Home Laatste NieuwsDe week van... De week van Lucas Nieuweboer

De week van Lucas Nieuweboer

door hardloopnetwerk

Vorig jaar werd Lucas Nieuweboer nog derde op het NK lange cross en morgen zal hij dat natuurlijk willen evenaren. De topatleet én student Hydrology aan de Vrije Universiteit van Amsterdam hield één week voor ons bij.

Door de redactie

Hoofdsponsor: Hardloopnetwerk Running de Bilt 5 kilometer

Ik ben Lucas Nieuweboer, 23 jaar en ik zit in de laatste fase van mijn studie Hydrology aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ik kom uit Heemstede en train bij het Stijn Jaspers Running Team onder leiding van Koos Kiers. Sinds een paar maanden woon ik in Zeist, dicht bij mijn stageplek. Het was even wennen, van altijd trainen in de open duinen met korte heuveltjes, naar uitgestrekte bossen, heide en lange heuvels. Maar ik geniet er erg van!

Maandag

M’n wekker gaat elke dag om 7.00 uur en na een bak haver spring ik op de fiets om na 20 minuten bij Sweco in De Bilt aan te komen. Sweco is een advies- en ingenieursbureau waar ik voor mijn afstudeeronderzoek bezig ben met Hittestress (klimaatbeheersing in grote steden). Een groot voordeel is dat ik zelf m’n uren kan indelen waardoor ik vaak in de pauze een duurloop kan doen. Vandaag stond er na een pittig weekend een rustige duurloop op het programma. Na 40 min ben ik weer terug op kantoor. ’s Middags als ik weer thuis ben, doe ik core stability en wat sprongen.

Dinsdag

’s Avonds ga ik naar de baan van AV Fit in Zeist met een mooie training op het programma.  Ik heb mazzel dat de baan niet glad is vanwege de vorst. Vanavond 3x (1200-400-400) met seriepauze, 2.5 minuut en pauze 90 seconden. De 1200’tjes gaan in 5-10km tempo en de 400’tjes moeten vervolgens harder in 3km tempo. De tempowisselingen maken het een pittige en leuke training. Vooral het teruggaan in tempo is altijd even zoeken. Daarnaast begint de kou eraan te komen!

Woensdag

De Siberische beer is gearriveerd en met een thermo, longsleeve en een jasje loop ik in de pauze 45 minuten in een goed tempo door Landgoed Houdringe en het Panbos. Het is echt prachtig lopen door het dennenbos en vandaag ligt er ook nog eens een dun laagje sneeuw. Al had die -5˚ en die koude wind dan weer niet gehoeven van mij. ’s Middags voelt het nog kouder (!) en loop ik nog 30 min vanaf m’n kamer door het bos in Zeist. Weer terug doe ik nog wat core stability. Daarna snel koken, want ik begin ondertussen flink trek te krijgen!

Donderdag

Ik woon 2.5 km van de baan af en ga er altijd lopend naartoe. Rugzak om met daarin mijn snelle baanschoenen en wat hersteldrank voor na de training. Meestal loop ik dan ook nog wat rondjes in bij Fit en doe gelijk daarna loopscholing. Oké, ik weet het, niet zeuren, maar -8 is echt heel koud! In de kleedkamer vraag ik me af of ik die 800’tjes met twee broeken ook hard genoeg kan doen. Broek gaat toch maar uit, tweede paar handschoenen wel aan. 5×800 pauze, 2 minuten en 5×400 pauze + 90 seconden tempo VO2max/3k. Het tempo haal ik niet helemaal, maar dat is ook niet zo erg vanavond. Het beweegt toch allemaal wat minder gemakkelijk met die kou. De 400’tjes gaan lekker.

Vrijdag

Leuk! Vandaag parcours verkenning voor ‘Running de Bilt’ op 8 april, met Jack van der Walle. Jack is op de fiets en pikt me op bij Sweco. We steken het dorp door en lopen dan het parcours af. Hij maakt wat filmpjes voor Hardloopnetwerk, zodat jullie weten hoe leuk lopen het hier is! Daarna terug naar het werk om verder te gaan met een python script om temperatuur data te kunnen analyseren.

’s Middags loop ik nog 55 minuten in Zeist.

Zaterdag

Niet echt uitslapen vandaag, want daar was ik eigenlijk wel aan toe. Ik pak om 8.45 de trein naar Arnhem en loop dan naar het atletenhuis van Loopland Gelderland. Na een kop koffie loop ik met Geart Jorritsma en de Noor Håvard Lalit Øglænd naar Warnsborn. 3×2000 op tempodrempel, dan 2×1000 harder en progressief. Geart doet dan nog twee keer een duizend. Ik sluit het af met nog 6x200m hard. Na de training kijken we naar het WK indoor in Birmingham met o.a. de series 1500 en finale 800 meter. Sensatie gegarandeerd!

Zondag

Heuveltraining! Ik heb twee weken terug een hele mooie lange heuvel ontdekt in de buurt van de Piramide van Austerlitz. De hele heuvel is 800m en die heb ik vorige week ook al gedaan, vandaag doe ik ‘m iets korter en feller. Hij ligt naast militair gebied, waar ik toch al de nodige ervaringen mee opgedaan heb in België. Duurlopen schijnen daar altijd op verboden terrein of een schietbaan te eindigen… Ik blijf dus keurig aan de goede kant van de borden over ongesprongen munitie en knal – sorry ? – 10×400 en 8×200 meter omhoog. Ik moet wel goed op mijn techniek blijven letten en enige ontspanning houden. Bizar hoe anders het weer vandaag is na vorige week. Na het inlopen besluit ik lekker in een kort shirt te gaan trainen (extra vitamine D!) en loop een uurtje later weer heerlijk terug door de uitgestrekte dennenbossen.

Totaal 120 km

[logo-slider]

Hoofdfoto: Evert Woutersen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten