We waren in Duitsland waar PUMA een nieuw testcentrum heeft geopend, het PUMA Nitro lab. Dit high-performance testcentrum ligt in Dillenburg en is speciaal ontwikkeld om atleten in samenwerking met Hartmann Orthopedics & Sports uitgebreid te testen en te helpen nog sneller te lopen. Hartmann is al meer dan 20 jaar toonaangevend op het gebied van prestatieoptimalisatie voor atleten. PUMA topatleten, maar ook niet topatleten, kunnen onder andere uitgebreide 3D scans, bewegingsanalyses en krachtmetingen laten uitvoeren. En dit hebben we natuurlijk gedaan.
In drie uur tijd hebben we alles laten testen wat er te testen viel. Prachtig om te zien dat het PUMA’s Nitro Lab, atleten gedetailleerde lichaamsinzichten biedt door middel van een reeks tests en scans, waaronder 4D Motion analysis. De resultaten stellen PUMA en Hartmann in staat om voor elke atleet op-maat-gemaakte oplossingen te bieden, zodat ze optimaal kunnen blijven presteren. Denk aan blessure preventie, schoenaanpassingen, inlegzooltjes, compressiesokken of gedetailleerde analyses waarmee fysio’s of sportartsen aan de slag kunnen. Ook wordt er gesproken over de oorzaak van eventuele problemen. Dat kan uiteraard door overbelasting van de spieren komen, maar kan ook zitten in werkhouding of door de bouw van je lichaam.
We spraken met 800 meter-legende Wilson Kipketer in het Nitrolab: Toen & nu: Wilson Kipketer
Interessant om zo veel en snel een zeer uitgebreide scan van je lichaam te krijgen. Voor ons was het een snelle kennismaking met alle mogelijkheden die het lab biedt. Maar gelijk werd duidelijk waar beenverschillen zaten, waar wat flexibiliteit in de rug miste, wat ons voorkeursbeen was en hoe we met simpele aanpassingen onze loopstijl konden verbeteren.
De topatleten van PUMA zullen regelmatig het lab bezoeken om hun prestaties te testen en te analyseren. Marcell Jacobs, de huidige wereld-, Europese en Olympisch kampioen op de 100 meter voor mannen, was in februari één van de eersten die de faciliteit bezocht. Het PUMA NITRO LAB is ook toegankelijk voor het publiek en ieder type loper die zijn prestaties wil verbeteren. Wij waren er onder andere samen met de Nederlandse top 400 meterloper Isayah Boers.
De vijf tests
Tijdens ons bezoek in het Nitrolab hebben we vijf tests gedaan. Hieronder een korte toelichting per test.
1. Scan benen (3D)
Met deze scan is het mogelijk om mogelijke disbalans in de spieren te meten (bijvoorbeeld link-rechts verschillen). Ook kunnen meteen orthopedische hulpmiddelen (bijvoorbeeld na een blessure) gemaakt worden op basis van de 3D output. Geen mens is natuurlijk 100 procent symmetrisch en dat is ook niet erg. Maar grote kracht of afmeting verschillen van je benen is natuurlijk niet wenselijk. Dat is in no-time duidelijk na deze scan.
—
2. Voetscan (3D)
Middels deze 3D lazer scan van je voeten kan er gekeken worden welk type voet je hebt, of er afwijkingen zijn en kunnen er eventuele inlegzooltjes gemaakt worden. Ook kunnen schoenen beter passend gemaakt worden. Zo bleek bij ons dat we een vrij brede voorvoet hadden, veel spanning op de voetboog en een lichte vorm van haglund.
—
3. Bewegingsanalyse (3D)
Wil je jouw techniek verbeteren om je snelheid te verhogen? Of wil je weten of je een mogelijk blessure patroon kunt doorbreken? Deze 3D bewegingsanalyse analyseert je looppatroon in een paar minuten zodat je real-time feedback kunt krijgen van een bewegingsspecialist. Op basis van 3D data van bijvoorbeeld de hoek van je gewrichten, de versnelling in je benen of het effect van bepaalde loopschoenen krijg je input en kun je aan de slag met verbeteringen. Mooi om jezelf in een 3D model op het scherm terug te zien en vanuit alle hoeken je loopbeweging te analyseren.
—
4. Rugscan (4D)
Heb je pijn in je rug of blessures die mogelijk voortkomen uit je rug? Deze statische én dynamische analyse van je ruggengraat identificeert iedere afwijking van elke wervel. Deze rugscan wordt gedaan op een loopband met geïntegreerde drukmeter door vier high speed camera’s die je ruggengraat, je bekken en benen analyseert terwijl je staat, loopt of hardloopt. Deze rugscan meet daarnaast ook een mogelijk beenlengte verschil, analyseert je looptechniek en de druk verdeling.
—
5. Tapping en sprong test
In deze test wordt gekeken naar de beweging van je gewrichten tijdens verschillende bewegingen, bijvoorbeeld versnellingen of afremmen. High speed camera’s leggen elke beweging vast in detail zodat er op individueel niveau advies gegeven kan worden ter verbetering van de beweging. Daarnaast wordt gekeken of je met beide voeten tegelijk afzet (en land) en of er een voorkeurskant is waarmee de sprong wordt opgevangen. Daarnaast wordt het aantal taps en de hoogte van de sprong ook gemeten. Toch leuk om jezelf te meten met de topatleten van PUMA.
—
Lees ook: Dit zijn de beste PUMA schoenen voor jou
Waarom dit centrum?
Romain Girard, Senior Head of Innovation bij PUMA: ‘De opening van PUMA Nitro lab is een logische stap voor ons nu we groeien in de wereld van hardlopen. Bij PUMA begint alles bij onze atleten. We werken met de snelste mannen en vrouwen ter wereld om hen te helpen beter te presteren. Vervolgens gebruiken we onze inzichten om onze producten te innoveren voor renners op alle niveaus. Het PUMA Nitro lab wordt van cruciaal belang voor het optimaliseren van de volgende generatie productontwikkelingen van PUMA.’
‘Bij PUMA willen wij graag leren van externe deskundigen die nieuwe perspectieven en frisse inzichten bieden, om ons te blijven uitdagen en helpen onze producten te innoveren. Hartmann Orthopedics & Sports is de perfecte partner gezien hun ervaring van meer dan 20 jaar werken met topatleten om het risico op blessures te minimaliseren en prestaties te optimaliseren door middel van testen en maatwerk,’ vervolgt Girard.
Al sinds de oprichting in 1948 is de filosofie van PUMA, onder het motto “Forever.Faster”, om de snelste atleten te voorzien van de snelste producten. Voor PUMA Running wordt dit onderbouwd door NITRO – de innovatieve technologie met stikstof die de kern vormt van haar hardloopproducten.
“PUMA’s NITRO foam is de belichaming van ons motto “Forever.Faster.”. De technologie vormt de kern van al onze hardloopschoenen om ze extreem licht en responsief te maken, zodat men minder energie verbruikt en comfortabel loopt. Zodat onze atleten geschiedenis kunnen blijven schrijven.” voegt Girard eraan toe.
- Tom de Gelder in triatlontransitie: ‘Ik dacht: waarom zou ik het niet combineren?’
- Nederlandse titels halve marathon voor Frank Futselaar en Maureen Koster
- Frank Futselaar hongerig naar NK halve marathon: ‘Planning loopt tot hier’
- Review: Brooks Hyperion Max 2
- De Nederlandse marathonranglijst van 2024 (mannen en vrouwen)