Home Laatste NieuwsAtleet van de week Atlete van de week: Eva Hovenkamp

Atlete van de week: Eva Hovenkamp

door hardloopnetwerk

Eva Hovenkamp (20) is een Nederlandse atlete die behoort tot één van de Nederlandse recordhoudsters op de 4 x 400 m op de estafette. Het Nederlandse record verbeterde ze vorig jaar met Lisanne de Witte, Laura de Witte en Nicky van Leuveren op het EK in Amsterdam. Ook Eva Hovenkamp mocht natuurlijk niet ontbreken als atlete van de week!

Wanneer ben jij begonnen met atletiek?

Toen ik een jaar of 6 was mocht ik voor het eerst mee trainen bij de pupillen waar mijn moeder toen de trainster was. Het is niet heel toevallig dat ik van jongs af aan atletiek ben gaan doen want zowel m’n vader, moeder en opa waren lid bij Climax in Ede. Bij de junioren kreeg ik eerst sprint en verspring training van Jarno Beuving en later ben ik alleen maar gaan sprinten bij trainer Rik Hanswijk. Toen ik 16 was kwam ik in contact met Wigert Thunnissen die toen bondscoach sprint was op Papendal. Ik voelde me erg vereert dat ik eens in de week mee mocht trainen op Papendal bij de echte grote sprinters! Sinds afgelopen jaar, na de Spelen, train ik bij Bart Bennema bijna elke dag op Papendal. Ik train na al die jaren nog steeds met veel motivatie en plezier! Rennen wordt nooit saai.

Hoe bereid jij je voor op een belangrijke wedstrijd?

Een belangrijke wedstrijd zorgt bij mij een dag van tevoren voor goede zenuwen. Meestal doe ik de dag van tevoren nog een wedstrijd warm-up om mijn lichaam nog even in beweging te krijgen. Ik zorg dat ik de avond voor de wedstrijd alles keurig klaar heb liggen zoals mijn wedstrijd outfit, spikes  en genoeg eten en drinken. Op de dag zelf bak ik vaak nog wat eiwit pannenkoekjes en als ik tijd heb lak ik mijn nagels in een mooi kleurtje. Ik zorg dat ik voor de wedstrijd genoeg tijd heb om me klaar te maken want ik houd echt niet van stressen. Een echt ritueel voor mijn wedstrijd heb ik niet, wel heb ik voor dat ik mijn startblok in ga de gewoonte beide blokken nog even met mijn voeten aan de tikken bij het commando ‘op uw plaatsen’.

In het weekend van 23 t/m 25 juli waren jullie als ploeg actief op het EK Landenteams in Lille. Normaal gesproken ben je, uitgezonderd van de 4 x 400m, als atlete vooral gericht op je eigen prestaties. Hoe heb jij het ervoeren om als team deel te nemen aan een internationaal toernooi?

Atletiek blijft een individuele sport maar toch ben ik blij dat ik soms deel uitmaak van het enige ‘team’ onderdeel binnen de atletiek, de estafette. Er is een team gevoel dat je misschien ook wel pushed om harder te lopen, je wilt je team immers niet teleurstellen. Ik vind het erg leuk om de 4x400m te lopen omdat je dan ook echt kunt jagen op de andere landen in plaats van dat je in je eigen baan een rondje rent. De dagen voor de wedstrijd heb ik op dezelfde tijden getraind als de meiden want ook al doe je een ander schema, je weet dat je beide traint om hard die 4×400 te lopen een paar dagen later.

Wat wil Eva Hovenkamp over tien jaar allemaal bereikt hebben op sportief vlak?

Oei dat duurt nog even… Ik zou graag mee hebben gedaan op de Spelen in Tokyo op de 400m en wie weet ook nog de spelen daarna. Om daar te komen moet er natuurlijk hard getraind blijven worden en zou het vet zijn om elke zomer een toernooi mee te pakken.

 

Afgelopen weekend kwam Eva Hovenkamp uit op de 400 meter in Bydgosczc tijdens het EK onder de 23 jaar. 

Hoofdfoto: Instagram Eva Hovenkamp

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten