Home Laatste NieuwsAtleet van de week Sameena van der Mijden: ”100 kilometer leek mij een magische afstand”

Sameena van der Mijden: ”100 kilometer leek mij een magische afstand”

door hardloopnetwerk

Sameena van der Mijden was net 18 jaar toen ze in Utrecht in handen viel van een loverboy. Hij dwong haar om in de prostitutie te gaan werken. Inmiddels is dat verleden tijd en richt Van der Mijden zich op haar grote passie, namelijk hardlopen. Komend weekend loopt ze 100 kilometer in Winschoten. Wij besloten deze topper te interviewen.

Door Jasper Boot

Bijna een jaar geleden liep je 100 km op één dag om geld in te zamelen voor mensenhandel. Een fantastisch initiatief van je en een waanzinnige afstand. Hoe kijk je terug op die periode? 

Het was een hele bijzondere periode om naar toe te trainen. De gehele bewustwordingscampagne was samen met Comensha (Coördinatiepunt Mensenhandel) tot stand gekomen.100 km leek me echt een magische afstand en het was best wel een gok of het zou lukken aangezien ik nooit meer dan een marathon had gelopen.De betrokkenheid was hartverwarmend. Lopers die stukken meeliepen, de wijkagent van Amersfoort die een heel stuk heeft meegefietst en ons door de drukke ochtendspits heeft geholpen en de hartverwarmende ontvangst in Wageningen. Maar ook de reacties erna. Heel erg tof!

100 km leek mij echt een magische afstand en het was best wel een gok of het zou lukken aangezien ik nooit meer dan een marathon had gelopen.

Inmiddels heb je de smaak goed te pakken en loop je dagelijks hard. Welk gevoel geeft hardlopen je?

Hardlopen geeft me een ultiem gevoel van vrijheid. Het is heerlijk ongedwongen en het zorgt ervoor dat ik m’n gedachten kan ordenen, wat heel prettig is met een drukke baan en studie. Het is echt een stukje dagelijkse routine geworden.

Komend weekend loop je opnieuw een 100 km in Winschoten. Hoe deel je zo’n afstand in?

Het indelen van een ultra vind ik vaak wat lastiger. Ik probeer een tempo te vinden waarop ik comfortabel loop en die ik gedurende een lange tijd kan volhouden. Snelheid is hierbij minder belangrijk dan bij het lopen van een marathon. Het tweede deel wordt vaak mentaal wat zwaarder. Het is dan de kunst om je op andere dingen te focussen dan de pijntjes en ongemakken die je voelt in je lichaam.

Hoe ziet een trainingsweek voor jou er globaal uit?

Ik loop iedere ochtend minimaal 12 km, afhankelijk hoe de dag eruit ziet. Ik werk als verpleegkundige in de zorg, dus ik heb veel onregelmatige diensten. Momenteel ben ik met mijn scriptie bezig dus dat gaf de afgelopen tijd wat meer ruimte voor langere duurlopen. Het dagelijks lopen doe ik omdat ik het lekker vind, en misschien wel een beetje verslaafd ben :p Ik heb geen schema’s en train ook niet in hartslagzones o.i.d. Ik vind het heerlijk om op gevoel een stuk te lopen en voor mij werkt dat tot nog toe prima.

Ik probeer een tempo te vinden waarop ik comfortabel loop en die ik gedurende een lange tijd kan volhouden. Snelheid is hierbij minder belangrijk dan bij het lopen van een marathon.

Als Sameena één droom mag laten uitkomen, welke zou dat dan zijn?

Hardlopend geld verdienen lijkt me echt heerlijk!Maar dat gebeurt helaas niet zo vaak. Voor nu droom ik vooral van het afwerken van mijn ultieme hardlooplijstje: de 120 KM van Texel, de Sparthatlon (246km), Marathon des Sables (254 km) en ik hoop samen met 2 andere vrienden zelf nog een paar mooie challanges te maken.

*Sameena van der Mijden liep afgelopen zaterdag de meeste kilometers in ons Strava klassement. Mede daardoor heeft ze dit bijzondere interview verdiend. Wil jij ook kans maken op een exclusief interview met de Hardloopnetwerk redactie. Speel dan mee met ons Strava klassement. Meld je hier aan.

Foto: Instagram Sameena van der Meijden

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten