Home Laatste Nieuws Na frisse herstart is plezier terug bij Richard Douma: ‘De Spelen interesseren me niet zoveel’

Na frisse herstart is plezier terug bij Richard Douma: ‘De Spelen interesseren me niet zoveel’

door Tijn Piest

De twinkeling in zijn ogen was Richard Douma maandenlang kwijt. Met een nieuwe coach en andere focuspunten werkt hij toe naar nieuwe doelen.

Gemengde marathongevoelens

Richard Douma is een man van eenvoud. Niet te veel kijken naar data, vooral lopen op gevoel en niet alsmaar nieuwe dingen opzoeken. Vandaar dat hij deze maand weer twee weken de Texelse grind- en asfaltpaden opzocht. Zijn manier van voorbereiding op de komende wedstrijden. ‘Een fijne omgeving om te trainen. Je hebt er veel afwisseling: duinen, bos, strand, fietspaden. Ik heb er lekker en goed kunnen trainen.’ Al had ook hij last van de wateroverlast in Nederland. ‘De Slufter en meerdere fietspaden stonden onder water. Dan is het aanpassen. Op een gegeven moment werd het zo diep, dat ik maar achterop de fiets van Maron, mijn vriendin ben gaan zitten.’

Richard Douma tijdens een training op zijn geliefde Texel.

Het Noord-Hollandse waddeneiland was de plek waar Douma weer eens onbevangen kon lopen. Dat gevoel miste hij. Het plezier was in 2023 vaak weg, de wil om te racen, de twinkeling in zijn ogen. ‘Ik dacht te vaak: ik zie wel wat er in de wedstrijd gaat gebeuren. Ik wil die twinkeling weer terug. Dat gevoel van ”ik ga racen, ik ga jullie pakken.” Het zat dus even niet zo lekker tussen de oren van de Nederlands recordhouder op de 5 en 10 kilometer. Maar ook fysiek zat het een tijdje tegen. Na de Kramp Run (eerste plaats) en Dam tot Damloop (derde Nederlander) beleefde hij zijn ”zwaarste wedstrijd ooit” tijdens de Amsterdam Marathon. Na 40 kilometer kreeg Douma een black out en na de finish kwamen koorts en onderkoeling op. Hij werd die zondag in een rolstoel het Olympisch stadion uitgedragen. ‘Na vijf dagen voelde ik me weer goed, maar toen ben ik te snel weer gaan opbouwen’, blikt Douma terug op afgelopen herfst. ‘Ik ben na de marathon nog op trainingsstage geweest in Portugal met Jake Smith, een teamgenoot bij het NN Running Team. Toen moest ik er op bepaalde trainingen af.

Lees ook: De beste hardloopaanbiedingen voor deze winter (met kortingscode)

Na de Zevenheuvelenloop werd Douma ziek, maar na een te snelle opbouw zat hij weer twee weken in de malheur. Achteraf denkt hij vanwege de last van zijn longen corona te hebben gehad. ‘Gelukkig zijn alle marathons me qua spierpijn nog goed afgegaan. Of ik had dieper moeten gaan’, lacht hij. ‘Wat ik wel weet, is dat ik dit voorjaar geen marathon doe. Ik moet terug naar de basis. De focus gaat nu op de 5 en 10 kilometer en halve marathon. Kan nog niet zeggen dat de marathon echt mijn afstand is. Ik vind hardlopen gewoon fijn en leuk. Maar bij de marathon wordt het een beetje moeten. Dan moet ik van mezelf ’s middags een rondje lopen voor de kilometers. Soms kun je dan beter dat half uurtje skippen en rust nemen.

Richard Douma belandt in een rolstoel na de Amsterdam Marathon afgelopen oktober.

De marathon is een mooie, maar lastige afstand. Het twijfelen tussen meer of minder trainen. En de laatste fase van de marathon is erg intensief. Dan ben je het racegevoel tegen andere atleten kwijt, is het een race tegen jezelf. Je gaat je oncomfortabel voelen en een beetje zielig.’ Een vergelijking met de 1500 meter, zijn voormalig geliefde afstand, is moeilijk te maken. ‘Daarbij kun je nog wel door de vermoeidheid heen prikken. En de frequentie opvoeren.’ Toch noemt Douma, afgelopen februari goed voor 2:11.21 in Sevilla, de marathon een vette afstand.’ In Amsterdam was ik aan het zwalken. Maar dan merk je aan je lichaam dat je veel meer aankan dan je denkt. Dat is het mooiste denk ik aan die 42,2 kilometer.’

Nieuw team

Met het oog op meer toekomst op de marathon zocht Douma naar een nieuwe stap. De routinier, vier jaar achter elkaar Nederlands kampioen op de 1500 meter, zocht vooral naar structuur. Ook merkte hij goed wat trainingsgenoten te kunnen gebruiken bij de vele trainingskilometers richting de marathon. En de afstand, nu Douma in Hoogeveen woont, werd wat groot. Vandaar dat hij afgelopen herfst bij het Zevenaarse Running Team Liemers aanklopte. Zonder al in Zevenaar geweest te zijn, traint hij inmiddels ruim vijf weken op de schema’s van Titus Fierkens. ‘Ik miste ook het stukje coaching. Ik kan prima mezelf trainen, maar moet ook geremd worden. Anders ga ik te hard en loop ik te veel. Ik heb nog wel dagelijks contact met mijn oude coach Louis Dam.’

EK-finale 1500 meter met Richard Douma in het oranje.

Met de manager die ook zijn wedstrijden regelt, schreef Douma wat mogelijke coaches op. Daarbij nam hij ook wat buitenlandse opties in overweging. ‘Titus kende ik al langer. Het is een goede man. Hij is niet zo van veel poespas. Net als ik focust hij niet zoveel op data. Ik hoef niet continue te weten wat mijn lactaatwaardes zijn of in welke hartslagzone ik loop. Tot dusverre train ik op zijn schema. Met het vroege donker worden en de files in de winter schiet het niet op om wekelijks de baantraining mee te doen. In de zomer wil ik meer gaan combineren met teamgenoten Björn Koreman, Luuk Maas en de andere marathonmannen. Even bekijken hoe het loopt. In principe kan ik de baantrainingen prima zelf doen. Maar qua schema’s heb ik nu houvast.’ Douma noemt de trainingen van Fierkens uitdagend. Zo heeft hij al kennis gemaakt met zijn 5×400-300-200 met korte pauze, de tempo’s harder. Op Texel stond voor hem 9×1000 meter op het programma, met kilometertijden tussen de 2:49 en 2:44.

Zie ook: Halve marathonkalender 2024

Slim trainen

Belangrijk, want Douma blijft een raceliefhebber. Komende zondag loopt hij de Acht van Apeldoorn, een week later staat het NK 10 kilometer in Schoorl op het programma. De specifieke fase is ingegaan, al is dat niet met oog op de Olympische Spelen van komende augustus. Ook al miste hij ze in 2016 en 2021. ‘Die interesseren mij helemaal niet zo veel. De tijd zal leren of ik de Spelen haal of niet. Het is voor mij niet het ultieme.’ Blijer wordt de lange afstandsloper van de EK atletiek. Goede herinneringen bewaart hij aan die van 2016 in Amsterdam, ook al greep hij op de 1500 meter toen net naast de medailles. ‘Dat was eerst balen, maar die vierde plaats was zeker iets moois. Daar was ik toch wel trots op. Al hoopte ik dat jaar de Spelen te halen, net als de atleten om mij heen die finale. De races op de 1500 meter toen waren wat tactischer. Nu wordt er loeihard gelopen.’

Richtpunt voor Douma is nu de EK in Rome van komende juni, waar hij de halve marathon wil lopen. Daarvoor staat nog die afstand in Berlijn op zijn programma. Zondag 7 april, waar hij zijn persoonlijk record van 1:02.23 wil verbeteren. Wanneer start hij dan weer op de marathon? ‘De stap van mijn huidige 2:11 naar 2:08-2:07 is nog groot. Ik zeg niet dat ik het niet kan, maar niet in twee maanden. Plezier is het belangrijkste In het najaar wil ik een nieuwe stap maken op de marathon. Dan is onder de 2:08 denk ik wel het doel.’ Hij is er inmiddels redelijk achter wat er nodig is om uitgerust en optimaal te beginnen aan de klassieke afstand. ‘De juiste kernsessies goed doen en daaromheen slim trainen. Dat is denk ik essentieel. Daarom moet ik in de aanloop gewoon dezelfde dingen opzoeken. Ik houd immers van de eenvoud’.

Foto’s: Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten