Home Laatste Nieuws Eva Hovenkamp noodgedwongen van Arnhem naar Haarlem

Eva Hovenkamp noodgedwongen van Arnhem naar Haarlem

door Tijn Piest

Sinds maandag loopt Eva Hovenkamp haar rondjes niet meer op de blauwe kunststofbaan van Papendal. De 24-jarige sprintster is terug bij de coach die haar heeft groot gebracht. Een besluit dat niet uit haar zelf kwam.

Lastige situatie

Het ontbreken van progressie op de 400 meter en deelname aan internationale toernooien zijn de oorzaken voor haar vertrek. De staf van de Atletiekunie kwam begin september met het besluit. ‘Er is besloten dat een andere coach en trainingsomgeving misschien beter voor mij zullen zijn.’ Best een lastige situatie, omdat ik gewoon niet gepresteerd heb en zij en ik er wel alles aan hebben gedaan. Maar dat mocht niet baten. De conclusie is dat het op Papendal niet meer werkt.’ Hovenkamp heeft wel mooie herinneringen overgehouden aan het sportcentrum. ‘Ik heb acht jaar met veel plezier op Papendal mogen trainen en gebruik kunnen maken van de mooie faciliteiten en goede begeleiding. De jaren zijn mij heel goed bevallen. Niet alleen door de goede coaching die ik kreeg, maar ook door mijn trainingsmaatjes die altijd zorgden voor gezelligheid.’ Nu is het tijd om andere atleten die mogelijkheid ook te bieden. Dit jaar heb ik ook niet de tijden gelopen die ik zou willen lopen op de 400 meter en een nieuwe trainingsprikkel zou misschien wel goed zijn om weer stappen vooruit te kunnen maken.’ In 2012 begon Hovenkamp op Papendal bij voormalig bondscoach Wigert Thunnissen. Toen hij eind 2016 stopte, ging ze aan de slag bij de sprintgroep van Bart Bennema. De laatste twee jaar trainde ze bij de 400-metergroep onder Laurent Meuwly en Bram Peters. ‘Ik kan gerust zeggen dat alle coaches echt top zijn en leven voor de sport. Door hun professionele aanpak heb ik mooie prestaties behaald en blijf ik het sporten erg leuk vinden.’

Hamstring

Afgelopen outdoorseizoen was voor de atlete erg speciaal. ‘Niet door mijn prestaties, maar door de corona-omstandigheden waarmee we moesten dealen. De creativiteit en flexibiliteit van trainers Laurent en Bram zorgden voor goede en leuke trainingen. Deze trainingen zorgden ervoor dat ik bij kleine testwedstrijdjes een goede 300 meter liep en vertrouwen had in het outdoorseizoen.’ Helaas scheurde Hovenkamp vlak voor de eerste echte outdoorwedstrijd haar hamstring. Enorm balen voor de atlete, want dit zorgde ervoor dat ze eerst zeven weken moest revalideren voordat ze weer kon vlammen. ‘Gelukkig heb ik toch nog een paar wedstrijden kunnen lopen, maar helaas vielen de tijden tegen. Ik won nog wel brons op het NK 400 meter, maar echt snelle tijden heb ik niet laten zien dit seizoen. Na mijn laatste wedstrijd in Leiden ben ik samen met mijn vriend op vakantie gegaan naar Zwitserland (ja dat kon toen nog) om daar lekker te genieten en op te laden voor komend seizoen.’

Eva Hovenkamp naast haar voormalige en nieuwe coach Wigert Thunnissen bij de NK in 2016.

Scriptie

Vanaf deze week traint Hovenkamp in Haarlem onder Wigert Thunnissen, haar eerste trainer op Papendal. Ze zeeft erg veel zin om weer aan de slag te gaan met hem. ‘Dit is altijd heel goed bevallen.’ Doordeweeks werkt ze drie trainingen af in Haarlem, waarna ze in het weekend meegaat de duinen in. ‘De eerste trainingen zijn goed bevallen en ook mijn nieuwe trainingsmaatjes zijn erg gezellig! En zoals met de eerste trainingen is de spierpijn ook weer aanwezig.’ Naast het vele trainen studeert ze ook nog af en toe. ‘Ik ben nu bezig met mijn bachelor scriptie “welke factoren zorgden ervoor dat COVID-19 zo dodelijk was in Italië?”. Het werken aan mijn scriptie kan eigenlijk wanneer het uitkomt. Je zit dan toch thuis achter je laptop en hoeft niet meer naar de universiteit te gaan.’ Daarnaast geeft ze één keer per week training aan jonge sprinttalenten. ‘Dit doe ik met veel plezier. Het is leuk om de nieuwe dingen die ik leer dan ook weer aan de talenten te leren. Door de nieuwe trainingsomgeving nu in Haarlem is er wel wat reistijd bijgekomen en dat vergt een strakke planning, maar ik zie komend jaar erg positief tegemoet!’

‘Ik wil iets sterker worden en de topsnelheid moet omhoog, zodat ik de 400 meter echt als een sprint in kan gaan.’

Snelheid omhoog

Seizoen 2020-2021 is begonnen en dat betekent dat er weer nieuwe doelen zijn gesteld. Hovenkamp wil iets meer trainen als een korte sprinter om haar snelheid te verbeteren. ‘Ik wil iets sterker worden en de topsnelheid moet omhoog, zodat ik de 400 meter echt als een sprint in kan gaan. Over wedstrijden valt er nu nog weinig te zeggen, omdat het even afwachten is wat er allemaal door kan gaan. Maar als ze doorgaan, ben ik er klaar voor.’ Komend jaar is door corona moeilijk te voorspellen, maar hoe dan ook zal ze niet stil zitten. ‘Ik zal hard gaan trainen om weer snelle tijden te gaan lopen en fit te blijven. Hopelijk kunnen grote toernooien doorgaan en worden in de zomer van 2021 de Spelen alsnog gehouden. Mijn doel is dan weer een plekje in het 4×400-meterteam te bemachtigen en goed te presteren in Tokio. Individueel is niet realistisch op dit moment, dus focus ik me op een plekje bij de 4×400 meter.’

Foto’s: Erik van Leeuwen en Janwillem Broer

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten