Home Laatste Nieuws Sifan Hassan op weg naar Londen: ‘Ik ben niet bezig met records’

Sifan Hassan op weg naar Londen: ‘Ik ben niet bezig met records’

door Tijn Piest

Over één maand klinkt het startschot voor de 43e editie van de TCS London Marathon. Een ijzersterk veld staat aan de start, met als opvallende naam Sifan Hassan. Ligt de tweevoudig Olympisch kampioen op koers voor een droomdebuut? We spraken Sifan vanuit haar trainingskamp in Ethiopië.

Geleerd van Abdi Nageeye

Sifan Hassan stoomt zichzelf sinds januari in Ethiopië klaar voor haar marathondebuut. Vanuit het verblijf op haar trainingskamp, nabij hoofstad Addis Abeba, blikt ze terug op haar hoogtestage tot dusverre. ‘Mijn voorbereiding gaat goed. Ik moest aan het begin wel een beetje zoeken naar de juiste manier voor het trainen. Het is de eerste keer dat ik me voorbereid op de marathon en dat is anders dan een voorbereiding op een baanwedstrijd.’ Daarnaast is het voor het eerst dat Hassan in de hele voorbereiding in Ethiopië verblijft, het land waar ze werd geboren en van waaruit ze in 2008 in haar eentje naar Nederland reisde. ‘Maar ik ben blij hoe het nu gaat’, aldus de 30-jarige marathondebutant. ‘Ik maak nu veel meer kilometers dan tijdens een baanseizoen. Dat is wel even wennen en anders. Ik maakte aan het begin te veel kilometers, tot Abdi Nageeye (ook aangesloten bij het Nijmeegse managementbureau, red.) tegen mij zei dat dat helemaal niet hoefde. Nu maak ik iets minder kilometers en kan ik beter naar mijn lichaam luisteren. Als je te hard gaat in een lange duurloop, dan kan je daar later nog last van hebben. Dat is echt zonde. Ik kan het tempo nu beter aanvoelen.’

‘Nu ik langere duurlopen doe kan ik tegelijk veel van de omgeving zien en nieuwe plekken ontdekken. Dat vind ik prachtig.’

Nieuwe plekken ontdekken

Sifan Hassan na het winnen van goud op de Olympische Spelen in Tokio (2021).

Duurlopen doet Hassan met trainingsgenoten rondom Sululta, onder toeziend oog van coach Tim Rowberry. Een stad net boven Addis Abeba op zo’n 2800 meter hoogte. De hoogtestageplaats waar Abdi Nageeye nu ook zijn marathonvoorbereidingen treft. In de aanloop naar Londen op 23 april blijft Hassan leren van het onbekende. ‘Ik vind het lastig dat ik niet precies kan voorbereiden op wat er komt, omdat het mijn eerste marathon wordt. Dat vind ik best wel spannend. Iedereen zegt dat de marathon pas begint na 35 kilometer. Dus ik ben heel erg benieuwd. Het mooie aan het trainen voor de marathon vind ik nieuwe dingen ontdekken. Nu ik langere duurlopen doe kan ik tegelijk veel van de omgeving zien en nieuwe plekken ontdekken. Dat vind ik prachtig.’

Lees ook: Hassan maakt langverwachte marathondebuut in Londen

Marathon en dan?

De marathon van Londen belooft wederom een historische wedstrijd te worden. Brigid Kosgei, de vrouw die in 2019 het wereldrecord van Paula Radcliffe (in 2003 in Londen gelopen) afpakte, is één van de favorieten. Maar ook Olympisch kampioene Peres Jepchirchir, winnares van vorig jaar Yalemzerf Yehualaw en debutante Eilish McColgan zullen met Hassan concurreren. Maar aan de tijden van de ervaren vrouwen in het vak denkt de tweevoudig wereldrecordhoudster nog niet veel. Hassan: ‘Ik wil echt kijken hoe het gaat als ik voor de marathon ga. Daarnaast hoop ik dicht bij de Olympische limiet in de buurt te komen. Er staan zoveel goede atletes aan de start dat ik ook benieuwd ben hoe ik ze kan meten aan hen. Het is voor mij echt een test. Wanneer ik tevreden ben? Vooral met een goede tijd. Ik ben nu niet bezig met records. Ik ga ook niet definitief de overstap maken naar de marathon, ik blijf nog op de baan.’ Wat Hassan ongeveer in haar benen heeft? ’Dat vind ik echt lastig om nu te zeggen.’ De Olympische limiet (2:26.50) en misschien wel het Nederlands record (2:22.51) is haalbaar, zeker gezien Hassans Europees record halve marathon van 1:05.15. Wat zeker is, is dat de route naar de Spelen van Parijs nog niet vast uitgestippeld is. De marathon is een optie, maar voorlopig richt ze zich nog op haar vertrouwde ondergrond. ‘De rest van het seizoen ga ik sowieso voor de baan. Deze marathon is voor mij echt een test’, besluit ze.

Foto’s: Jorrit Ooyen (Global Sports Communication) & Orange Pictures

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten