Home Laatste NieuwsDe week van... De week van Eva Hovenkamp

De week van Eva Hovenkamp

door hardloopnetwerk

Mijn naam is Eva en ik geef jullie een inkijkje in mijn week. Ik ben een 400m loopster die traint bij coach Bart Bennema op Papendal. Sinds mijn zevende jaar doe ik al aan atletiek, en nu op mijn 21ste ga ik nog steeds dagelijks met veel plezier naar de trainingen en wedstrijden.

Globale planning van mijn week

Maandag: Baantraining

Krachttraining

School

Dinsdag Baantraining

Yoga

Training geven

Woensdag Fysio

Oefeningen

School

Donderdag Baantraining

Krachttraining

Training geven

Vrijdag Baantraining
Zaterdag Bostraining

Krachttraining

OF wedstrijden

Zondag Rustdag

Mijn week is nooit hetzelfde en zeker niet saai. Naast veel trainen, studeer ik ook nog aan de Wageningen Universiteit waar ik de studie ‘Health and Society’ volg. De universiteit werkt erg goed mee, zodat ik studie én sport goed kan combineren. Zo hoef ik niet naar de verplichte lessen toe en maak ik veel groepsopdrachten alleen. Dus ben ik niet vaak op de universiteit te vinden, maar zit ik lekker thuis achter mijn laptopje alle colleges terug te kijken.

Eens in de week ga ik ’s avonds naar mijn moeder om daar een hapje te eten en bij te kletsen. Ook ga ik vaak met trainingsgenootjes koken of ’s avonds een filmpje kijken.

Maandag

De eerste dag van de week! De wekker staat om 8:30 en om 10.00 uur begint de training op Papendal. Op maandag staat er een acceleratietraining op het programma met wat korte horden (ja, ik ben dan wel een 400m loopster, maar sinds dit jaar ga ik ook eens een 400mh proberen!) Spannend! Na het korte lopen, moet ik ook nog een paar langere tempo’s. Deze week was het 3x300m. Rond 12:00 uur en 12:30 ben ik klaar met de looptraining en hebben we met de groep lunchpauze. Even bijkomen en energie opdoen voor de krachttraining in de middag. Deze start meestal om 13:30 uur onder leiding van onze krachttrainer Rob. Met de krachttraining staat altijd lekker hard de muziek aan, terwijl wij met zware gewichten in de weer zijn.

Rond 15:30 is de training klaar en is het tijd om naar huis te gaan en een lekkere warme douch te pakken. Soms, als ik erg moe ben, plof ik neer op bed voor een klein middagdutje. Daarna is het tijd om boodschappen te doen en te koken. Na het avondeten heb ik wat zelfstudie ingepland. Ik kijk het college van die dag terug of lees artikelen waar vragen over beantwoord moeten worden.

Tussen 22:30 en 23:00 uur neem ik een bak Franse kwark (veel eiwitten), zodat mijn lichaam ook ’s nachts goed kan herstellen. Daarna is het bedtijd.

Dinsdag

Om 10:00 uur beginnen we weer met de tweede loop training van de week! Na een lange warming-up staan er korte tempo’s op het programma, te denken aan 3 series van 4x 100m met maar 45 sec. pauze. Na het lopen hebben we een kort springcircuit en moeten we nog met medicijnballen gooien. Vervolgens gaan we lunchen met z’n allen in het restaurant voor sporters op Papendal. Op dinsdag hebben we geen krachttraining in de middag, maar een yogasessie. Niet denken aan zweverige oefeningen op rustige muziek, maar een dynamische rek sessie waar je soms spieren op rek zet, waarvan ik niet eens wist dat ik zet had…

Vaak blijf ik na het trainen op Papendal en pak ik mijn laptop erbij voor school of andere dingen. Want om 16:30 moet ik training geven op Papendal. Ik geef training aan een groepje sprinters (talenten). Dit zijn atleten tussen de 12 en 17 jaar, die talent hebben voor sprinten en één keer of twee keer in de week bij mij mogen trainen. Deze trainingen worden verzorgd vanuit Loopland Gelderland. De talenten worden ontdekt uit georganiseerde talententestdagen of melden zich zelf aan om een keertje een proeftraining mee te draaien. Met veel plezier geef ik de kinderen anderhalf uur training.

Inmiddels is het al 18:00 uur als de training klaar is en rijd ik vanuit Papendal door naar mijn moeder, die in Arnhem woont om vervolgens daar een hapje te eten en bij te kletsen. Rond 21:30 ben ik dan weer thuis (in Renkum) waar ik nog even tv kijk, kwark eet en ga slapen.

Woensdag

Woensdag mag ik uitslapen! Ik heb vaak rond 13:00 uur een fysio-afspraak staan en daarna doe ik oefeningen voor stabiliteit en buik én rug. Omdat woensdag mijn ‘vrije’ dag is, plan ik hier vaak dingen zoals: clinic’s die ik geef in opdracht van TopSport Gelderland op basisscholen, lunchen met vriendinnen of ik ga naar de universiteit als er toevallig een college wordt geven op de tijden dat ik kan.

In de avond werd ik verwacht in de studio van Ede FM. Dit is ons plaatselijke radiostation waar in het kader van de 100ste sportuitzending bekende sporters en trainers uit Ede geïnterviewd werden. Het was een leuk interview over hoe de gemeente Ede topsporters helpt hun dromen te verwezenlijken.

Donderdag

Donderdagochtend is de trainingsdag van de lange horden. Ik ben de enige in de trainingsgroep die lange horden doet, dus het merendeel van de atleten heeft donderdag rustdag in plaats van woensdag. Deze week ging het voor mijn gevoel erg goed. Het is altijd even ‘strugglen’ als je géén horde-ervaring hebt om dan met lef de hordes aan te vallen. Maar vandaag zat er al meer pit in dan vorige weken. Het probleem van 400mh is, dat je met een veel hogere snelheid op de horden afkomt dan bij bijvoorbeeld een 100mh. Dus je moet je lichaam goed onder controle hebben en zorgen dat je na de landing niet in elkaar zakt en al je snelheid verliest. Na de hordes mocht ik nog wat langere tempo’s lopen in het zonnetje. Op donderdag staat na de lunch mijn tweede krachttraining op het programma.

Ook op donderdag geef ik training aan de sprinttalenten van Loop Land Gelderland. Dus na mijn eigen training had ik nog een uurtje om te chillen op Papendal en een eiwitshake naar binnen te werken, want om 16:30 stonden de atleten alweer op mij te wachten.

Na het geven van de training ging ik richting huis, boodschappen doen, en koken. Vaak eet ik op donderdagen dus wat later (rond 19:30). Na het eten even ‘een avondje niets’ is ook wel lekker. Dus ik deed de afwas en plofte neer met mijn laptop op bed om de aflevering van ‘Het perfecte plaatje’ terug te kijken.

Vrijdag

En dan is het alweer vrijdag… Net als alle andere dagen beginnen we weer om 10:00 uur met de training. We hebben een gevarieerde training met wat acceleraties met sleepgewichten (zorgt ervoor dat je meer power moet leveren om vooruit te komen), 200mtjes rennen, springcircuit en een medicijnbal circuit. In de middag hebben we geen kracht of yoga, dus ik ben na de lunch rond 14:00 uur weer thuis. Op vrijdag heb ik voor het vak dat ik nu volg op de universiteit een deadline dat ik voor 17:00 uur een casus in moet leveren. Na een warme douch ben ik begonnen aan de casus, alleen het was iets meer werk dan gedacht… Ik heb echt door gewerkt, maar om 17:02 kon ik mijn gemaakte casus niet meer inleveren. Een beetje in de stress, maar ik heb de desbetreffende docent gemaild met het gemaakte document en op hoop van zege dat ze het deze keer door de vingers ziet.

In de avond was het tijd om pannenkoeken te bakken met atletiekvriendinnetjes! We hadden helaas niet veel keukengerei tot onze beschikking, maar met twee vorken die als garde functioneerden, een pan als beslagkom, een kopje als beslaglepel en een snijplank als bord is het ons toch gelukt een heerlijk avondmaal te maken! We speelden nog een spelletje na het eten en daarna was het weer tijd om naar huis te gaan.

Zaterdag

Laatste trainingsdag van de week! Op zaterdag gaan we lekker de bossen in om daar de heuvels op te rennen bij landgoed Warnsborn. Ik trek dan expres mijn ‘bosschoenen’ aan, omdat je weet dat na een bostraining je schoenen niet meer hun originele kleur hebben. Het was gelukkig heerlijk weer en de training ging goed. Na de bossen moest ik nog wel terug naar Papendal voor mijn laatste krachttraining van de week. De rest van de groep had op vrijdag al kracht gedaan dus ik was alleen met Nadine (Visser, red.) aan het beesten. Toch valt zo’n krachttraining wel zwaar als je net in de bossen hebt gerend, maar met het weekend voor de boeg kan je altijd nog even iets meer geven.

Na de training op zaterdag maak ik mijn kamer schoon in Renkum en pak ik daarna mijn spullen in om naar Ede te gaan. Daar woont mijn vader waar ik vaak in de weekenden verblijf. We eten samen in de avond en kijken daarna een film die ik mocht uitkiezen, ‘Now you see me’ was de titel. De film viel bij mij beter in de smaak dan bij mijn vader (dus de volgende keer mag hij weer kiezen).

Zondag

Op zondag heb ik helemaal niets qua trainen. Ik werk vaak aan school en ga met pap altijd naar onze vaste stek, Bagels & Beans, in Ede voor een lekkere cappuccino. Soms is mijn zus in het weekend ook thuis en gaan we met z’n tweeën nog even shoppen of andere leuke dingen doen.

Na het avondeten vertrek ik weer naar mijn kamer in Renkum, omdat er de volgende ochtend weer gewoon getraind moet worden.

Foto: Gemaakt door Anouk Vetter

 

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten