Home Laatste Nieuws Anne Knijnenburg: ‘Titel betekent start van nieuw hoofdstuk’

Anne Knijnenburg: ‘Titel betekent start van nieuw hoofdstuk’

door Tijn Piest

Het vinden van het juiste gaatje en haar sterke eindschot leverde Anne Knijnenburg afgelopen weekend de Nederlandse titel op de 800 meter op. Eerder verbeterde de 20-jarige atlete haar persoonlijke records al op de middellange afstanden en meer progressie lonkt. Beloningen na maanden vol struggles, waarin ze zelfs twijfelde te stoppen met hardlopen.

‘In januari kreeg ik corona, waar ik erg ziek van werd’, begint Knijnenburg over haar weg naar de NK. ‘Ik heb een lange tijd last gehad van flinke vermoeidheidsklachten. Hierdoor kon ik geen indoorseizoen draaien. Toen ik eindelijk weer wat normale trainingen kon oppakken, kwam ik eind februari achter een stressfractuur in de binnenkant van mijn enkel. Ik heb ruim twee maanden niet hardgelopen en heb zelfs op het punt gestaan om weer terug te gaan naar de triathlon of het wielrennen weer op te pakken. Gelukkig kon ik eind april weer beginnen met hardlopen. Ik had in die tijd echt niet gedacht dat ik überhaupt nog een fatsoenlijk outdoorseizoen zou kunnen draaien, maar ik reageerde goed op de trainingsprikkels en maakte als snel flinke stappen. We besloten op een gegeven moment toch maar gewoon om te proberen wat wedstrijden te gaan lopen en dit pakte boven verwachting goed uit. Vraag me niet hoe het kan, maar ondanks de korte trainingsperiode voel ik me nu fitter dan ooit.’ Knijnenburg en haar trainer Theo Joosten wisten dat ze de vorm had om de titel te kunnen pakken en dat was ook het doel waarmee de 800-meterloopster naar Apeldoorn ging.

‘Ik ben niet zo van het stellen van specifieke doelen qua tijden. Dan limiteer je jezelf ook.’

Zenuwslopend NK

Terug dus naar de Nederlandse kampioenschappen in Apeldoorn, met de series (24 juni) en de finale (25 juni) op het programma. Voor de series was de atlete van Nijmegen Atletiek al vrij gespannen, wat achteraf niet erg nodig was. Anne Knijnenburg werd tweede met een grote Q en plaatste zich eenvoudig voor de finale. Over de finaledag zegt Knijnenburg: ‘Ik stond deze dag op met een stuk betere benen’, blikt ze terug. ‘De series waren echt een soort wake up call. Ik merkte tijdens de warming up dat ik erg zenuwachtig was. Zo zenuwachtig was ik zelden geweest.’ Maar toen het startschot van de 800-meterfinale viel, vielen de zenuwen van haar schouders. ‘Ik startte vanuit baan drie, wat ervoor zorgde dat ik 700 meter lang ingesloten heb gezeten. De eerste ronde ging erg langzaam, daarna ging het tempo beetje bij beetje omhoog. Met nog 300 meter te gaan voelde ik mij erg sterk, maar ik zat nog steeds ingesloten en ik kon geen kant op. Het enige wat ik kan doen was kalm blijven en hopen dat er ergens een gaatje zou komen. Met nog 100 meter te gaan zag ik een klein gaatje waar ik meteen in dook. Vanaf dat moment was het sprinten voor de winst.’ Het moment dat ze als eerste over de finish zou komen, heeft zich in de week voorafgaand aan de NK constant in haar hoofd afgespeeld. De titel wilde zo zo graag, voor haarzelf en haar team. Een ultieme bevestiging dat ze weer op de goede weg zit. ‘Deze titel betekent voor mij dan echt de afsluiting van een moeilijke tijd en de start van een nieuw hoofdstuk. Het voelde voor mij alsof ik deze titel aan mijzelf en mijn team verschuldigd was voor al het harde werk van de afgelopen twee maanden.’

Belastbaarheid

Hoewel ze bij Nijmegen Atletiek de meeste rondjes afwerkt, doet ze al haar krachttrainingen bij AV Oss. Twee keer per week zijn die verwerkt in haar schema en soms doet ze daar ook een baanprogramma. Twee dagen zijn ingevuld met baantrainingen in Nijmegen, die ze onder andere met Hidde Leenders en Sjoerd Weijers afwerkt. ‘Zij kunnen mij goed ondersteunen in trainingen, maar ik train ook veel alleen. Dan doe ik een tresholdtraining of duurloopjes, waarmee ik mijn week aanvul. Naast het sporten ben ik nog druk bezig met de studie Sportkunde en binnenkort hoop ik mijn eigen onderneming te starten. Leefstijlcoaching of hardloopcoaching, iets in die trant.’ Op sportgebied heeft ze al veel geleerd, vooral over zwakke plekken door haar blessures en andere tegenslagen. De meervoudig Nederlands kampioene bij de junioren én senioren weet dat het belangrijk is je lichaam gezond te houden. ‘Qua trainingen is less soms echt more. Ik denk dat mijn grootste zwakke plek mijn belastbaarheid is. Ik wil natuurlijk nog flinke stappen zetten, maar daarvoor moet ik ook stappen zetten in training. Dit kan alleen wanneer mijn lichaam dit ook aankan. Een goede balans tussen rust en training is essentieel.’

Lees ook: Collageen voor hardlopers, nuttig of niet?

800 of 1500 meter?

Knijnenburg is pas 20 jaar, maar heeft ook al de Nederlandse indoortitel op de 1500 meter (2021) op zak. Vaak is ze in de winter wat beter op het aërobe gebied, dus de 1500 meter op nationaal niveau was een uitstapje. Toch vindt ze het leuk om af en toe een andere afstand te lopen. ‘Maar toch kom ik elk jaar weer uit bij de 800 meter. Voor nu is dat zeker mijn favoriet.’ Op die afstand heeft ze al 2:04,10 staan, die ze vorige maand in Nijmegen liep. In het Belgische Heusden wil ze aanstaande zaterdag nog harder, tijdens de Nacht van de Atletiek. Ze loopt daar voor het eerst in een internationaal hoofdprogramma. ‘Daarna ga ik even wat gas terug nemen en mij focussen op wat goede trainingsweken. Vervolgens ga ik wellicht een keer proberen om mijn tijd op de 1500 meter nog wat aan te scherpen.’

Lees ook: Deze Nederlandse atleten zijn geselecteerd voor de WK Atletiek in Oregon

Twee minuten

Vorig jaar mocht ze al in het oranje uitkomen tijdens de EK onder 20 jaar op zowel baan als cross. Dat beviel haar goed (finale en vierde plaats met team) en dus hoopt ze nog vaker in het Nederlandse tenue te starten. ‘Ik heb al een aantal mooie toernooien mogen lopen, maar ik denk dat iedere atleet toch wel droomt van de Spelen? Ik in ieder geval wel hoor. Mijn doel is zeker om op het hoogste niveau mee te kunnen draaien en ik zal er alles aan doen om dat in de komende jaren waar te kunnen maken. Ik ben niet zo van het stellen van specifieke doelen qua tijden. Dan limiteer je jezelf ook. Het is elke race gewoon weer zo hard mogelijk lopen en kijken waar het schip strand.’ En wat betreft die magische barrière op de 800 meter? Ik hoop natuurlijk wel zo dicht mogelijk tegen die twee minuten te gaan lopen.’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten