Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atleet van de week: Tom de Gelder

Atleet van de week: Tom de Gelder

door hardloopnetwerk

Gisteren liep Tom de Gelder zijn eerste cross van het nieuwe seizoen. De pupil van Arthur van Dijk, die loopt voor de Ruitenburg Runners, eindigde als zesde op de korte cross bij de Maple Leaf Cross in Hilversum, maar zag die wedstrijd vooral als opstapje voor wat nog komen gaat. Hij is er op gebrand om in zijn laatste jaar bij de A-junioren op de Warandeloop een plekje voorin te bemachtigen. 

Door Jasper Boot

De combinatie student Criminologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en lopen op hoog niveau zal niet altijd gemakkelijk zijn. Toch weet jij dit prima te combineren. Hoe zorg jij ervoor dat je op beide vlakken goed presteert?

Dit is inderdaad niet altijd gemakkelijk. Ik heb het geluk dat ik in mijn opleiding weinig contacturen heb. Ik kan veel werk zelf thuis doen en dat scheelt een hoop tijd. Ook is het belangrijk dat je je opleiding echt leuk vindt en de motivatie hebt om er aandacht aan te besteden. Een bepaalde balans vinden tussen je opleiding en het vele trainen is aan het begin moeilijk, maar het is me eigenlijk prima gelukt. Trainingen gaan altijd voor, en tijdens de rust tussen de trainingen lig ik meestal lekker op bed met een laptop op mijn schoot om te studeren 😉

Afgelopen zomer liep je net de limiet voor het EJK mis. Kun jij gemakkelijk met teleurstellingen omgaan of vind je dat lastig?

Omdat ik er al rekening mee had gehouden dat ik het wel eens niet kon gaan halen, was de teleurstelling niet enorm. Ik wilde er gewoon vol voor gaan en kijken waar het schip zou stranden, ik doe nog maar ruim 3 jaar aan atletiek, dus er komen nog genoeg kansen!

Over het algemeen kan ik goed met teleurstellingen om gaan. Natuurlijk baal ik net na een slechte wedstrijd of prestatie altijd even, maar uiteindelijk motiveert me dat alleen maar om nog harder te werken en de volgende keer mijn doel wel te bereiken! Teleurstellingen moet je zo snel mogelijk omzetten in positiviteit en gretigheid, ze horen nou eenmaal bij de sport, en uiteindelijk word je er alleen maar sterker en beter van.

Jouw specialiteiten liggen voornamelijk op de 800 en 1500 meter. Een afstand waar snelheid en hardheid heel erg belangrijk zijn. Op welke afstand wil jij je in de toekomst voornamelijk richten?

Dat klopt! Ik vind de 800 en 1500 meter de leukste afstanden om zelf te lopen en ook om naar te kijken. Vooral op kampioenschappen waar het vaak niet om een goede eindtijd draait maar puur om de podiumplaatsen is het gaaf omdat niet per se een snel PR, maar ook een goede tactiek belangrijk is. Op deze afstanden kan dus van alles gebeuren, iedereen kan winnen en dat vind ik het leuke eraan! Ook de combinatie van een goed duurvermogen en een goede snelheid vind ik heel gaaf, eigenlijk komt alles op deze afstanden bij elkaar.

Ik heb me het afgelopen jaar vooral gefocust op de 800m, nu ik nog jong ben wil ik graag mijn snelheid ontwikkelen op de korte afstanden. De bedoeling is dat de focus de komende jaren steeds meer naar de 1500m zal verschuiven, omdat ik denk dat ik op deze afstand het beste uit de voeten kan. De 1500m vind ik ook de leukste afstand, dus dat komt goed uit! Dit betekent niet dat ik de 800 laat voor wat het is, ik zal deze nog steeds regelmatig blijven lopen, maar de 1500 is uiteindelijk mijn hoofddoel!

Komende maanden staat in het teken van het crossseizoen om een sterke basis te bouwen voor het outdoorseizoen. Welke crossen staan voor jou op de planning?

Yes, crossseizoen, zin in! Ik denk inderdaad dat het crossseizoen heel belangrijk is in de voorbereiding op het outdoorseizoen. Je traint namelijk je duurvermogen, hardheid en ook mentaal wordt je een stukje sterker, die dingen gaan je zeker helpen naar toptijden in de zomer!

Ik wil het dit jaar anders gaan aanpakken als voorgaande jaren. Waar ik me in de winter de afgelopen jaren vooral op het indoorseizoen richtte, heeft nu de cross prioriteit. Gisteren deed ik mee met de Maple Leaf in Hilversum.

Vervolgens is mijn grote doel deze winter de Warandeloop, dit jaar niet in de Tilburgse Warande, maar in de Beekse Bergen, dit zal waarschijnlijk mijn laatste wedstrijd bij de Junioren A zijn, en ik wil nog één keer meestrijden voor een plekje voorin het veld!

Vervolgens wil ik de Sylvestercross, Abdijcross, Mastboscross en het NK cross doen, en tussendoor zal ik waarschijnlijk het NK indoor meepakken! Ik zal me na de Warandeloop gaan richten op de korte cross bij de senioren. Dit zal wel wat anders zijn dan bij de junioren, de afstand is een stuk korter en er wordt waarschijnlijk een stuk meer geduwd en getrokken, maar dat maakt dat ik er alleen maar meer zin in krijg!

Omschrijf wat een atleet nodig heeft om de top te bereiken.

Poeh, daar vraag je me wat.. Ik denk ten eerste dat een sterke mentaliteit belangrijk is: ben je bereid alles voor je sport te willen doen, er vol voor te gaan en alle leuke afleidingen te weerstaan, dan ben je goed op weg! Met mentaliteit bedoel ik ook je wedstrijdmentaliteit, je moet jezelf helemaal tot het maximale pushen, zelfs wanneer alles pijn doet moet je door kunnen blijven lopen, nooit opgeven!

Ten tweede is denk ik een gezond leefpatroon belangrijk. Genoeg slaap, gezond eten en voldoende rust tussen je trainingen, een soort structuur in je leven zo dat je niet voor onverwachtheden komt te staan, en je lekker kan focussen op je sport. Wanneer je veel stress en druk ervaart door bijvoorbeeld je studie of de sport zelf, heeft dit ook impact op je lichaam en herstel.

En ‘last but not least’: plezier! Als je geen plezier hebt in wat je doet, waarom zou je het dan nog doen?  Sporten op hoog niveau kost veel tijd, dus zorg ervoor dat je blijft genieten en lol hebt in het spelletje, dat is volgens mij het allerbelangrijkst!

 Hoofdfoto: Odile Verzantvoort

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten