Home Laatste NieuwsDe week van... De week van: Thijmen Kupers

De week van: Thijmen Kupers

door hardloopnetwerk

Elke week houdt een topatleet voor ons zijn trainingsweek bij. De eerste week van januari was het de beurt aan Thijmen Kupers. De 800 meter loper verblijft al heel wat weken in Potchefstroom, Zuid-Afrika, om zich voor te bereiden op de komende toernooien.

Door Anne Luijten

Maandag: Nieuwjaarsdag! Duurloop 45 minuten
Dinsdag: 10x600m T1.50 -> afbouwen
Woensdag: Duurloop 45 minuten + Kracht
Donderdag: Grass/Offroad 3×10 minuten Zone 3
Vrijdag: Rust of loswerken + Kracht
Zaterdag: 6x1000m in 3.00
Zondag: Duurloop 50 minuten

Deze week is een transitie week; dat betekent dat ik van lang duurwerk naar wat snellere prikkels ga. De 10x600m en de 6x1000m waren de belangrijkste trainingen van deze week om te testen hoe goed het uithoudingsvermogen is. Op hoogte heb ik beide trainingen echter nog nooit uitgevoerd, dus dat zou een uitdaging worden.

Op maandag had ik erg zware benen van de 100 kilometer die ik in de week ervoor had gedraaid en daarbij hadden we bij het inluiden van het nieuwe jaar natuurlijk tot 12 uur gewacht in het gezelschap van vele internationale atleten. Op dinsdag in de avond zou de 10x600m plaatsvinden, maar helaas was ik op die dag ook nog niet echt goed hersteld van de week ervoor. De training verliep zoals bijna elk jaar dat ik deze training doe, niet zonder slag of stoot. Voor een training als deze moet ik bij elke herhaling al mijn moed en kracht verzamelen om niet langzamer te gaan. Dit ging redelijk en ondanks zware benen heb liep ik alle 600 meters onder de 1 minuut 50 seconden. Prima, maar het kan beter!

Trainingskamp gaat ook om het aanpassen van trainingen en aangezien ik hier zonder coach ben, is dat ook voor een groot deel eigen verantwoordelijkheid. De duurloop van 45 minuten heb ik daarom vervangen door een goede massage en een rehabilitatie/mobiliteitstraining. Dit zorgde ervoor dat ik in de middag weer fris voor de krachttraining was. Hierbij doe ik op het moment een krachtcircuit met isometrische oefeningen. Hierbij houd je bijvoorbeeld bij een squat 5 seconden de onderste positie vast. Met 110 kilo op je rug is dat nogal een uitdaging om daar niet stiekem 4 of 3 seconden van te maken, maar het lukte vandaag!

Donderdag kon ik samen met een nieuwe vriend die ik hier heb gemaakt lopen: Richard Owens, ook wel Big Rich. De afgelopen dagen hebben we gemerkt dat deze 1500 meter loper uit Ierland naast goed gezelschap ook een prettige trainingspartner is. Na een goede training vorige week hebben we ook deze week afgesproken samen te lopen op de 6x1000m van de zaterdag.

Zaterdag zou het 40 graden worden midden op de dag en 36 tot 37 graden aan het einde van de avond. Om deze warmte te ontlopen hadden Big Rich en ik besloten om in de ochtend 6x1000m te lopen. Het tempo van 3 minuten werd gemiddeld gehaald, maar door de extreme warmte werd niet elke herhaling in 3.00 gelopen, maar waren er ook een paar in 3.02. Gelukkig kon ik tijdens de laatste loop mijn energie bij elkaar rapen en versnellen zodat het gemiddelde alsnog op 3.00 uitkwam! Training geslaagd en ondanks de hoogte de tijden kunnen halen. Voor een 800m loper als ik is 3 minuten op de kilometer altijd een behoorlijke prestatie.

Na de training voelde ik me vrij snel wel weer fris. Na wat overleg met coach Eddy Kiemel over hoe ik me moet voelen op het moment besloot ik op zondag een duurloop van een klein uur te doen gevolgd door in de middag een training op de ARCtrainer (een soort crosstrainer). Ik moest me wat vermoeider voelen dan dat ik dat op het moment was. Dit heeft te maken met het in vorm komen. Tijdens een trainingsperiode is het goed om niet te scherp te zijn op een aantal momenten, zodat je een “diepe” trainingsprikkel kunt geven en je niet te vroeg in vorm komt. Hopelijk geeft me dit de juiste vorm op het juiste moment.

Volgende week staan wederom twee trainingen op het programma, maar deze zijn gericht op 1500m en 800m snelheid en dus ook op het verzuren.

Op 27 januari zal ik mijn eerste wedstrijd lopen in Apeldoorn. Ik zal hier een 1000m lopen. Daarna zal ik op 6 februari mijn 800m opening van het seizoen hebben in Dusseldorf!

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten