Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atlete van de week: Maureen Koster

Atlete van de week: Maureen Koster

door hardloopnetwerk

Atlete van de week

Naam: Maureen Koster

Leeftijd: 24

Werk: Fulltime atleet

Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Atletiekvereniging: Phanos (Amsterdam)

Favoriete afstand en pr: 1500m 3:59

Maureen Koster (24) liep afgelopen zomer haar eerste Olympische Spelen. Misschien vielen de prestaties een beetje voor Maureen tegen, maar inmiddels kijkt de atlete alweer voorruit. Komend seizoen hoopt zij een mooi resultaat neer te zetten op de Europese Kampioenschappen indoor in Belgrado en de wereldkampioenschappen outdoor in Londen. Wij hebben Maureen gekozen als atlete van de week, omdat zij gezien haar jonge leeftijd al veel heeft bereikt.

Volgens jou verliep afgelopen seizoen moeizaam, omdat je onder andere meer van de Olympische Spelen en het EK had verwacht. Wat ga je komende maanden eraan doen om weer in vorm te komen?

Ik ben na de Olympische Spelen op vakantie gegaan en heb totaal vijf weken rust genomen. Dit had ik nog nooit eerder gedaan, maar ik merkte dat mijn lichaam en geest hier enorm aan toe waren. Ik ben nu ongeveer 4 weken rustig bezig met opbouwen en dat gaat erg goed! Zo begon ik 4 weken geleden met 90 km en inmiddels heb ik er een week van 120 km op zitten. Ik voel mij fit en heb weer energie. Daarnaast heb ik plezier in het lopen en dat is toch wel het belangrijkste. Mijn eerst volgende stage is in januari in Dullstroom, Zuid-Afrika.

Welke afstand(en) wil je in Belgrado en Londen lopen?

Uiteraard doe ik dit jaar ook weer mee aan de EK cross. Ik vind crossen een leuke afwisseling van het baanseizoen en daarnaast ben ik ervan overtuigd dat je met crossen een goede basis legt voor de zomer. Mijn doel op de EK cross is een top 10 positie. Het blijft altijd lastig inschatten want factoren als het parcours en mijn vorm op dat moment zijn de beslissende factoren. Ik zie de Warandeloop (Tilburg) dan ook als een mooie graadmeter. Tijdens de EK indoor wil ik uiteraard mijn medaille op de 3000 meter verdedigen en in Londen kom ik uit op de 1500 meter.

Wat vind jij het moeilijkste om constant te presteren met hardlopen?

Om constant te presteren moet je goed luisteren naar de signalen die je je lichaam je geeft. Het is continu zoeken naar de juiste balans tussen training en rust. Als atleet ben je vaak vermoeid, maar wanneer moet je een training overslaan? Of wanneer kun je er juist een schepje bovenop doen? Hiermee heb ik soms ook nog wel eens moeite.

Als je jouw ervaring van afgelopen zomer tijdens de Olympische Spelen meeneemt naar 2020, wat zou jij dan anders doen?

In 2016 liep ik bewust erg weinig wedstrijden, dit betekende dat er veel meer ruimte was om te trainen. Ik denk dat het daar is fout gegaan. Ook besloot ik er in het Olympisch jaar een schepje bovenop te doen. Mijn 3:59 op de 1500 meter uit 2015 was een goede tijd, maar ik wist dat ik nog beter moest worden om in 2016 de finale van de Olympische Spelen te kunnen halen. De WK indoor in Portland was veelbelovend, maar ik denk dat ik tijdens de trainingsstage die daarop volgde te hard heb getraind.

Dit jaar ga ik , net zoals in 2015, weer meer wedstrijden doen. In 2015 waren de wedstrijden mijn trainingen, ik werd elke wedstrijd beter. Daarnaast was ik veel beter uitgerust omdat ik veel minder intensieve trainingsblokken had.

Als wij zeggen; ‘’Maureen Koster wint in 2020 een gouden medaille in Tokyo’’. Wat zeg jij dan?

Ik kijk niet zo ver vooruit. Er zijn in de aanloop naar de Spelen van 2020 genoeg mooie wedstrijden en toernooien waarop ik wil pieken. Het belangrijkste is nu dat ik fit blijf en een goede winter kan draaien met uiteraard verschillende wedstrijden.

Hoofdfoto: Instagram Maureen Koster

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten