Home Laatste Nieuws Laura de Witte stapt na moeizame periode over naar Papendal
Laura de Witte

Laura de Witte stapt na moeizame periode over naar Papendal

door Tijn Piest

Na een veertienjarige samenwerking is Laura de Witte gestopt bij haar coach Sven Ootjers. De 25-jarige sprintster wil zich de komende jaren verbeteren bij de 400-metergroep op Papendal. Een interview over stroeve jaren, hoogtepunten, een nieuwe woon- en trainingsomgeving en de Spelen.

Moeilijke beslissing

De afgelopen twee jaar verliepen voor Laura de Witte erg moeizaam. Ze raakte ver verwijderd van haar persoonlijk record en plaatste zich niet voor internationale titeltoernooien. Deze teleurstellingen zetten de 400-meterloopster aan het denken. Wat kan beter? ‘Na heel veel jaar bij Sven getraind te hebben, voelde ik dat ik wat nieuws nodig had.’ In maart schakelde ze samen met Ootjers de hulp in van Laurent Meuwly, de hoofdcoach van de 400-metergroep op Papendal. Ze maakten aanpassingen in haar trainingen. Vanaf afgelopen maart was ik al een keer per week op Papendal te vinden om bij deze groep te trainen.’Ik trainde vanaf toen op de schema’s van Laurent, maar Sven was nog steeds mijn hoofdcoach. Ik merkte dat ik die aanpassingen fijn vond en toen is het idee gekomen om helemaal bij Laurent te gaan trainen.’ Laura de Witte traint al zo lang onder Sven Ootjers dat ze eigenlijk niet precies weet hoe lang. ‘Maar volgens mij is het elf jaar fulltime geweest en daarvoor een aantal jaren twee keer in de week.’ De coach heeft haar bij AV Trias zien opgroeien vanaf dat ze 8 jaar was. In al die jaren heeft ze dan ook een hele bijzondere en hechte band ontwikkeld. ‘Onze samenwerking is al die tijd super goed geweest. Het was dan ook geen makkelijke beslissing om te nemen.’ De 400-meterloopster, die zich eerder vooral op de 200 meter richtte, heeft twee mooie internationale prestaties onder Ootjers behaald. ‘De hoogtepunten zijn absoluut mijn deelname aan de Olympische Spelen in 2016 (Nederlands record 4×400 meter) en de bronzen medaille op het EK onder 23 jaar in 2017 (PR 52.15).’

Opgeladen

Na een matig outdoorseizoen, waarin ze met 53.53 ruim boven haar persoonlijk record bleef, was de Witte erg blij met drie weken vakantie. ‘Ik merkte aan het eind van het outdoorseizoen dat ik wel aan rust toe was. Dus ik heb zeker genoten van mijn rustperiode. Ik ben nog een paar dagen naar de zon gegaan en dat heeft ook veel goed gedaan. De batterij is helemaal opgeladen om nu weer hard aan de bak te gaan.’ Sinds 12 oktober traint ze op Papendal met (inter)nationale topatleten op de 400 meter en 400 meter horden. De groep wordt naast Meuwly door Bram Peters getraind en bestaat onder andere uit toptalenten Femke Bol, Lieke Klaver en Jochem Dobber. Negen trainingen, verspreid over zes dagen, werkt ze af op het nationale sportcentrum. Door de lange reistijd van anderhalf uur naar Heiloo gaat ze voortaan in Arnhem wonen. ‘Ik merk dat ik best vermoeid kan raken van veel reizen, dus voor mij is het wel noodzakelijk hier te gaan wonen. Het idee is dat ik dan in de weekenden naar Heiloo ga om mijn familie en vrienden te zien.’

Laura de Witte in actie tijdens haar eerste fulltime week op Papendal.

Spierpijn

De Witte heeft al een goede indruk van de 400-metergroep op Papendal. ‘Het is een gezellige groep met atleten die allemaal soortgelijke doelen en dromen hebben. Een fijne omgeving dus om elke dag in te trainen.’ Halverwege vorige week, haar eerste fulltime week op Papendal, had de Witte al aardig spierpijn. Wel was ze al een beetje gewend aan de trainingswijze op Papendal, doordat ze al wekelijks in Arnhem trainde. ‘Maar nog steeds is het absoluut een nieuwe ervaring.’ Ondanks dat de trainingsomgeving één van de weinige aspecten is die voor haar veranderen, is de overstap wel even wennen. Net zoals in Heiloo traint ze van maandag tot en met zaterdag. Het verschil is dat de Witte nu vaker dubbele trainingen draait, op maandag, woensdag en vrijdag. ‘Op maandag beginnen we in de ochtend met een snelheidstraining. Deze training is gefocust op techniek en snelle sprintjes met relatief meer rust. Daarna lunch ik op Papendal en rust ik nog even wat uit. In de middag staat er namelijk een krachttraining op het programma. Na de krachttraining ga ik koken en kijk ik nog wat Netflix voordat ik ga slapen.’

‘Ik wil vooral genieten en veel plezier hebben in de trainingen en wedstrijden.’

Olympische kwalificatie

Het nieuwe trainingsseizoen is weer gestart. De eerste weken staan in het teken van opbouwen en veel omvang maken. ‘Denk dan aan veel herhalingen in de krachttrainingen en wat langere loopjes op het loopschema. Daarnaast ga ik mij veel richten op het verbeteren van mijn techniek en het wennen aan het nieuwe trainingsschema.’ Deze aanpassingen moeten uiteindelijk gaan leiden tot deelname aan haar tweede Olympische Spelen. De doelen zijn hetzelfde gebleven. Net als haar zus Lisanne wil ze na Rio de Janeiro ook in Tokio het oranje tenue dragen. Zowel individueel als met de estafette wil ze zich kwalificeren, maar concurrentie van haar trainingsgenoten ligt op de loer. Het niveau in Nederland op de 400 meter is dit jaar namelijk aanzien gestegen. Eerst moet de Witte dus aan haar eigen vorm schaven. ‘Ik hoop natuurlijk weer richting mijn oude niveau te komen of dit zelfs te verbeteren.’ Maar dat is niet wat voorop staat. ‘Ik wil vooral genieten en veel plezier hebben in de trainingen en wedstrijden. Uiteindelijk is dat het allerbelangrijkste!’

Foto’s: Erik van Leeuwen en eigen bezit

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten