Home Laatste Nieuws 9 vragen aan Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Jamile Samuel

9 vragen aan Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Jamile Samuel

door hardloopnetwerk

De meest succesvolle Olympische Spelen zijn voorbij en wat zijn we trots op de prestaties en inzet van onze Nederlandse atleten! Samen met onze partner Virtuoos hebben we 3 atletiektoppers geïnterviewd. Lees hieronder meer over de individuele motivatie, gewoonten en doelen van Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Jamile Samuel.

1.  Wat vind je zo mooi aan atletiek?

Lieke Klaver: Atletiek: dé moeder der sporten. Naast de diversiteit van atletiek en dat het toegankelijk is voor iedereen, jong en oud, is het oog voor detail tijdens het sprinten mijn favoriete aspect. Het werken aan de detailbewegingen van het lichaam is waarom ik iedere dag met plezier naar mijn sport ga. Iedere dag ben ik weer nieuwsgierig naar hetgeen dat ik kan verbeteren aan mijn techniek of aan mijn lichaam. Wanneer je oog voor detail hebt, zijn zelfs de kleinste overwinningen een feestje.

Lisanne: ‘Het eigenlijk een hele simpele sport is. Wie het hardst loopt, wint.’

Lisanne de Witte: Atletiek is gewoon een hele mooie sport waarin zoveel dingen samenkomen. Kracht, snelheid, wilskracht, het is een combi van techniek en tactiek. Ik vind het echt mooi dat het eigenlijk ook een hele simpele sport is. Wie het hardst loopt, wint. Wie het verst springt, wint. Wie het verst werpt, wint. Less is more, toch?

Jamile Samuel: Ik vind sport in het algemeen erg mooi. Vooral omdat je probeert het maximale uit jezelf te halen. Het is fantastisch om te zien hoe sporters er alles aan doen om dat proberen te bereiken. Zelf vind ik het heerlijk om snelheid te ervaren. Snelheid produceren met mijn eigen lijf is een geweldig gevoel.

2.  Wanneer kwam je erachter dat dit echt jouw sport was en dat je voor de prijzen kon gaan?

Lieke: ik doe aan atletiek sinds ik 8 jaar oud ben en vrij snel deden mijn broer en ik mee aan wedstrijden. Ondanks het feit dat ik de eerste drie trainingen huilend op de baan stond, begon de liefde voor atletiek te groeien. Het werd onderdeel van mijn leven.

Lieke: ‘mama, ik wil de allerbeste worden en ik ga er hard voor trainen’.

Tijdens mijn jaren als junior merkte ik dat mijn vriendinnen onder de indruk raakten van mijn wedstrijden, waardoor ze bij mij het besef aanwakkerde dat het sprinten beter ging dan bij de andere junioren. Ik was mij er nooit van bewust dat sport gepaard ging met winnen en wedstrijden en dat je daar iets mee zou kunnen bereiken. Totdat ik 11 jaar was en gevraagd werd voor regiotrainingen. Daarna volgde mijn selectie voor het WK Junioren in 2014 in Amerika. Dat was voor mij het punt dat ik zei: ‘mama, ik wil de allerbeste worden en ik ga er hard voor trainen’.

Lisanne: Ik merkte al heel snel dat ik winnen heel leuk vond. Ik trainde nog niet heel veel, maar wanneer ik wedstrijden en NK medailles won, dacht ik wel gelijk ‘zo, hier wil ik wel meer van’. Toen was ik zo’n 16 jaar. Later werd ik echt goed bij indoorwedstrijden (2014), en dat racen tegen elkaar in 1 baan vond ik echt nóg veel leuker.  Jagen en racen, dat voelde goed. Ik plaatste me toen ook voor m’n eerste senioren toernooi: WK Indoor Sopot 2014. Sindsdien weet ik dat er heel veel in zit.

Jamile: Ik was al vrij snel toen ik klein was. Toen ik op atletiek ging deed ik eerst alle onderdelen. Door een voet blessure bleef de sprint over. Ik weet nog dat ik snel genoeg was voor het wereld jeugdtoernooi, maar dat ik te jong was om er aan deel te mogen nemen. Ik denk dat ik toen besefte dat ik goed was in sprinten. Ik was toen tussen de 14 of 15 jaar jong.

3.  Op welke sportprestatie ben je het meest trots?

Lieke: Lastige vraag! Ieder jaar is anders en ieder jaar zijn er overwinningen waar ik heel trots op ben, hoe klein en onverschillig deze soms ook zijn. Meestal ben ik niet per se trots op een prestatie, maar meer op de weg daar naartoe. Maar als ik iets concreets moet noemen is het mijn deelname op de Olympische Spelen op de 400 meter waar ik in de voorrondes en de semi-finale mocht strijden.

Lisanne: Het meeste trots ben ik wel op mijn 2 bronzen medaille die ik won in Berlijn 2018 en Glasgow 2019. Ik was voor deze wedstrijden zó zenuwachtig, dat ik het op dat moment allemaal wilde laten schieten. Uiteindelijk ben ik wel gestart en overtrof ik mezelf. Daarnaast ben ik trouwens ook wel heel blij met mijn Olympische kwalificaties. 2 Olympische Spelen (Rio en Tokyo) meemaken is toch wel écht gaaf.

Jamile: Als ik moet kiezen dan ben ik het meest trots op mijn 5e plek op de 100m en mijn 3e plek op de 200m op het Europees kampioenschap in Berlijn 2018. Sneller en sterker ben ik ook nooit geweest. Ook in mentaal opzicht zat ik uitstekend in elkaar. Ik had een optimale balans.

4.  Wat is je lievelingsontbijt?

Lieke: Ontbijt is de motor van mijn dag. Eerlijk gezegd eet ik iedere dag hetzelfde ontbijt en als ik iets anders eet, merk ik dat mijn lichaam een beetje van slag raakt. Ik eet havermout met water en kaneel, dat in de magnetron, waarna ik druiven, frambozen, bananen, of ander fruit toevoeg. Daarnaast bak ik twee eieren. En koffie! Ik hou van koffie!

Lisanne: Ik eet het liefst iets van havermout in de ochtend voor mijn trainingen. Voor wat zwaardere trainingen in de ochtend maak ik echt havermoutpap met sojamelk en fruit, maar als ik een wat lichtere training heb staan (of pas train in de avond) dan ga ik voor een smoothie met de havermout, sojamelk en fruit. Ik doe daar dan ook Collageen Gold bij!

Jamile: Ik ontbijt altijd met een Shake in de ochtend. Dat is makkelijk en lekker. Er zitten meestal havermout, diepvriesfruit, banaan, gember en Virtuoos eiwitten in.

Met de kortingscode Virtuozen krijg je 20% korting op de favorieten producten van Lieke, Lisanne en Jamile

5.  Welk doel zou je nog graag willen bereiken

Lieke: Ik wil ooit een Olympische medaille halen.

Lisanne: Een Olympische finale is mijn droom sinds ik een klein meisje was. Bij de beste 8 van de wereld op het hoogste podium, yes please!

Jamile: Ik zou heel graag in de finale komen op de Olympische spelen en een persoonlijk record lopen.

6.  Wat doe je om na een wedstrijd zo optimaal mogelijk te herstellen?

Lieke: Na een wedstrijd neem ik gelijk mijn whey eiwit shake, doe ik 15 minuten cooling down en ga ik daarna in een ijsbad.

Jamile Samuel: Veel slapen. Daar ben ik zeer goed in.

Lisanne: Na een wedstrijd neem ik zo snel mogelijk de Whey Classic Gold shake. Ik zorg dus dat ik deze altijd in m’n tas heb zitten. Eerst doe ik een cooling down, dan drink ik de shake! Vervolgens probeer ik bij een fysio langs te gaan of gebruik ik andere producten om de bloedsomloop in m’n benen te verhogen.

Jamile: Veel slapen. Daar ben ik ook zeer goed in. Verder is het belangrijk dat ik gevarieerd eet, drink en mijn Virtuoos supplementen inneem.

7.  Welk advies zou je aan jonge sporters willen meegeven?

Lieke: De cliché: heb plezier! Zet voor jezelf doelen en zet hieronder (leuke) taken die je moet doen om deze doelen te kunnen bereiken. Wees niet te streng voor jezelf!

Lisanne: Geniet van alles wat je doet. In de sport, maar ook naast de sport. Wanneer je blij bent met jezelf en je leven, zullen je prestaties ook beter zijn. Glimlach tijdens het afzien!

Jamile: Train je geest even hard als je lichaam. Als er een goede balans is kan je heel veel bereiken. Accepteer dat het soms niet lukt, dat geeft niet. Je kan niet altijd 100% zijn. Heb geduld en blijf geloven in jezelf en in je lijf.

8.  Welk Virtuoos supplement kan jij niet zonder?

Lieke: Ik kan niet zonder mijn Zink Gold en Probioticum Gold. Ik vlieg heel veel en daardoor is het goed om extra op mijn weerstand te letten.

Lisanne: Best lastig om één supplement te kiezen, maar dan ga ik toch voor de Whey Classic Gold. Ik neem deze in zware trainingsblokken echt na elke training. Herstel is zo belangrijk, dus dit helpt mij enorm. Ook als ik op reis ben en snel een eiwit-moment nodig heb, is dit handig.

Jamile: Ik kan niet zonder de Whey Recovery Gold. Eiwitten zijn erg belangrijk voor je herstel. In het verleden kwam ik die nog wel is wat te kort maar tegenwoordig gelukkig niet meer.

Met de kortingscode Virtuozen krijg je 20% korting op de favorieten producten van Lieke, Lisanne en Jamile

9.  Hoe zorg jij dat je voor The Xtra% kan gaan tijdens wedstrijden?

Lieke: Héééél veel trainen. Ook in de meest bizarre omstandigheden trainen en je lichaam tot het uiterste drijven. Hierdoor heb ik zes keer de 400 meter op de Olympische Spelen kunnen racen in 1 week tijd. Mijn lichaam was op deze zware omstandigheden goed voorbereid.

Lisanne: Lichamelijk zorg ik dat ik goed uitgerust ben. Rustige benen is erg belangrijk, dus ik probeer zo min mogelijk te doen buiten de voorbereidende trainingen om. Op wedstrijddagen neem ik Natrium Bicarbonaat en Cafeïne pillen, deze helpen me ook om net dat beetje extra te kunnen geven tijdens m’n race. Mentaal probeer ik rustig te blijven, leuke mensen om me heen te hebben en vooral te realiseren hoe gaaf het eigenlijk is dat ik al deze wedstrijden mag én kan doen. Maar uiteindelijk heb ik ook m’n fighter-mentaliteit nodig!

Jamile: Dat ik mij sterk voel. Door de juiste oefeningen te doen in een warming up. Hoe sterker ik mij voel, hoe rustiger ik ben en hoe beter ik presteer.

Virtuoos – Composed for athletes

Het Nederlandse supplementenbedrijf Virtuoos is een bekende naam in de (top)sportwereld. Naast Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Jamile Samuel, gebruiken ook veel andere Nederlandse atleten de supplementen van Virtuoos om het uiterste uit hun prestaties en herstel te halen. Wil jij weten welke supplementen het beste aansluiten bij jouw doelen en behoeften. Doe dan de gratis online supplementen test!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Virtuoos. Foto’s: Dan Vernon

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten