Home Laatste Nieuws Koen Smet: ‘Ik werk niet meer met langetermijndoelen’

Koen Smet: ‘Ik werk niet meer met langetermijndoelen’

door Tijn Piest

Afgelopen vrijdag liep Koen Smet zijn eerste wedstrijd van het jaar. Op de indoorbaan in Karslruhe zette hij een prima tijd van 7.90 seconden neer op de 60 meter horden. Hoewel dit jaar de Olympische Spelen gepland staan, denkt de 28-jarige atleet niet te veel aan toernooien.

Scheurtje

‘Mijn eerste race ging ok!’ laat de hordeloper weten na de indoorwedstrijd in Duitsland. Smet mocht het in de tweede serie onder andere opnemen tegen Pascal Martinot-Lagarde, de nummer drie van de afgelopen WK. Na een matige start knokte hij zich in de laatste meters naar de vijfde plaats. Niet in de buurt van zijn persoonlijk record (7.65), maar een prima eerste race. ‘Ik voelde mij erg snel in de warming-up en bij het instarten. In de race kwam ik iets te dicht op de eerste horde, waardoor ik veel snelheid verloor. Al met al was het een mooi begin.’ Een goede test na een blessure in de afgelopen herfst. Door een scheurtje in zijn hamstring was Smet bijna drie maanden uit de running. Een welbekende blessure bij hordelopers. Sprongen, oefeningen en rust volgden. Sinds eind november kan hij weer echt hordelopen. ‘Het scheurtje is gelukkig helemaal hersteld.’

Koen Smet en Liam van der Schaaf tijdens een starttraining in het Olympisch Stadion.

Grootste concurrent en vriend

De eerste weken van 2021 waren voor Smet vrij intens. Kou en hordelopen is geen perfecte combinatie. ‘Ik had helaas niet de mogelijkheid om indoor te trainen. Dat was erg jammer, maar de Atletiekunie kon helaas niks voor ons betekenen. Dus dat betekent dat wij alle sprint- en starttrainingen buiten deden in de regen, sneeuw en kou.’ Gelukkig kan Smet sinds maandag wel in de indoorhal op Papendal trainen. Dat doet hij samen met zijn trainingsgenoot die ook zijn grootste concurrent is, Liam van der Schaaf. Zijn trainingsomgeving in het Olympisch Stadion in Amsterdam bevalt hem erg goed. ‘Naast concurreren op de NK’s willen wij vooral hard lopen en onze PR’s verbreken. Naast concurrenten en trainingsgenoten zijn we ook vrienden, dus dat is altijd mooi.’

Koen Smet in gevecht met trainingsgenoot Liam van der Schaaf, die afgelopen augustus de Nederlandse titel voor hem wegkaapte.

Elk weekend een wedstrijd

De komende weken staan voor Smet in het teken van ”race ready” worden. Dat bekent veel explosieve en wedstrijdspecifieke trainingen, want vier weken lang heeft hij elk weekend een wedstrijd. Aankomende zondag loopt hij in Dortmund en een weekend later staat Luxemburg gepland. Zondag 21 februari gaat hij voor de nationale indoortitel in Apeldoorn. Tegen die tijd hoopt Smet dat hij zich heeft gekwalificeerd voor de EK indoor in maart. De limiet voor de kampioenschappen in Polen staat op 7.70.

‘Ik denk niet aan doelen. Ik wil vooral gewoon van mijn sport genieten.’

Korte termijn

Snel lopen, maar vooral plezier hebben, is het doel van de tienvoudig Nederlands kampioen. ‘Wedstrijden zijn zeldzaam nu. De afgelopen maanden waren voor niemand makkelijk. Het is voor atleten, coaches, fans en vrijwilligers fantastisch om weer uit te kijken naar sportevenementen, dus laten we er een klein feestje van maken met z’n allen.’ Smet kijkt niet te ver vooruit, want dat werkt voor hem averechts. ‘Ik werk niet meer met langetermijndoelen. Ik probeer mij vooral op de korte termijn te focussen. Hoe was mijn training vandaag, wat kan ik leren van deze week etc. Ik wil vooral gezond blijven en hoop dat er weer mooie wedstrijden komen met veel toeschouwers waar ik mij dan kan verbeteren.’ Als ik de beste Koen ben op een specifieke wedstrijddag, rolt er vast een mooie tijd uit!’ Zijn doelen voor dit jaar zijn ook niet de EK indoor en Olympische Spelen. Smet denkt namelijk niet aan doelen. ‘Ik wil vooral gewoon van mijn sport genieten. Dat betekent niet dat ik niet naar die toernooien wil, maar ik leg mijzelf geen druk op dat ik het moet halen. Ik doe elke dag mijn best om zo snel mogelijk te lopen. Of dat uiteindelijk genoeg is voor een toernooi, dat zien we op de finishlijn!’

Foto’s: Erik van Leeuwen en eigen bezit

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten