Home Laatste Nieuws Recept: Veganistische burrito van Jeremy Reijnders

Recept: Veganistische burrito van Jeremy Reijnders

door Tijn Piest

Zaterdag is het Wereld Veganismedag. Een dag waarop aandacht wordt geschonken aan de voordelen van veganisme voor dieren, mensen en hun omgeving. Jeremy Reijnders besloot tien jaar geleden dat hij veganistisch wilde gaan leven. Hij werd twee keer benoemd tot fitste man van Nederland en traint de komende maanden voor een marathon onder de drie uur. Hier deelt hij een koolhydraat- en eiwitrijkrecept voor hardlopers en geeft hij een inkijkje in zijn leefstijl.

Burrito – bijvoorbeeld geschikt de avond voor je wedstrijd / zware training

Ingrediënten

  • (Tarwe)tortilla’s
  • Rijst
  • (Kidney)bonen
  • Vegan crispy tenders / tofu / andere vleesvervanger
  • Groente, bijvoorbeeld paprika
  • Ui
  • Knoflook
  • Koriander
  • Siracha of andere saus
  • Voor de guacamole: avocado, tomaat, limoen, peper en zout

Bereiding

  • Kookt de rijst in een pan
  • Snijd de knoflook, ui, paprika en eventueel een andere groente in stukjes en braad deze in een pan
  • Gooi hier een burritokruidenmix bij
  • Bak in weer een andere pan de vegan crispy tenders (bijvoorbeeld van Vivera), tofu of een andere vleesvervanger
  • Maak in een los bakje guacamole door verse kleine stukjes tomaat, koriander, limoen, peper en zout met de geprakte avocado te mengen
  • Warm de tortilla 1 tot 3 minuten op in de magnetron
  • Als de andere ingrediënten gaar zijn, kun je je eigen burrito bouwen. Voor smaak kun je er wat siracha op doen. Al is dit best pittig, misschien niet raadzaam vóór je persoonlijk recordjacht
  • Dan is het een kwestie van goed dichtvouwen. De beste tip om dit voor elkaar te krijgen: vaak doen.

Lees ook: Hoe jij alles uit je plantaardige voedingspatroon haalt

Jeremy Reijnders in de sportschool. Na tien topsportjaren heeft hij crossfit op een lager pitje staan en focust hij wat meer op hyrox en hardlopen.

‘Dit is misschien wel mijn favoriete maaltijd. Ik kies vaak voor bimi om wat groenten binnen te krijgen, maar bepaalof je dit voldoende kan verteren voor je training of wedstrijd. Veel rijst betekent veel koolhydraten en de wrap helpt daar ook aan bij. De bonen zorgen voor voldoende eiwitten. Ik heb dit recept denk ik voor honderden crossfit-/hyroxwedstrijden gebruikt. Veel kruiden kan wat tricky zijn voor een hardloopwedstrijd, let daar op.’

Sinds wanneer eet je veganistisch?

‘Grappige vraag. Morgen is het precies tien jaar geleden dat ik begon. Ik at al veel vegetarisch en zag een aantal documentaires, waaronder Forks Over Knives. Ook raakte ik geïnspireerd door het boek How not to die van Michael Greger. Ik leerde over het ethische aspect van het leven van dieren. Toen klikte er iets. Ik ging weinig verschil zien in de waarde van het leven van mijn hond als die van een koe. Ik begon met een veganistisch dieet omdat ik dacht dat in gezondheid en prestaties zou verbeteren. Ik wilde alles weten over voeding, gezond en plantaardig leven en ging kiezen voor natuurvriendelijke kleding.’

Hoe ziet je leefstijl eruit los van voeding?

Jeremy tijdens de marathon van Amsterdam eerder deze maand, waar hij een dik PR van 3:02.43 neerzette.

‘Ik probeer er rekening mee te houden dat ik geen kleding koop waar echt leer in zit. Verder ga ik bijvoorbeeld niet naar een dierentuin. Voor zover ik het weet leef ik veganistisch.’

In hoeverre helpt veganistisch eten jou?

‘Ik heb het idee dat ik er sneller van herstel. Dat ik wat meer energie heb en minder spierpijn. Ik ben zelfs een extra training in de week gaan toevoegen. Dat was voornamelijk een crossfit-, kracht- of conditietraining. Ik ben twee keer Nederlands kampioen crossfit geworden (daarbij verdien je de titel ”Fitste man van Nederland”). Juist omdat ik plantaardig at, had ik denk ik een klein voordeel op mijn tegenstanders. Op gegeven moment traint iedereen namelijk op hetzelfde niveau.’

Lees ook: Vijf tips van topatleten om jezelf in het donker de deur uit te schoppen

Wat is eigenlijk je favoriete restaurant voor veganistisch eten?

‘In mijn woonplaats Amsterdam kom ik graag bij Mexicaans restaurant Madre. Daar wordt verse guacamole gemaakt, die je met nacho’s kan gebruiken. De Chipotle Mole Cauliflower Wings zijn zeer aan te raden. Bij Oliver Green kun je goed lunchen. Daar heb je gezonde bowls, maar ook genoeg niet-veganistische producten. Een lekkere snack haal ik graag in bij Anook Bakehouse in de Pijp. De Sticky Pecan Cinnamon Bun is mijn favoriet. Daar trakteer ik mezelf morgen misschien wel op.’

Lees ook: De favoriete alternatieve trainingen van Niels Esmeijer

Jorinde van Klinken, eerder dit jaar WK-zilver met de discus, is één van de weinige Nederlandse topatleten die veganistisch eet.

Hoe zorg jij voor voldoende eiwitten?

‘Ik eet vaak één keer per dag tofu of tempe. Slechts af en toe eet ik een vleesvervanger. Bij mij draait het om veel peulvruchten: bonen, linzen en kikkenerwten. Die gooi ik bijvoorbeeld door rijst en (groene) curry heen. En ik eet graag hummus met wat groenten. Ook neem ik door de dag heen veel graansoorten, noten en pompoenpitten. Na een krachttraining neem ik vaak een plantaardige eiwitshake, met banaan, vanilleproteïne, amandelmelk, een halve banaan, een dadel, kaneel en ijsklontjes.’

Foto’s: Frank van Hulst, eigen bezit & Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten