Home Laatste Nieuws Jamile Samuel: ”Indoor komt te vroeg vanwege mijn revalidatie”

Jamile Samuel: ”Indoor komt te vroeg vanwege mijn revalidatie”

door Tijn Piest

Jamile Samuel is momenteel druk bezig met revalideren van een blessure. De 27-jarige sprintster werd in 2019 geopereerd aan haar achillespees en maakte daarna de wissel naar een andere trainingsomgeving. Ze was onlangs op trainingsstage op Tenerife met haar nieuwe groep. Gelukkig gaan haar trainingen alweer de goede kant op. Hoog tijd voor een interview.

Problemen aan de achillespees

In het gezelschap van een zonnetje en nieuwe trainingsgenoten werkte Jamile Samuel de afgelopen weken een trainingsstage af op Tenerife. Na een jaar met blessureleed was dat een stap in de goede richting voor Samuel. ”Het was een hele goede trainingsstage waar ik met sprongen vooruit ben gegaan en veel meters heb gemaakt om mijn achillespees sterker te maken.” Het jaar 2019 was voor haar moeilijk vanwege een niet meewerkende achillespees. ”Mentaal en lichamelijk maakte dat het heel erg zwaar. Voor mij was het een teleurstellend jaar waar ik helaas niet veel aan kon doen.”

“Het was een hele goede trainingsstage waar ik sprongen vooruit ben gegaan en veel meters heb gemaakt om mijn achillespees sterker te maken.”

Nieuwe trainingsgroep

In oktober eindigde de samenwerking met bondscoach Bart Bennema en daarmee ook haar verblijf op Papendal. Dit was extra moeilijk voor Samuel vanwege haar blessure, waar ze ook op de WK in Doha nog last van had. Sinds kort heeft ze aansluiting gevonden bij het topsportteam van AV Trias in Heiloo, waar ze o.a. traint met 400-meterlopers Lisanne de Witte en Laura de Witte. Trainer Sven Ootjers staat aan het hoofd van de groep. ”Ik ben heel erg tevreden met de overstap. Ik ben in november geopereerd zodat de oorzaak van mijn achillespeesblessure weg is. Nu ben ik aan het revalideren en met behulp van Sven en fysiotherapeut Rik maak ik sprongen vooruit. Zij begeleiden mij heel erg goed en daar ben ik meer dan dankbaar voor.”

Revalideren in Tenerife

”Op trainingsstage trainden we in de ochtend rond 09:00 uur,” vertelt Jamile. “Om de dag had ik twee trainingen waarvan één een training was vol met drills en oefeningen en de tweede een krachttraining. De andere dag was het veel oefeningen, (wandel)drills en heel veel loop- en sprongwerk. Tussendoor en erna is het vooral uitrusten.” Thuis zien haar dagen er ongeveer hetzelfde uit. ”Daarnaast schilder en teken ik en ben ik veel met familie, vrienden en mijn vriend.”

Lange sprint

Jamile Samuel is achtvoudig Nederlands kampioene op de 60 meter, 100 meter en 200 meter. Daarnaast liep ze met de dames van de 4×100 meter in 2016 naar goud en een nationaal record op het EK atletiek in eigen land. Haar favoriete afstand is de 200 meter, waaraan ze individueel mocht deelnemen op de Spelen van 2016 en de meeste titels te danken heeft. ”Ik ben daar het beste in en vind het gevoel van uit de bocht schieten erg mooi. Een 200 meter kun je indelen en ik ben vooral goed op het laatste stuk. Het is mooi als je je loopvorm kunt behouden in zo’n lange sprint.” Het mooiste moment uit haar carrière komt uit 2018, waarin ze derde werd in de prestigieuze Diamond League finale en een bronzen medaille haalde op het EK in Berlijn. ”Dat was een heel sterk jaar. Ik voelde me sterk en ik wist dat ik een plak kon halen. Het is een meesterlijk gevoel als je het gene wat je in je hoofd hebt kunt waarmaken.”

”Het is mooi als je je loopvorm kunt behouden in zo’n lange sprint.”

Genieten

Jamile laat weten geen indoorseizoen te lopen dit jaar. ”Dat komt nog te vroeg voor mij vanwege mijn revalidatie. Ik wil het liefst knallen op de Olympische Spelen in Tokio op de 200 meter en 4×100 meter. Dat is het ultieme doel van dit jaar.” De sprintster heeft echter een ander belangrijk aspect op nummer één staan. ”Het belangrijkste vind ik het genieten van mijn sport. Als ik plezier heb, presteer ik het best en vandaar uit wil ik mijn prestaties verbeteren.” Haar ambitie: ”Ik wil mijn persoonlijke record verbeteren op de 100 meter en de 200 meter en nog meer plakken halen.”

Hoofdfoto: Bjorn Parée, rest: eigen foto’s Jamile


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten