Home Laatste Nieuws Tom van Beusekom: ‘Hardlopen geeft mij het gevoel onsterfelijk te zijn’

Tom van Beusekom: ‘Hardlopen geeft mij het gevoel onsterfelijk te zijn’

door Tijn Piest

Na maanden vol goede moed kreeg Tom van Beusekom opnieuw een tegenslag te verwerken. Hoge koorts bleek de oorzaak voor een nieuwe chemotherapie. Hardlopen blijft de 32-jarige rasoptimist hoe dan ook. We spraken Tom van Beusekom over zijn ziekte, de rol van hardlopen en hoe het nu met hem gaat.

De TommyBeusRun van afgelopen 3 juli was met recht een succes te noemen. Kinderen, recreanten en topatleten brachten een ode aan de ernstig zieke Tom van Beusekom. Onder meer Frank Futselaar, Luuk Maas en Jasmijn Lau waren naar het Gelderse Bredevoort gekomen om hun loopcollega in Bredevoort een hart onder de riem te steken. In totaal werd er €13.500 opgehaald voor Toms drie goede doelen. ’Ik kijk nog vaak terug naar die wedstrijd’, geeft hij zeven maanden later aan. ’Het was echt een dag van goud en het heeft ons veel steun gebracht.’ Sindsdien heeft hij nog vele hoogtepunten beleefd. Zo woonde hij vele sportevenementen bij, mocht hij een vlucht in een vliegtuig maken en ging het hardlopen steeds een stuk beter. ‘Ik heb sindsdien veel kunnen doen en de chemokuren sloegen ook goed aan. Daardoor heb ik ook mee kunnen doen aan leuke hardloopevenementen.’

Lees ook: Tom van Beusekom geeft zichzelf niet snel gewonnen

Tom en zijn vriendin Paula op het podium van de TommyBeusRun, in gezelschap van de prijswinnaars.

Combikuur

Eind januari ging het wat minder met Tom van Beusekom. Vijf dagen lag hij op een ziekenhuisbed, inmiddels is hij weer thuis. ’Op vrijdag kreeg ik hoge koorts en bij koorts moet je dit melden. Ik ging dus midden in de nacht naar het ziekenhuis, waar ik door de mallemolen werd gehaald om te kijken of er nergens ontstekingen waren. Hier kwam uit dat de ontstekingswaarden wat hoger waren en ik werd opgenomen. Door de slechte uitslag die ik eerder die week had gekregen, was ik mijn vertrouwen helemaal kwijt. Ik wist dat ik sowieso maandag alweer naar de oncoloog moest, dus ik dacht zoiets van: dan houden ze me maar tot maandag. Nadat ik dit gesprek had gehad, wist ik dat ik op dinsdag weer een kuur zou krijgen, dus toen werd er besloten om tot woensdag te blijven om ook te kijken of er geen bijwerken opkwamen. Nu word ik drie weken achter elkaar een keer per week behandeld. Daarbij hebben we steun van een maatschappelijk werker, die ons geestelijk bijstaat. Er is besloten om een combikuur met zowel chemo- als immunotherapie te geven. Hier merk ik vooral nu als bijwerking van dat mijn mondslijmvliezen zijn beschadigd. Dit maakt het eten lastig. Maar ik ben gelukkig weer thuis.’

Lees ook: De beste schoenen met een carbonplaat getest

Een stralende Tom van Beusekom bij de Missie538 in Aalten afgelopen december.

Genieten in Schoorl

In die week kreeg de ex-marathonloper te horen dat de chemo nog een andere bijwerking met zich mee zou brengen: haaruitval. ’Mijn vriendin Paula heeft mijn wilde haren eraf gehaald, nadat ik te horen kreeg dat de chemo haaruitval zou geven. Ik wilde de confrontatie niet aan dit te merken’, kijkt hij terug. Deze week onderging Tom opnieuw met goede moed de chemo. Gelukkig haalt hij ook nu voldoening uit het hardlopen. Onlangs gaf hij bij thuisvereniging AVA ’70 in Aalten een lezing voor lopers die zich voorbereiden op de marathon van Rotterdam. Uit eigen ervaring, want Tom liep er zijn snelste marathon, 2:45.00 in april 2019. Zelf liep hij deze week nog bij de recreantengroep mee op de atletiekbaan en genoot hij van het gezelschap van zijn clubgenoten. ’Ik haal genoeg voldoening uit onder de mensen zijn. Het is heerlijk om bij de atletiekvereniging te zijn geweest. Afleiding is nu heel belangrijk, omdat ik vooral geestelijk een mokerslag heb gekregen.’ Tom probeert het lopen weer, net als vorig jaar, op te pakken naar zo’n drie maal per week. In acht genomen dat hij weer meer moet luisteren naar het lichaam vanwege de kuren. Als zijn lichaam het toelaat, pakt hij graag een wedstrijdje in de regio mee. ’Hardlopen geeft mij het gevoel onsterfelijk te zijn. Het zet mij in mijn kracht. Wedstrijden vind ik leuk om te doen, ook om mijn Tom 2.0 PR’s neer te zetten. Gedreven blijf ik altijd.’ Komende zondag zal Tom in Schoorl getuige zijn van het Nederlands kampioenschap 10 kilometer op de weg, waar hij anderhalf jaar geleden nog zelf aan deelnam. ‘Ik kijk er naar uit. We maken er een heerlijk weekend weg van en ik ga genieten van alle bekende atleten waarmee ik heb gestreden in het verleden.’

Foto’s: Eigen bezit, Bjorn Parée & Rob Jansen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten