Home Laatste Nieuws NK Atletiek 2022 (alle uitslagen & quotes)

NK Atletiek 2022 (alle uitslagen & quotes)

door hardloopnetwerk

Met vijf internationale toernooien staat atletiekminnend Nederland aan de vooravond van een bomvolle atletiekzomer. De ASICS NK Atletiek op 24, 25 en 26 juni zal één van de laatste momenten zijn om de Nederlands top nog in actie te zien voor onder andere de WK en EK Atletiek. Wie kroont zich tot Nederlands kampioen en wie grijpt op de valreep nog een ticket voor de WK in Oregon? De ASICS NK Atletiek bieden ook een goede kans om punten te verzamelen voor de World Ranking en daarmee kwalificatie af te dwingen voor de internationale toernooien. 

Alle uitslagen

Alle Nederlands kampioenen op een rij

 • Kogelslingeren: Étienne Orbons & Audrey Jacobs
 • Hoogspringen: Britt Weerman
 • Polsstokhoogspringen: Rutger Koppelaar & Femke Pluim
 • Verspringen: Fabian Biondina & Pauline Hondema
 • Discuswerpen: Ruben Rolvink & Alida van Daalen
 • Hink-stap-springen: Baboucar Sallah Mohammed & Danielle Spek
 • Kogelstoten: Sven Poelmann & Jessica Schilder
 • Speerwerpen: Thomas van Ophem & Danien ten Berge
 • 100 meter: Raphael Bouju & Dafne Schippers
 • 200 meter: Mustafa Muhamuud & Lieke Klaver (WK-limiet in halve finale)
 • 400 meter: Liemarvin Bonevacia & Hanneke Oosterwegel
 • 400 meter horden: Nick Smidt (WK-limiet in series) & Cathelijn Peeters
 • 3000 meter steeple: Tsega Kifle & Veerle Bakker
 • 5000 meter: Richard Douma & Diane van Es
 • Zevenkamp: Sofie Dokter
 • Tienkamp: Sven Roosen

’Hier afscheid nemen, waar ik begon, is onbeschrijfelijk. Ik heb scores gezien die ik nog nooit zag, maar het was heel bijzonder.’

Eelco Sintnicolaas na het voltooien van zijn laatste tienkamp, voor het thuispubliek bij AV ‘34 in Apeldoorn, waarna hij afscheid nam en het Lidmaatschap van Verdienste uitgereikt kreeg.

’Ik ben heel blij met twee goede races en natuurlijk de titel. In aanloop naar de WK moet ik vooral nog sneller worden tussen de laatste hordes. Dan is het vooral een kwestie van uitrusten en scherp blijven.’

Nadine Visser na haar gouden 100 meter horden en kampioenschapsrecord (12.77 seconden)

‘Ik ben heel blij met mijn race. Mijn snelheid voor de 400 meter horden zit goed. Ik ben blij dat ik dit op de 200 meter nu ook op papier zie.’

Femke Bol over haar zilveren race op de 200 meter, nadat ze in de halve finale de EK-limiet liep.

Bron: Atletiekunie

AV’34 organiseert voor de tweede keer in haar geschiedenis de Nederlandse kampioenschappen outdoor. De accommodatie in het Orderbos wordt voor deze gelegenheid compleet omgebouwd tot atletiekstadion met 1500 zitplaatsen en een foodcourt. Dat wil je toch niet missen? We lichten een aantal onderdelen uit.

Alle startlijsten & liveresults & livestream en het tijdschema

Strijd op de sprintnummers

100 meter: vrijdag vanaf 16:20 uur

Op de vrijdagavond zien we de Nederlandse sprinttop in actie op de 100 meter. Bij de mannen heeft Joris van Gool de beste papieren. Dit seizoen is er nog niemand sneller geweest dan zijn tijd van 10,28 seconden. Toch is het geen uitgemaakte zaak dat Van Gool de titel gaat pakken. Elvis Afrifa is dit seizoen bezig aan een bewonderenswaardige opmars. Zijn persoonlijk record staat nu op 10,35 seconden, maar kan het nog harder? Ook Solomon Bockarie, Xavi Mo-Ajok en Churandy Martina behoren tot de kanshebbers.

Dafne Schippers is weer terug! Na een slepende blessure aan haar rug probeert ze haar topvorm weer te vinden. Gaat het haar lukken om zich te kwalificeren voor de WK Atletiek? De limiet staat op 11,15 seconden. Precies gelijk aan haar beste tijd van vorig seizoen. En wat kunnen Jamile Samuel, Leonie van Vliet, Naomi Sedney en de Apeldoornse thuisfavoriet Marije van Hunenstijn? De strijd om de podiumplekken zal ongelofelijk spannend zijn. 

400 meter: series en halve finales vrijdag vanaf 15:00 uur, finale zondag vanaf 17:25 uur

De concurrentie op de 400 meter is de afgelopen jaren moordend. Het gaat daarom niet alleen om de individuele prijzen, maar ook om het bemachtigen van een plek in het 4×400 meter estafetteteam. Bij de mannen lijkt Liemarvin Bonevacia de onbetwiste nummer één, maar Tony van Diepen rijgt dit seizoen toptijden op de 800 meter aaneen. Wat kan kan hij op de helft van deze afstand? Ook Terrence Agard, Ramsey Angela, Isayah Boers en Jochem Dobber moeten niet uitgevlakt worden. Kunnen zij zorgen voor een verrassing?

Lieke Klaver en Femke Bol zullen dit weekend niet in actie komen op de 400 meter. Zij kiezen voor de 200 meter. Dit lijkt de weg vrij te maken voor andere dames. Eveline Saalberg bijvoorbeeld. Zij kwam dit jaar al tot meerdere 51’ers op de 400 meter. De vraag is of Eveline wel deelneemt op de 400 meter. Ze staat namelijk ook op de lijst voor de 200 meter. Lisanne de Witte heeft een stroeve aanloop van het seizoen gehad: een hersenschudding door een ongeluk in het krachthonk. Gaat het haar lukken atleten als Andrea Bouma, Laura de Witte en Hanneke Oosterwegel voor te blijven?

Head-2-head op de 110 en 100 meter horden

110/100 meter horden: zondag vanaf 14:00 uur

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen lijkt het een duel te gaan worden. Bij de mannen gaat het om Koen Smet en Liam van der Schaaf. Zij hebben bij uitstek de beste papieren om er met de winst van door te gaan. Koen Smet is regerend kampioen. Hij won vorig jaar met twee tiende verschil op Liam van der Schaaf. Het lijkt dit jaar een stuk spannender te gaan worden. Liam heeft dit seizoen in een onderling duel al gewonnen van Koen. Op wie zet jij in?

Ook een mooi affiche bij de dames: Nadine Visser tegen Zoë Sedney. Vrouwen die allebei niet misstaan tussen de wereldtop. Sterker nog, Zoë Sedney liep indoor de WK-finale en Nadine Visser werd in Tokio vijfde. Nadine heeft het eerste gedeelte van het seizoen gemist door een hamstringblessure, maar lijkt op tijd fit voor de NK, WK en EK.  Zoë moet zich nog plaatsen voor de WK (limiet is 12,84 sec.), maar plaatsen op basis van de World Ranking is ook een mogelijkheid. Extra punten als Nederlands kampioen kan ze dus goed gebruiken.

Op de 400 meter horden lijken Nick Smidt en Cathlijn Peeters de favorieten. Series vrijdag vanaf 18:55. Finales zaterdag vanaf 14:55.

Spannende middellange afstand finales

800 meter: series vrijdag vanaf 17:30 uur, finale zaterdag vanaf 15:05 uur

Bij afwezigheid van Tony van Diepen en de geblesseerde Samuel Chapple, lijkt Djoao Lobles op papier de favoriet voor de titel op de 800 meter bij de mannen. Lobles kwam dit seizoen al tot een tijd 1:45,66 minuten. Goed voor de elfde Nederlandse tijd allertijden en de limiet voor de EK Atletiek in München. Van regerend kampioen Maarten Plaum mag verwacht worden dat hij Lobles de nodige tegenstand kan bieden. Met elf deelnemers op de startlijst met een inschrijftijd onder de 1:50,00 minuten beloven ook de series al het nodige spektakel.

Marissa Damink liep dit seizoen met 2:02,38 minuten de snelste seizoenstijd op de 800 meter bij de vrouwen. Dat het met haar vorm wel goed zit bewees ze bij de Diamond League wedstrijd in Oslo waar ze, een week voor de NK, haar persoonlijk record op de 1500 meter aanscherpte. Vorig jaar was het Bregje Sloot die er met de titel vandoor ging. Sloot kwam dit outdoorseizoen echter nog niet in actie vanwege een blessure. Is ze op tijd fit om de strijd om te nationale titel aan te gaan? Suzanne Voorrips is al jaren van de partij in de nationale finales en zal ook dit jaar mikken op een podiumplaats. Ook Amina Maatoug, Anne Knijnenburg en de pas 17-jarige juniorenkampioene Celine van Heerikhuize kunnen op basis van hun prestaties dit seizoen worden aangeduid als medaillekandidaat.

1500 meter: series zaterdag vanaf 16:35 uur, finale zondag vanaf 15:00 uur

Mike Foppen kwam eerder deze maand bij de FBK Games tot 3:37,22 minuten. Daarmee staat hij bovenaan op de Nederlandse seizoensranglijst. Foppen staat ook ingeschreven voor de 5000 meter en het is dus nog even afwachten waar zijn focus dit weekend zal liggen. Concurrentie op de 1500 meter mogen we onder meer verwachten van Mahadi Abdi Ali en de gebroeders Rick en Robin van Riel.

Op papier lijkt het mogelijk om de 800 en 1500 meter te combineren. Dat is wellicht ook wat Marissa Damink dit weekend voor ogen heeft. Op beide afstanden maakt ze kans op de Nederlandse titel. Ook Maureen Koster heeft uitstekende papieren op de 1500 meter. Ze is met 4:08,77 minuten de snelste Nederlandse van dit seizoen en bewees haar vorm door een week voor de NK haar persoonlijk record op de 5000 meter aan te scherpen. Met een PR van 3:59,79 minuten op de 1500 meter uit 2015 is Koster, na Sifan Hassan, de enige Nederlandse die ooit onder de grens van de vier minuten wist te duiken. Outsider voor de titel zou Diane van Es kunnen zijn, trainingsmaatje van Koster en deelnemer op de Olympische Spelen in Tokio.  Ze staat voor dezelfde keuze als Mike Foppen. Ook zij staat ingeschreven voor zowel de 1500 als de 5000 meter

Nederlands recordhouder tegen regerend kampioen

Polsstokhoogspringen: vrijdag vanaf 17:25 uur

Menno Vloon versus Rutger Koppelaar. Nederlands recordhouder versus regerend Nederlands kampioen. Menno Vloon heeft dit seizoen al 5,80 meter gesprongen en is daardoor gekwalificeerd voor de WK Atletiek. Rutger Koppelaar heeft een seizoensbeste prestatie staan van 5,70 meter en komt daarmee nog 5 centimeter tekort voor de limiet. De laatste keer dat de mannen het in een wedstrijd tegen elkaar hebben opgenomen was in Hengelo op 6 juni, tijdens de FBK Games. Toen trok Koppelaar aan het langste eind. Het lijkt erop dat de vorm van de dag zal bepalen wie er met de winst vandoor gaat.

Schilder on fire

Kogelstoten: zondag vanaf 16:05 uur

Jessica Schilder. Wie kent haar naam inmiddels niet? Schilder gooit dit seizoen hoge ogen in de mondiale top. Ze verbrak al vier keer het Nederlandse outdoorrecord. Op dit moment staat het nationale record op 19,46 meter. Maar of dat na de NK nog zo is, is zeer de vraag. Het lijkt een vanzelfsprekendheid dat Jessica de titel gaat pakken. Al zullen Benthe König en Alida van Daalen ongetwijfeld een poging doen om dat te voorkomen.

Talenten strijden voor de titels, afscheid Sintnicolaas

Meerkamp: zaterdag en zondag

Op zaterdag en zondag gaan de tien- en zevenkampers van start om, verspreid over twee dagen, te strijden om de titels. Bij de mannen staat Rik Taam niet aan de start, hij doet tijdens de NK een aantal losse onderdelen. Wel aan de start staan twee Sven’s: Roosen en Jansons. Gaat één van de twee er met de titel vandoor? En kunnen zij nog gaan voor de limiet voor de EK in München? Dan moeten zij 8100 punten scoren. Daarnaast zien we een bijzondere naam op de startlijst staan: Eelco Sintnicolaas. Hij neemt in zijn Apeldoorn afscheid van zijn geliefde tienkamp. Wat kan hij nog in zijn laatste meerkamp?

Ook de vrouwen beginnen op zaterdag aan de zevenkamp. Geen Anouk vetter en geen Emma Oosterwegel. Vetter heeft zichzelf van de deelnemerslijst gehaald. En Oosterwegel start, net als Rik Taam, op een aantal losse onderdelen. Wel aan de start staat Sofie Dokter uit het CTS GROUP Talententeam. In Götzis verbeterde Dokter op 6 van de 7 onderdelen haar persoonlijk record en behaalde zij een nieuw puntenrecord (6090 punten). Ook Marijke Esselink passeerde dit seizoen voor het eerst de 6000 punten grens (6087). Wie van de twee kan wederom een 6000+ scoren en de titel binnenslepen?

Nog geen tickets? Bestel dan nu jouw kaarten!

Hoofdfoto: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten