Home Laatste Nieuws Stan Schipperen mikt op Nederlandse titel

Stan Schipperen mikt op Nederlandse titel

door Tijn Piest

Stan Schipperen heeft in de afgelopen maanden een sterke basis gelegd. Dit resulteerde in snelle testwedstrijden en een goede start van het baanseizoen. De 18-jarige atleet heeft zijn zinnen gezet op de Nederlandse titel bij de A-junioren.

Succesvolle wedstrijden

De afgelopen maanden verliepen voor Schipperen erg rustig. Hij merkte in zijn omgeving niet veel van het coronavirus en heeft goed kunnen trainen. ”Ik was in maart al klaar met school, omdat ik net als de rest automatisch geslaagd was. Ik heb vanaf toen eigenlijk wel geprobeerd om een beetje ritme te houden in mijn weken. Ik werk meestal twee keer per week als koerier voor mijn oom en tante. Daarnaast heb ik in die periode constant getraind, omdat daar nu ook de mogelijkheid voor was. Ik merk daardoor ook dat mijn basis nu een stuk beter is!” De zoektocht naar leuke alternatieven voor wedstrijden in de coronatijd vond hij wel lastig. Gelukkig ligt vlak bij het huis van de hardloper een rondje van precies 5 kilometer. Zodoende testte hij zijn vorm een paar keer op het parcours met als beste tijd 14.49 tijdens de ‘virtuele’ CoronaSolo5k. ”Ondanks dat ik het leuk vond om een keer creatief te zijn, wat betreft het krijgen van wedstrijdprikkels, vond ik het wel fijn toen de baanwedstrijden weer mochten doorgaan.” Zijn eerste baanwedstrijd was een 1500 meter op Papendal, die leidde tot een persoonlijk record van 3.57.71. Met die wedstrijd in de benen liep hij een week later een record op de 3000 meter in Utrecht (8:24.16). In Nijmegen scherpte Schipperen vorige week zijn record aan op de 1500 meter door 3:52.58 te lopen. ”Al met al dus tevreden over mijn eerste paar baanwedstrijden.”

Oostenrijk

Van 31 juli t/m 7 augustus was de atleet mee op de trainingsstage van Björn Koreman en Frank Futselaar. Beide toppers gingen met een groep hardlopers een week trainen in het Oostenrijkse Seefeld. Koreman heeft vroeger een jaar gewoond in Seefeld en heeft stage gelopen bij Hotel Wetterstein. Hierdoor kon de groep van dertig enthousiastelingen in het hotel verblijven voor een mooie prijs. De week was erg geslaagd voor Schipperen. ”Bjorn ken ik al lang en de keuze was dan voor mij ook snel gemaakt om met een aantal vrienden uit de atletiekwereld een weekje te gaan trainen in Oostenrijk! We hebben een aantal mooie duurlopen en intervaltrainingen afgewerkt in de super mooie omgeving van Seefeld. De mooiste training was toch wel de baantraining in Kühtai (2000 meter hoogte), waar we onder een straalblauwe lucht een aantal series 300tjes afwerkten.”

Frank Futselaar en Stan Schipperen in actie tijdens de baantraining in Kühtai.

Gevarieerde trainingen

Sinds een aantal maanden traint Schipperen onder Bram Wassenaar in Leiden. Hij traint met toplopers Max Polak, Noah Schutte, Stan Niesten en Björn Koreman. ”Ik probeer één keer in de twee weken de baantraining in Leiden mee te doen. Het is nogal een stuk rijden voor mij!” Als hij niet in Leiden is, dan loopt hij vaak op woensdagmorgen zijn rondes met Koreman bij thuisvereniging ATV Scorpio in Oosterhout. ”Buiten de baantraining om train ik vaak nog zo’n vijf keer. Vaak zijn dat drie à vier duurlopen met één à twee tempotrainingen ertussen. Ik heb standaard één rustdag, vaak valt die op zondag of maandag. Mijn favoriete training is toch wel de fartlek! En dan het liefst in het bos.” De dagen van de talentvolle atleet kunnen behoorlijk verschillen, maar bijna elke dag staat in het teken van trainen. ”Ik probeer twee keer in de week te werken. In het weekend spendeer ik de meeste tijd met vrienden. Zeker nu het mooi weer is! Doordeweeks vind ik het leuk om te gamen met de jongens, maar als er sport op tv is, heeft dat absoluut mijn voorkeur!”

Stan Schipperen en Björn Koreman op de trainingsstage in Oostenrijk.

NK senioren en NK junioren

Schipperen kan van elke afstand wel genieten. ”Als ik toch zou moeten kiezen, dan ga ik voor de 1500 meter. Die afstand heeft eigenlijk alle facetten in de hardloopsport die ertoe doen. Een combinatie van snelheid, uithoudingsvermogen en tactiek maakt het tot één van de leukste afstanden om te lopen en om naar te kijken.” Zaterdag 22 augustus loopt hij een 3000 meter in Eindhoven. Een week later staan de Nederlandse kampioenschappen op het programma. Schipperen wil in Utrecht de finale halen. ”Echter is de concurrentie heel hoog en is iedereen super gemotiveerd om goed te lopen! Sowieso is het een leuke ervaring om aan de NK senioren mee te doen en jezelf te testen met andere jongens.” Twee weken daarna komt de atleet uit op de 5000 meter bij de NK junioren in Amersfoort. De nummer drie van de NK indoor heeft een duidelijk doel voor ogen: Nederlands kampioen worden.”Met een aantal sterke jongens die aan elkaar gewaagd zijn, kan ik op voorhand al zeggen dat het een mooie en spannende wedstrijd gaat worden!” De meervoudig Nederlands kampioen weet nog niet welke wedstrijden hij daarna gaat lopen. Sowieso wil hij nog een snelle tijd neerzetten op de 5000 meter. ”Verder zijn veel grote wegwedstrijden afgelast, wat zomaar zou kunnen betekenen dat we van het baanseizoen direct overgaan in het crossseizoen.” De A-junior hoopt dat het crossseizoen normaal verloopt, want hij heeft zijn EK-debuut voor dit jaar in gedachten. ”Ik wil me kwalificeren voor de EK cross in Dublin.”

”Ik wil elke afstand zoveel mogelijk blijven lopen en mezelf pas later toeleggen tot een bepaalde discipline.”

Olympische marathon

De aankomende jaren is doorbouwen het doel van Schipperen. Hij is van plan om veel afstanden te blijven trainen. ”Ik wil elke afstand zoveel mogelijk blijven lopen en mezelf pas later toeleggen tot een bepaalde discipline. Ik denk dat mijn toekomst meer op de lange afstanden ligt. Toch kan ik op de kortere afstanden (800 en 1500 meter) ook nog prima uit de voeten. Ik wil die snelheid wel blijven ontwikkelen om later de combinatie met uithoudingsvermogen te maken richting de langere afstanden (5000 meter t/m marathon). Schipperen heeft net als veel topatleten een Olympische droom. ”Het ultieme doel voor mij is de marathon op de Olympische Spelen.”

Hoofdfoto: Ad van den Kieboom

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten