Home Laatste Nieuws Nadine Broersen is na ups en downs terug aan de wereldtop

Nadine Broersen is na ups en downs terug aan de wereldtop

door Tijn Piest

In 2019 maakte Nadine Broersen een prachtige comeback. Na veel blessureleed werd de meerkampster zesde op de WK atletiek. De 30-jarige atlete heeft al veel gepresteerd, maar is nog niet klaar op de zevenkamp. Excelleren op haar derde Olympische Spelen is het grootste doel voor de wereldindoorkampioene uit 2014.

Lange revalidatie

Vanwege blessureleed kwam Broersen lange tijd niet in actie bij wedstrijden. ”Nadat ik in 2017 een goede weg had ingeslagen met een vijfde plek op de EK indoor, raakte ik geblesseerd tijdens de WK in Londen. Een scheurtje in mijn hamstring. Niet super erg, maar ik moest de meerkamp wel afbreken. Daarna vol goede mond de winter in. De trainingen gingen goed totdat ik met een hondentraining viel. Ik bleek mijn achterste kruisband afgescheurd te hebben. Ik ben een aantal dagen door een diep dal gegaan, maar één ding wist ik zeker. Ik was en ben nog lang niet klaar met mijn passie atletiek! Vanaf december 2017 ben ik vol voor mijn revalidatie gegaan, die niet makkelijk was. Ups en downs, maar ergens wist ik zeker dat ik terug zou kunnen komen (ook al kreeg ik meningen te horen van mensen die er niet in geloofden). Die herstelperiode heeft mij op verschillende fronten erg goed goed gedaan. Ik leerde mijn lichaam beter kennen, maar ook mentaal groeide ik ontzettend. Ik on weer op een andere manier naar mijn sport kijken, met o.a. veel meer plezier. Achteraf denk ik, jemig, hoe heb ik deze periode overleefd. Maar het heeft mij veel gebracht! Veel geleerd als atleet en persoon en daarnaast een onwijs mooie comeback in 2019.”

WK als kers op de taart

Nog steeds is Nadine Broersen heel erg trots op haar zesde plek op de WK atletiek in Doha afgelopen oktober. Na de zware revalidatie van haar afgescheurde achtste kruisband was ze er op gebrand om van 2019 het jaar van haar comeback te maken. En dat lukte. ”Ik was al blij met hele mooie prestaties in Götzis & Ratingen, maar Doha was de echte kers op de taart. Super fijn om na al het harde werken beloond te worden op een wereldkampioenschap. Erg blij om weer mee te doen met de wereldtop. Natuurlijk doe je het voor jezelf, maar het was voor mij erg bijzonder om tijdens en na de wedstrijd zoveel waardering te krijgen. En daarnaast zo goed als zeker geplaatst voor mijn derde Olympische Spelen! Ik had mij geen betere en mooiere comeback kunnen wensen!”

Nadine Broersen eindigt haar WK in een rolstoel, maar maakt wel voor het eerst sinds lange tijd een meerkamp af.

Polsstokgroep

Broersen traint drie dagen op Papendal en drie dagen thuis in Dongen of Breda. Haar coach is Robbert-Jan Jansen en op het sportcentrum traint ze met de polsstokgroep, die onder andere uit Femke Pluim en Rutger Koppelaar bestaat. ”Een gezellige en gemotiveerde groep.” Naast topsport studeert ze HBO Sportmanagement en organiseert ze o.a. de Santa Night Run by Nadine voor het goede doel. “Op een maandag rij ik in de ochtend naar Papendal. De eerste training bestaat uit horden en kogel. Meestal lunch ik daarna en ga ik ook nog naar de fysio. In de middag doe ik een krachttraining en daarna rijd ik weer naar huis. Na het avondeten studeer ik nog wat en dan is het weer bedtijd.”

Uitdaging

Voor 2019 liet de veelzijdige atlete al veel prestaties zien. Ze is nationaal recordhoudster op de vijfkamp. Het resultaat van 4830 punten vestigde ze in 2014 op de indoorbaan van het Poolse Sopot, waar ze wereldkampioene werd. Daarnaast heeft ze zowel indoor als outdoor het landelijk record bij het hoogspringen. In Zwitserland won ze dat jaar een zilveren medaille op de zevenkamp tijdens de EK atletiek in Zürich. Ook vertegenwoordigde ze Nederland op de Olympische Spelen van Londen en Rio. En dan heeft ze ook nog tien nationale titels achter haar naam staan. Ze vind het, vanzelfsprekend, lastig om één hoogtepunt te noemen. Als ze nu moet kiezen, kiest ze voor haar comeback in 2019. ”Maar als kind riep ik altijd dat ik van atletiek mijn beroep wilde maken en aan de Olympische Spelen wilde meedoen. Dat was mijn ultieme doel, en die kwam in 2012 uit! Eén van mijn mooiste herinneringen. Daarnaast natuurlijk ook mijn gouden medaille op de WK indoor in 2014 in Sopot. WERELDKAMPIOEN! Dat was een heel mooi moment die niemand meer van mij kan afpakken!” Vooral de uitdaging van de verschillende onderdelen vind Broersen mooi aan de meerkamp. ”De puzzel om op elk onderdeel goed te zijn en daarnaast ook het mentale stukje in de meerkamp. Van onderdeel naar onderdeel gaan, maar ook de knop om kunnen zetten als een onderdeel niet zo goed gegaan is. En het verveelt nooit! Speerwerpen en hoogspringen vind ik het leukst. Waarschijnlijk omdat het mijn beste onderdelen zijn, maar ook omdat het erg technisch is. Ik hou van onderdelen die technisch wat lastiger zijn. Ook daar weer een stukje uitdaging.”

Nadine Broersen op het WK indoor in 2014, waar ze goud won.

Geen einddatum

De meerkampster is blij dat er er weer wedstrijden op de planning staan. ”Maar er zijn natuurlijk geen grote toernooien en geen Olympische Spelen. Daar heb ik in de het begin behoorlijk van gebaald, maar het is wat het is! Er zijn met corona nu wel ergere dingen aan de hand in de wereld. Ik heb met de coach mooie doelen gesteld voor in de trainingen en daar zijn wij nu hard mee bezig. We testen en meten veel op de training, waardoor ik ook meteen feedback krijg op de training en de aandachtspunten. Door hiermee bezig te zijn, kan ik mij goed focussen op de verbeterpunten. Daardoor blijf ik extra gemotiveerd! Maar het zou vooral leuk zijn als er toch nog een paar wedstrijden komen om te kijken waar ik sta en of ik de aandachtspunten uit de training ook toe kan passen in de wedstrijd!” Het allergrootste doel van Broersen is pieken op de Olympische Spelen. ”Ik weet dat ik op de zevenkamp nog niet heb laten zien wat ik echt kan en dat wil ik volgend jaar graag laten zien! En dan is er van alles mogelijk. Ik heb geen ‘einddatum’ in mijn hoofd. Zolang ik het fysiek en mentaal kan blijven doen, blijf ik meerkampen!”

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten