan in teken van het crossseizoen en indoorseizoen. Welke wedstrijden heb je komende periode op de planning staan?

Ik had op de planning staan om twee regionale crossen te lopen de afgelopen twee weekenden in Hilversum en Baarn, maar door een kleine knieklacht heb ik beide wedstrijden helaas af moeten zeggen. Ik hoop dat ik eind november tijdens de Warandeloop (Tilburg) weer fit genoeg ben en mee kan strijden voor de overwinning op de korte cross. Na de Warandeloop zal ik een paar indoorwedstrijden lopen zonder heel veel specifieke voorbereiding. Ik hoop conditioneel op topniveau te zitten aan het eind van de winter. Dat moet lukken als ik de hele winter goed door kan trainen. Momenteel is dat mijn focus op dit moment.

Momenteel train je bij Team Thuijs. Hoe ziet een reguliere trainingsweek voor jou er in het winterseizoen uit?

We hebben een aantal momenten in de week dat we met ons team in Amsterdam trainen. Dit zijn korte tempo’s op de baan op maandag en lange tempo’s op de baan op woensdag. Verder doen we een kracht -en snelheidstraining op vrijdag. Op zaterdag hebben wij een langere heuveltraining. Op zondag doe ik een lange duurloop. Tussendoor doe ik nog een aantal herstel – en ochtendduurlopen. Ook fiets ik naast de hardlooptrainingen, omdat ik heb gemerkt dat ik hierdoor makkelijk en onbelast conditioneel heel sterk wordt. Gemiddeld zat ik vorig jaar op 100 kilometer in de week, deze winter zal er wat dat betreft ongeveer hetzelfde uit zien.

Naast de vele trainingen geef je les op de Hogeschool van Amsterdam. Hoe combineer jij de combinatie topsport en het opbouwen van een maatschappelijke carrière?

Ik heb een contract voor drie dagen in de week op de Hogeschool van Amsterdam waar ik vakken als teamsport, duursport en atletiek geef. Wij proberen onder andere door middel van sport de studenten managementvaardigheden bij te brengen. Zo gaat het er bijvoorbeeld bij een les hoogspringen niet om dat ze enorm hoog kunnen springen, maar dat ze hun techniek goed kunnen analyseren en een trainingsplan kunnen maken. Hiermee leren ze dus analytisch denken en plannen. De combinatie van werk en trainen is voor mij perfect op deze manier, omdat ik genoeg tijd heb om te trainen en daarnaast heel veel plezier heb in het werk wat ik doe.

Welke gewoontes heb jij voordat je aan een wedstrijd begint?

Ik heb geen gewoontes in de zin van bijgeloof, wel heb ik de laatste jaren geleerd om onzekerheid of zenuwen voor een wedstrijd uit te spreken om het zo een plek te geven. Het ontkennen of wegstoppen helpt namelijk niet, dan gaat het alleen maar tegen je werken. Door het uit te spreken heb ik geleerd het in mijn voordeel te gebruiken en ik heb mij vooral gerealiseerd dat het niet erg is om zenuwachtig te zijn.

Wat zijn jouw ambities voor de komende jaren op sportief gebied?

Ik heb de ambitie om internationale toernooien mee te maken. In 2017 zal ik mij richten op het EK duathlon (april), de EK landenteams atletiek (juni) en de WK duathlon (augustus).

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten