Home Laatste Nieuws Britt Weerman gaat na droomseizoen voor EK-medaille

Britt Weerman gaat na droomseizoen voor EK-medaille

door Tijn Piest

Op Tenerife stoomde Britt Weerman zichzelf klaar voor 2023. Een jaar dat voor de hoogspringster haast niet kan tippen aan afgelopen seizoen, toen ze het Nederlands record pakte, zilver won op de WK U20 en vierde werd op de EK. De 19-jarige heeft nog veel meer toernooien in het vizier, maar houdt zich rustig. ’Ik ben nog niet zoveel bezig met Olympische kwalificatie.’

Update: Britt Weerman sprong na het verschijnen van onderstaand interview over 1.96 meter in Weinheim. Dit is een nieuw Nederlands record hoogspringen! Met deze hoogte plaatst Britt zich ook voor de EK Indoor in Istanbul.

Extra motivatie

Met RTC Noord Atletiek werkte Weerman twee weken een trainingsstage af op het Spaanse eiland Tenerife. Ze legde er een goede basis voor het indoorseizoen, dat ze vrijdag begint in Weinheim. Maar niet zonder slag of stoot. ‘De trainingsstage verliep in de eerste week heel goed. Mijn trainingen gingen beter dan ooit en ik voelde me heel fit. Ook het weer en de accommodatie waren goed. Helaas heb ik nog wel wat last van mijn enkel en daar passen we mijn trainingen nog steeds wat op aan. Maar over het algemeen gaat het prima en kan ik mijn trainingen doen zoals ik wil. De tweede week verliep echter iets anders dan gehoopt, aangezien ik ziek geworden was. Hierdoor heb ik een aantal trainingen moeten overslaan. In totaal zijn we twee weken op trainingsstage naar Tenerife geweest. Ik ben daar met mijn trainer Sybout Wijma en mijn trainingsgroep uit Heerenveen geweest. Deze groep bestaat voornamelijk uit meerkampers. Altijd wanneer ik op trainingsstage ga, heb ik een stukje extra motivatie. Dit komt vooral door het warme weer en dat de focus daar alleen maar op trainen ligt.’

Britt Weerman tijdens een hoogspringtraining op Tenerife.

Droomseizoen

De naam Britt Weerman was voor 2022 al bekend bij atletiekliefhebbers. Ze had toen al het Nederlands indoor- en outdoorrecord onder 20 jaar in handen, net als meerdere Nederlandse titels, én de Europese titel onder 20 jaar. Maar in 2022 brak ze echt door bij de senioren. ‘Ik zou afgelopen jaar willen omschrijven als een jaar vol met verrassingen. In het indoorseizoen sprong ik opeens 1.92 meter, wat veel perspectief gaf voor het outdoorseizoen. Daarna kreeg ik last van mijn enkel waardoor ik uiteindelijk ook wat later aan mijn outdoorseizoen begonnen ben. In de eerste twee wedstrijden sprong ik uit een kortere aanloop. Op de wedstrijd daarna sprong ik voor het eerst weer uit hele aanloop en haalde ik het Nederlands record en de limiet voor de EK in München. Vanaf toen is het echt een droomseizoen geworden.’ Weerman, die al drie Nederlandse titels bij de senioren bezit, kijkt met veel plezier terug op alle (inter)nationale uitblinkers afgelopen jaar. Ze vindt het dan ook lastig één moment te kiezen waar ze het meest trots op terugkijkt. ‘Het onverwachtste was voor mij toen ik 1.95m sprong en me direct gekwalificeerd had voor de EK. We hadden in ons achterhoofd dat ik me misschien zou kunnen plaatsen via de ranking, maar dat ik de limiet zou springen had ik nooit verwacht. Daarna was de WK voor atleten onder 20 jaar, waar ik nu wel met verwachtingen heen ging. Daar was mijn doel om een medaille te halen. Helaas haalde ik er net geen goud, maar alsnog ben ik heel blij en tevreden met de tweede plaats. De EK senioren in München vond ik wel de gaafste ervaring. Ik kwam hier zonder verwachtingen heen en genoot heel erg van de wedstrijd. Het stadion zat helemaal vol en de sfeer was heel goed. Dat ik uiteindelijk vierde werd, voelde voor mij heel onwerkelijk. Op mijn eerste EK bij de senioren een vierde plek behalen was voor mij een beloning van het hele seizoen. Daar ben ik wel trots op.’

Hoogspringen indoor1.92 m (2e AT)11 februari 2022Weinheim
Hoogspringen outdoor1.95 m (NR)16 juli 2022Ninove
De persoonlijke records van Britt Weerman.

Wegblijven van de lat

Britt Weerman in actie tijdens de EK-finale in München afgelopen augustus.

Hoewel ze vorig jaar al 1.92 meter indoor sprong, is ze in de hal nog niet de allerbeste van Nederland. Nadine Broersen realiseerde tijdens haar gouden EK indoor vijfkamp in 2014 een sprong van 1.93 meter, waardoor ze één plaatsje boven Weerman staat. Hoewel haar focus natuurlijk op het outdoorseizoen ligt – wanneer de WK atletiek en EK onder 23 jaar worden gehouden – zit het Nederlands indoorrecord in haar hoofd. ‘Ik denk dat het wel mogelijk is om dit jaar het record te springen. Ik voel me fit en het gaat op trainingen een stuk beter dan vorig jaar. Dat geeft me wel vertrouwen, dus ik hoop dat het er op de wedstrijden uitkomt. Of dit hoger gaat zijn dan 1.95 meter moet ik nog zien, maar niets is onmogelijk. Er zijn natuurlijk altijd verbeterpunten waar ik mee aan de slag kan. Zo kan ik nog beter wegblijven van de lat en mijn knie beter inzetten. In training zijn er ook nog genoeg trainingsvormen toe te voegen die kunnen helpen om nog hoger te springen. Echter moet ik hiervoor wel belastbaar genoeg zijn en dat is soms nog even schakelen.’ Belastbaar moet ze ook zijn om op de EK onder 23 jaar in Espoo (juli), haar hoofddoel, te pieken. Dat is niet vanzelfsprekend, als je kijkt naar de onnatuurlijke beweging en blessuregevoelige afzet bij het hoogspringen. Haar doel bij de EK onder 23 is in ieder geval duidelijk. ’Op mijn best zijn en een medaille halen. Daarnaast hoop ik me dit jaar te kwalificeren voor de EK indoor (maart) en WK outdoor (augustus). Het zou super gaaf zijn als dat lukt. Ik focus me niet op klasseringen, maar vooral op het beste uit mezelf halen en ervaring opdoen. Ergens speelt het kwalificeren voor de Olympische Spelen nu wel een rol in mijn hoofd, maar daar ben ik niet zoveel mee bezig en dat is ook zeker nog niet het hoofddoel dit jaar.’

EK indoor & WK outdoor

Aanstaande vrijdag 3 februari wacht Weerman haar eerste wedstrijd van het jaar, op een speciale plek. De BKK Freudenberg High Jump Meeting (World Athletics Indoor Tour Bronze) vindt plaats in het Duitse Weinheim, waar Weerman vorig jaar ook aan deelnam. Toen sprong ze voor het eerst in haar leven over 1.90 meter en binnen een half uur ook nog over 1.92 meter. Een hoogte waarmee ze de gedeelde tweede plaats inneemt op de Nederlandse indoorranglijst. ‘De sfeer is daar super goed en er is goede tegenstand, dus ik heb er veel zin in. Een week later (11 februari) heb ik mijn tweede wedstrijd in Metz, Frankrijk (Meeting Metz Moselle Athlelor). Daarna spring ik alleen nog tijdens de NK indoor op 18 februari in Apeldoorn. Ik hoop dat ik dan hoog genoeg sta op de ranking om naar de EK indoor te mogen.’ En als ze dit jaar zowel de EK indoor als de WK outdoor mag springen? ‘Dan wil ik daar vooral ervaring opdoen en ervan genieten. Natuurlijk kom je nooit naar een toernooi zonder doel. Mijn doel voor deze toernooien zal allereerst zijn om de finale te halen. Als ik eenmaal in de finale sta, wil ik gewoon het beste uit mezelf halen en een goede wedstrijd draaien. Wat dat dan precies inhoudt, zie ik dan vanzelf.’

Foto’s: Bjorn Parée & Jelger Kan

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten