Home Laatste Nieuws Nederlands crosskampioen Nick Marsman: ”Ik liep over van het zuur”

Nederlands crosskampioen Nick Marsman: ”Ik liep over van het zuur”

door Tijn Piest

De tweede Nederlandse titel op de korte cross werd afgelopen zondag een feit voor Nick Marsman. De kroon op een jaar waarin hij trouwde en persoonlijke records aaneenreeg op afstanden tussen de 1500 en 10.000 meter. Een terugblik met de 24-jarige atleet van Team4Mijl op het NK korte cross en een inkijkje in zijn wintertrainingen.

Kun je ons mee terugnemen naar de korte cross tijdens de NK in Tilburg? Hoe verliep je race?

‘Het plan was om de eerste twee kleine rondjes niet te gek te doen. Ik positioneerde mij rond de achtste plek en was gefocust op energie besparen. De grote ronde ingaand maakte ik mijn weg naar voren en was ik klaar om te kunnen reageren op een versnelling. Yorben Ruiter voerde die versnelling uit en ik kon hem volgen. Toen we het laatste slingerende gedeelte in gingen liepen we los van de rest en ik wist dat dit de strijd om de winst zou zijn. Alleen moest ik Yorben nog passeren om het goud op te eisen. Met een korte versnelling kon ik hem aan de binnenkant van een bocht inhalen. Daarna was het volle bak door blijven lopen tot aan de streep.’

‘Ik liep over van het zuur en dacht alleen maar dat Yorben er elk moment voorbij kwam en ik niet zou winnen.’

Nick Marsman over de laatste meters van het NK korte cross

Wat voelde je in de laatste meters naar de finish?

‘Ik kwam als eerste uit de laatste bocht en er was nog zo’n kleine 100 meter te gaan. Ik liep over van het zuur en dacht alleen maar dat Yorben er elk moment voorbij kwam en ik niet zou winnen. Dat gebeurde niet en ik had de laatste 10 meter door dat ik als eerste over de streep zou komen. De vreugde die ik toen voelde kwam vooral doordat ik de strijd gewonnen had en als eerste over de streep kwam. Later kwam pas het gevoel dat ik daarmee mezelf Nederlands kampioen mag noemen.’

Hoe heb je je tweede nationale titel gevierd?

‘Ik heb samen met mijn vrouw en ouders op de terugweg lekker gegeten. Verder heb ik genoten van alle momenten achteraf met teamgenoten, coach, familie & vrienden en andere bekenden!’

Je was niet de enige van je team die goud pakte, want ook Jetske en Silke wonnen de titel in Tilburg. Hoe kan het dat de laatste tijd zo goed gaat met jullie team?

‘Bij Team4Mijl hebben we twee kennisrijke trainers, goede faciliteiten, leuke en aan elkaar gewaagde teamgenoten, een trouwe sponsor RunX Groningen en bovenal hebben wij een winnaarsmentaliteit. Wij kunnen en zullen het beste uit onszelf halen.’

Yorben Ruiter, Nick Marsman en zijn teamgenoot Nik Lemmink op het podium van het NK korte cross.

Hoe zien je herfst-/wintertrainingen eruit?

‘In de herfst en winter maak ik vooral kilometers. Op dinsdag doen we meestal 800 tot 1200tjes en op donderdag 200 à 400tjes. Ik krijg vaak na de baantraining nog een toetje bestaand uit een aantal keren 150 / 200 meter en een wisseltempoloop als afsluiter. De NK cross is voor mij een groot doel geweest, maar niet het hoofddoel.’

Welke zwakke schakels behandel je in aanloop naar het indoor- en outdoorseizoen 2023?

‘Komende winter ga ik focussen op zowel indoor als de cross. Sinds ik bij Team4Mijl train in 2019 hebben mijn trainer Sybren Mulder en ik gefocust op kilometers maken. Dat ging moeizaam en ik raakte daardoor geblesseerd. Sinds maart 2021 ben ik weer volledig blessurevrij en sindsdien zijn we langzaam de kilometers aan het uitbreiden en komen wij erachter welke trainingsprikkels het beste werken bij mij.’

Op welke afstanden ga je je komend jaar richten?

‘Ik ga mij voornamelijk richten op de 800 en 1500 meter. Concrete plannen voor 2023 zijn er nog niet, maar daar zal ongetwijfeld het strijden voor NK-medailles tussenzitten.’

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten