Arthur van Dijk is de trainer van een grote groep atleten op Olympus’70. De snelste en meest talentvolle atleten zitten in het Ruitenburgrunners-Team. Onder hen bijvoorbeeld Tom de Gelder (Nederlands Kampioen Indoor Junioren-A 800m in 2017 en op dit moment derde in de tussenstand van het crosscircuit op de Korte Cross), Samuel Chapple (Brons bij datzelfde NK Indoor) en tot voor kort ook Anne Luijten (EK Junioren & EK<23 deelneemster).
Arthur, Tom en Tristan in actie op de cross (foto: Carry Wilminks)
Naast het coachen van atleten loopt Arthur zelf ook nog op hoog niveau: zo werd hij in 2015 zevende op de 1.500 meter tijdens het WK voor masters 40+ en bezit hij het Nederlands Record 1500 meter indoor bij de mannen 45+ (4:06.44). Wij waren onder anderen benieuwd naar hoe Arthur trainen en training geven combineert en wat hij geleerd heeft van zijn eigen topsportcarrière. Ook vroegen we een aantal van zijn atleten waarom Arthur zo’n goede coach is.
Naam: Arthur van Dijk
Leeftijd: 47 jaar
Werk: Gymleraar op een basisschool in Den Haag en coach van het hardloopteam van The American School of the Hague.
Vereniging: AV Olympus’70 in Naaldwijk
Wat leuk dat wij jou mogen interviewen! Hoe lang ben je eigenlijk al trainer?
”Al heel lang! Toen ik 18 was in 1989 werd ik al pupillentrainer bij Olympus’70, dus non-stop bijna 30 jaar.”
Wanneer wist je dat je trainer wilde worden en wat leek je er leuk aan?
”Ted Bruggeling was mijn trainer bij Olympus’70 bij de jongens B. Hij was zo ontzettend enthousiast en positief, zo wilde ik ook zijn. Hij was mijn grote inspiratie.”
Wat was je favoriete afstand als atleet?
”Ik heb zowel op de 800 meter (1:51) als op de 1500 meter (3:49) top-6 in een NK-finale behaald. Ik had geen voorkeur, de 800 meter races voelde altijd wel heerlijk omdat het zo snel ging. Als ik in vorm was dan waren trainingen in 1500 meter tempo wel echt heerlijk op ritme!”
Wat is je missie als coach?
”Ik hoor vaak van atleten dat ik positief en gedreven ben. Zelf wil ik vooral inspirator zijn, iemand die de intrinsieke motivatie aanwakkert. Het is niet heel moeilijk om dat te zijn want ik hou zo ontzettend veel van de hardloopsport. Ik vind het super mooi als atleten ook zo’n positieve sportbeleving meemaken. Stiekem hoop ik eigenlijk dat ze evenveel van de sport gaan houden als ik.”
”Samen met atleten stel ik mooie doelen voor het seizoen en de toekomst. Elk jaar progressie is een mooi doel en vooral steeds fitter worden en een lange periode blessurevrij blijven!”
”The sky is the limit. Soms stellen jonge atleten doelen waarvan ik in eerste instantie denk: ”Wow, is dat niet te hoog gegrepen?” Toch ga ik er vaak in mee, wie ben ik om een droom kapot te maken. We gaan er dan echt voor, stapje voor stapje komen we dichterbij en wat me opvalt: vaak lukt het de atleet nog ook of ze komen er heel dichtbij, ontzettend mooi om te zien.”
Wat neem je vooral mee uit je eigen loopcarrière?
”Hardlopen is een teamsport en samen bereik je meer.”
”We beleven het hardlopen als een teamsport en dat gevoel had ik in mijn eigen loopcarrière ook. Samen naar wedstrijden, samen trainen in Dortmund of weekendjes in een Stayokay in de bossen. Het mooie is dat successen van de ene atleet stimulerend zijn voor de andere atleet in het team. Atleten liften mee op de successen binnen het team. We zien elkaar wel 5 tot 6 keer per week. De afgelopen drie jaar gingen we zelfs op hardloopvakantie met het team. We reden in de zomer van 2016 naar Bad Durheim, vervolgens naar Sankt Moritz en de laaste 2 weken zaten we in Font Romeu. Toen we terugkwamen liepen we in augustus op alle afstanden PR’s. Wat een top zomer!”
Arthur met de Ruitenburgrunners op trainingsstage in Font Romeu
Naast trainer ben je ook nog steeds atleet, met de ene na de andere mooie prestatie bij de Masters. Hoe combineer je trainen en training geven?
”Op mijn 28ste was ik eigenlijk gestopt als wedstrijdatleet. Zeven jaar geleden begon ik de weekendtrainingen mee te doen met mijn atleten. Het ging sneller en sneller en ik werd steeds fitter en ik liep plots weer 8:52 op de 3km en 15:35 op de 5km. Een heerlijk gevoel om met die jonge atleten mee te kunnen trainen. Dagelijks heb ik zo contact met de atleten, krachttrainingen, bostrainingen, baantrainingen: we doen alles samen. Bij baantrainingen hebben we dan ook nog Jim van Ruijven die het tempo en de rust goed in de gaten houdt. Samen met Roche Silvius (inspanningsfysioloog) doen we de krachttrainingen.
Dat dit samentrainen zo zijn voordelen heeft en door de atleten ook wordt gewaardeerd, bleek toen we Tom de Gelder vroegen naar de sterke punten van zijn trainer:
”Arthur is een trainer die vaak zelf meetraint, dit is fijn, hij kan dan zelf ook aanvoelen hoe zwaar een bepaald programma is.”
Terug naar jou Arthur! Als je moest kiezen tussen je atleten coachen tijdens de Gouden Spike of meedoen op het NK masters op dezelfde dag, wat kies je dan?
”Dit is al eens voorgekomen. Ik heb toen voor het coachen van de atleten op de Gouden Spike gekozen en gelukkig maar want daar zie je echt topwedstrijden!”
Wat zijn jouw grootste successen als coach tot nu toe?
”2017 was wel echt een topjaar. We hadden 9 medailles op de NK’s! Met als hoogtepunt het NK-indoorweekend met vier medailles bij de A-junioren binnen 24 uur: zilver op de 3km, goud en brons op de 800 meter en brons op de 400 meter. Ik was zo trots op ze!”
Met de A-junioren
Atleten over Arthur
Wij vroegen Tom de Gelder en Anne Luijten waarom ze Arthur zo’n goede coach vinden. Tom vindt het erg fijn dat Arthur een trainer is met een lange termijnvisie: ”Bij Arthur is het doel niet zo zeer het goed zijn bij de junioren, maar pieken op het moment dat je er echt moet staan, in je senioren-jaren. Daarnaast is hij ook heel flexibel in zijn programma, wanneer je moe bent of een pijntje hebt zegt hij al snel ‘doe maar een loopje minder’.”
Anne voegt daaraan toe: ”Naast zijn positiviteit en enthousiasme vind ik het heel erg bijzonder dat Arthur zijn atleten ook goed los kan laten. Bijna alle trainers hebben daar moeite mee, maar Arthur niet. Toen ik de kans kreeg om een keer met een andere trainer op stage te gaan, kon dat gewoon. Hij ging ook altijd mee naar de regiotrainingen en nationale trainingen om met andere trainers te kunnen sparren en van hen te leren. En toen ik zei dat ik in Amerika wilde gaan trainen, heeft Arthur me daar altijd in gesteund. Hij begeleidde me jarenlang van afstand en ik kon (en kan!) altijd bij hem terecht voor advies en support. Ik denk dat veel trainers daar nog wat van kunnen leren!”
Bedankt voor dit leuke interview Arthur!
Hoofdfoto: Odile Verzantvoort
Benieuwd naar de vorige Trainers van de Maand? Eerder spraken wij al met Sven Ootjers, Luuk Wagenaar, Aart Bakker, Guido van Weeren, en Bart Bennema.