Op zondag 23 april is het zover. Dan gaat een langgekoesterde wens van Sifan Hassan in vervulling, in opmaat naar de Olympische Spelen een jaar later. Tijdens de 43e TCS London Marathon maakt de tweevoudig Olympisch kampioene haar marathondebuut. ’Ieder mens heeft een droom één keer de marathon te lopen’. Ook bij de mannen staat een prachtig startveld aan de start in London.
De marathon van Londen is één van de zes Marathon Majors en staat bekend als de tweede grootste marathon van Europa, gekeken naar de deelnemersaantallen. Al sinds 1981 staat de klassieke wedstrijd op de kalender, toen er nog geen 6500 lopers mochten starten. Inmiddels lopen er tienduizenden hardlopers langs de bekende Londense highlights, sommigen verkleed. Het parcours, met finish op The Mall (voor Buckingham Palace), leent zich voor toptijden. De parcoursrecords in de hoofdstad staan op naam van Eliud Kipchoge (2:02.37) en Paula Radcliffe (2:15.25, ex-WR). De Keniaan Amos Kipruto en Ethiopische Yalemzerf Yehualaw schreven de vorige editie van de London Marathon op naam.
Historische trilogie
In 2021 liet Sifan Hassan (30) al weten nog voor de Spelen van Parijs haar marathondebuut te willen maken. Ze wil zelfs de baan en de weg combineren in de Franse hoofdstad. Bij de vorige Spelen kroonde ze zichzelf tot koningin van de Spelen door een historische trilogie te voltooien. Ze werd Olympisch kampioene op de 5000 en 10.000 meter en voegde daar een bronzen medaille op de 1500 meter aan toe. Wereldrecords heeft ze ook in handen: op de Engelse mijl en het uur. Daarnaast is ze de beste van Europa op de 1500, 3000, 5000 en 10.000 meter en de halve marathon. Op die laatste afstand heeft de viervoudig Europees kampioene en drievoudig wereldkampioene 1:05.15 staan, maar dat dateert uit 2018. De snelste marathondebuuttijd ooit werd in december gerealiseerd door Hassans rivale Letesenbet Gidey, die in Valencia 2:16.49 op de klokken zette.
Het ’tussenjaar’ 2022 verliep voor Hassan niet zoals gehoopt. Ze nam een lange rustperiode, om niet helemaal in vorm in Eugene te verschijnen, waar de wereldkampioenschappen werden gehouden. Ze pakte een vierde plaats op de 10.000 meter en eindigde op de 5000 meter op plaats zes. Hassan breidt zich nu in Amerika voor op haar marathondebuut, samen met haar nieuwe teamgenoot Halima Nakaayi, wereldkampioene 1500 meter in 2019, en coach Tim Rowberry.
Hassan droomde over marathon
De tegenstand is enorm. Sifan Hassan moet het in London opnemen tegen wereldrecordhoudster Brigid Kosgei, Olympisch Kampioene Peres Jepchirchir, de winnares van London in 2022 Yalemzerf Yehualaw, de winnares van Berlijn 2022 Tigist Assefa en tegen de wereldrecordhoudster op de 1500 meter Genzebe Dibaba.
Sifan Hassan zegt tegen de NOS het volgende: ‘Ieder mens heeft een droom één keer de marathon te lopen. De afstand is zo lang. Ik ben gewoon benieuwd hoe hard ik loop. Kan ik de marathon afmaken of niet? Tot nu toe heb ik tijdens de trainingen in Ethiopië een keer 35 kilometer gelopen. Dat is het verste.’
In De Telegraaf: ‘Jos Hermens (haar manager) vertelde me dat het zwaar zou zijn, maar dat maakt mij niet uit. Ik wil graag zien hoe ik de marathon kan lopen zonder specifieke marathontraining. Ik heb daarbij geen tijd in gedachten, want ik wil mijzelf geen hoge druk opleggen. Ik heb al gouden olympische medailles op de baan, nog niet op de weg. Ik kijk daarbij niet alleen naar de Spelen van Parijs 2024 maar ook naar die van Los Angeles in 2028.’
Nog twee grote atleten
Ook de Britten Mo Farah en Eilish McColgan hebben toegezegd voor de 43e editie van de marathon van Londen. Mo Farah is viervoudig Olympisch kampioen (twee keer de dubbel 5000 en 10.000 meter) en deed al twee keer eerder mee in Londen. In 2014 werd hij achtste, vier jaar later eindigde hij in de top 5. ’Ik wil een nieuwe poging doen in Londen. Maar het belangrijkste voor mij is dat ik gezond aan de start sta.’ Eilish McColgan is Commonwealth kampioene op de 10.000 meter en is op de weg houdster van het Europees record. Op de halve marathon liep de Schotse al eens 1:06.26 en op 23 april probeert ze haar stijgende lijn door te zetten naar de marathon.
Lees ook: De 17 beste hardloopschoenen met een carbonplaat getest
Bij de mannen zien we verder onder andere Kenenisa Bekele (tweede marathon tijd ooit), Amos Kipruto (winnaar 2022) en Kelvin Kiptum (snelste debutant ooit, 2:01:53) en Birhanu Legese (2:02:48), Mosinet Geremew (2:02:55) en meervoudig wereldkampioen halve marathon Geoffrey Kamworor.
Foto’s: Orange Pictures
- Lieke Klaver geeft 2024 een 8, Jorinde van Klinken beleeft teleurstellend jaar
- Nadine Visser sluit schommelend baanseizoen af bij Diamond League-finale: ‘Lichaam heeft het wat zwaarder’
- NN Dam tot Damloop met Nederlandse Olympiërs
- Juliette Thomas en Juan Zijderlaan snelsten tijdens BIG10
- Nederlandse atletiekploeg verlaat Paralympisch Parijs met 12 medailles (+ alle uitslagen)