Home Laatste Nieuws Nieuwe stap moet Rick van Riel naar medaille op EK junioren leiden

Nieuwe stap moet Rick van Riel naar medaille op EK junioren leiden

door Tijn Piest

Voor Rick van Riel was het tijd voor een nieuwe stap in zijn atletiekcarrière. De 18-jarige atleet heeft besloten te verhuizen naar een nieuwe trainings- en woonomgeving. Op Papendal wil hij toewerken naar zijn grote doel: de EK onder 20 jaar.

Bijna naadloos

Bij het Tilburgse AV Atilla trainde Van Riel drie jaar succesvol onder Jack van Avendonk. 2021 begon voor hem met een verandering, want voortaan traint de 1500-meterloper bij de Nederlandse hardlooptop op Papendal. Net als zijn broer Robin volgt hij de schema’s van Grete Koens. ‘Ik ken Grete al al lang en er is altijd goed contact geweest tussen mijn trainer, Robin en ik en Grete. Robin is begin 2020 naar Papendal gegaan. Voor mij was dat toen nog niet mogelijk door school. Nu deed de kans zich voor om school en Papendal te combineren. Ik heb in de nazomer besloten om de overstap te maken. Ik ben eind 2019 op hoogtestage geweest in Kenia en daar zag ik hoe Grete werkt. Dat stond mij toen al erg aan en lijkt ook veel op wat ik bij Jack deed. Daarom denk ik dat deze overstap bijna naadloos aansluit op mijn manier van trainen’, licht hij toe.

‘Er is altijd wel iemand om mee te trainen. Dat zorgt voor meer prikkels.’

Klein Warnsborn

Van Riel heeft mooie jaren achter de rug in zijn tijd onder Van Avendonk. Zo werd hij in 2019 vijfde van Europa op de 1500 meter. ‘We hadden een hele leuke groep!’ kijkt hij terug. ‘Gelukkig wonen mijn ouders gewoon nog in Tilburg, dus ben ik in het weekend vaak daar. Ik heb bij Atilla altijd de begeleiding gehad die ik wilde. Jack heeft mij gemaakt tot de atleet die ik nu ben en dat betekent veel voor mij. De successen die er behaald werden, heb ik vooral te danken aan Jack en de groep.’ Sinds een paar weken heeft hij ook een nieuwe woonomgeving. De 1500-meterloper is op Klein Warnsborn komen te wonen, een woonaccommodatie voor topsporters in Arnhem. Voor Van Riel is het wennen om meer huishoudelijke taken te moeten doen. ‘Aan de andere kant is het wel fijn om onafhankelijker te zijn, ook al bel ik nog regelmatig mijn moeder om dingen te vragen!’ Van Papendal kreeg hij ook al de nodige begeleiding toen hij nog bij zijn oude coach trainde. ‘De grootste verschillen met mijn oude trainingslocatie zijn vooral de hoogtemeters en de indoorfaciliteiten.’

Robin van Riel feliciteert zijn broertje met een nieuw persoonlijk record van 3:44.29.

Meer prikkels

Op dit moment werkt Rick van Riel vooral aan zijn basis. Verder heeft hij het nu redelijk rustig, trainen staat duidelijk bovenaan. ‘Ik merk ook wel dat ik mijn rust nodig heb. Ik neem rustig de tijd om aan alles te wennen. Een nieuwe omgeving kost ook wat energie.’ De zilveren medaillewinnaar van de NK junioren is bijna dagelijks op Papendal te vinden. Bij het nationale sportcentrum traint hij kracht, snelheid en uithoudingsvermogen met de beste atleten van Nederland. De middellange afstandsloper werkt zijn trainingen onder andere af met Tony van Diepen, Jesse Fokkenrood en zijn broer Robin. ‘We hebben een heel getalenteerde groep. Er is dus altijd wel iemand om mee te trainen en je bent nergens de beste in. Dat zorgt voor meer prikkels om toch beter te worden.’

Last van koude handen? Hier koop je verwarmde handschoen

Medaille op EK

De komende weken staan voor Van Riel vooral in het teken van stabiel trainen. Momenteel heeft hij nog geen indoorwedstrijden gepland, maar misschien dat hij er nog één meepakt. In juli wil Van Riel pas in topvorm zijn, wanneer de Europese kampioenschappen voor atleten onder 20 jaar in Tallinn gepland staan. ‘Daar hoop ik weer de 1500 meter te lopen en mijn vorige uitslag (vijfde plaats) minimaal te verbeteren, met als hoofddoel om een medaille te pakken.’ Kwalificatie voor het toernooi moet geen groot probleem zijn. De limiet staat op 3:47.50, terwijl hij vorig jaar meer dan drie seconden sneller liep. Over tijden wil hij echter nog niet te veel nadenken. ‘Het is nog lang tot het baanseizoen, dus ik weet niet hoe ik er dan voor zal staan. Als alles goed zit, moeten er mooie tijden uitkomen.’

Foto’s: Erik van Leeuwen en Bjorn Parée

Virtuoos D3-3000-IU
Vitamine D, juist in de winter!
Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten