Home Laatste Nieuws Koen Naert voor New York Marathon: ‘Zelfs op een hele goede dag wordt top 8 moeilijk’

Koen Naert voor New York Marathon: ‘Zelfs op een hele goede dag wordt top 8 moeilijk’

door Tijn Piest

Koen Naert is zondag in New York toe aan zijn dertiende marathon. Na zijn 2:06.56 in Rotterdam is de Belg vooral op zoek naar nieuwe lessen in aanloop naar de Spelen. Wij blikken met Naert (34) vooruit op de TCS New York City Marathon aan de hand van vier onderwerpen.

Kenia

‘Ik heb een hele goede marathonvoorbereiding achter de rug. Ik had het niet verwacht, omdat ik aanvankelijk in augustus het WK in Boedapest zou lopen. Maar door een blessure na de Marathon van Rotterdam ben ik daar niet gestart. Begin augustus kwam ik goed in de marathontrainingen. Daarna is het snel gegaan. Ik kon blijven trainen, soms met een ontsteking aan mijn hielbeen. De conditie kwam supersnel terug. Belangrijk voor mij in de aanloop naar New York was de BIG10. Ik moest m’n mentale batterij even opladen na m’n WK-afmelding. Begin augustus liep ik het Belgisch kampioenschap 10 kilometer in 29:33. Die liep niet lekker door een opgelopen fractuur. Daarna draaiden de trainingen echt lekker. Na de BIG10 begin september in 28:43 kon ik met veel vertrouwen naar Kenia vertrekken. Daar heb ik vier heel goede trainingsweken kunnen draaien. Ik denk dat ik in mijn langste week 250 kilometer heb aangetikt, maar het is de kwaliteit die telt.’

Hier vind je alle informatie over de TCS New York City Marathon.

‘Als ik er één training moet uitpikken die mij heeft klaargestoomd, dan is dat mijn 40 kilometer op hoogte. Ik liep daarin 38 kilometer progressief met een gemiddelde van 3:18 per kilometer. De lage hartslag en het gemak waarmee ik liep stemden mij vooral tevreden. Tussendoor liep ik de halve marathon van Brugge en haasde ik in de marathon van Antwerpen. Een leuke afwisseling van de vele trainingen die ik thuis langs het kanaal doe. Ik train vaak alleen, dus het was leuk om half oktober Brugge als een soort trainingswedstrijd te lopen. Ik liep er heen, deed de wedstrijd en liep weer naar huis. Het was een mooie middag van 37 kilometer. Het haaswerk in Antwerpen was goed voor mijn tempovastheid. Mijn coach Raymond van Paemel en ik hebben deze marathonvoorbereiding niet veel nieuws toegepast. Ik heb vooral meer op core stability gefocust. Eerder deed ik dat serieus voor de marathonvoorbereiding, maar nu heb ik dat onderhouden. Ik ben benieuwd wat dat met me gaat doen. Er waren weinig dingen die niet goed gingen op trainingen. Ik train altijd met ietsje reserve voor een marathon, dus ben de voorbereiding vrij vlotjes doorgekomen.’

Rotterdam

‘De Marathon Rotterdam in april was echt een hoogtepunt. Conditioneel was ik heel goed, maar het was een beetje jammer dat er geen grote groep rond schema 2:07 liep. Iets na halverwege was ik alleen nog met de haas over. Een kleine Keniaan, dus ik moest veel wind vangen. Maar ik voelde me ongelooflijk sterk. In Rotterdam zie je op de weg stickers hoe ver je nog moet. Ik keek met nog een kilometer te gaan op m’n klokje en zag toen 2:04.00. Toen dacht ik: o nee, ik moet echt nog onder de 3 minuten. Ik wist dat er de laatste 800 meter naar de finish tegenwind stond, dus ik moest er nog alles uitpersen. Aan de foto’s van die laatste kilometer is het ook te zien, de raceface was serieus getrokken. Ik was superblij dat ik nog net onder de 2 uur en 7 minuten kon blijven. Dat was het belangrijkste doel. Daarmee heb ik een grote drempel gebroken. Voor mij betekent het veel, want ik heb altijd uitgekeken naar het voormalig Belgisch record van Vincent Rousseau (2:07.20). Hoe dichter ik erbij kwam, hoe haalbaarder ik het zag. Maar ik verwonderde me ook vaak: hoe kon je als blanke zo snel lopen? Nu kan ik zelfs zeggen dat ik een 2:06-loper ben, een fantastisch gevoel. In Rotterdam liep ik telkens een PR (2:10.16 in 2017, 2:07.39 in 2019 en 2:06.56 in 2023). Het is altijd leuk om erbij te zijn. Voor ons Belgen is dat een beetje een thuiswedstrijd. De sfeer is altijd super.’

Lees ook: Hendrik Pfeiffer verkiest New York Marathon boven mogelijke Olympische Spelen

New York 2017

‘Ik liep één keer eerder de New York City Marathon, in 2017, toen werd ik achtste. Daar hield ik een dubbel gevoel aan over. Het was tof om samen met Michel Butter op First Avenue op kop te lopen. Voor de Kenianen uit, iets om nooit te vergeten. We kregen een grote band. Ik vergeet die editie nooit meer. Michel is een toffe kerel, heb een leuke tijd met hem gehad daar. Aan de andere kant was die marathon traumatisch. Ik heb zo hard afgezien. Ik kan me niets meer herinneren van het stuk tussen 32 en 38 kilometer. Het was ongelooflijk zwaar doordat ik volledig gedehydrateerd was. Ik had na de wedstrijd dopingcontrole en ik moest m’n urinepotje afgeven aan de dokter. Die keek naar mij en zei: dit is niet gezond. In België zeggen we: de urine was zo bruin als een bruine Leffe. De kramp schoot er die wedstrijd ook in. Ik ben Central Park binnengewandeld, dus dat was echt verschrikkelijk. Daar denk ik liever niet meer aan zo kort voor de wedstrijd.’

‘Wat het raceplan wordt, beslis ik nooit vooraf.’

New York 2023

‘Ik heb voor New York gekozen nadat ik het WK links moest laten liggen. Ik ben toen snel gaan kijken naar een najaarsmarathon. Sinds zondag ben ik in New York. Dat was een bewuste keuze, omdat ik redelijk gevoelig ben voor een jetlag. Ook wil ik m’n maag-darmstelsel goed aan Amerika laten wennen. Daar had ik in 2017 wel last van. Ik wil niets aan het toeval overlaten. Het is heel moeilijk inschatten wat er gaat gebeuren in zo’n strijdmarathon als New York. Ik vertrouw op de vorm van de dag om de juiste beslissingen op de juiste momenten te maken. Een sleutelpunt in het parcours is direct de start op de Verrazano-Narrows Bridge. Wat er daar gebeurt, kan belangrijk zijn voor het verloop van de wedstrijd. Ook Queensborro Bridge, First Avenue en hoe je Central Park binnenkomt, een superzwaar einde, zijn mede door de wind belangrijk.’

‘Ik loop zoals alle ASICS-atleten op de development shoe, een voorloper op de Metaspeed Sky+. Wat het raceplan wordt, beslis ik nooit vooraf. De marathon is voor mij geslaagd als ik zondag weer nieuwe dingen kan leren richting de Spelen van volgend jaar. Die zijn het allerbelangrijkste. De wedstrijdplanning voor de rest van 2023 zal redelijk leeg zijn. Ik wil voldoende tijd nemen om hiervan te herstellen. Niet dezelfde fout maken als na Rotterdam om te snel weer te beginnen. Misschien dat ik op Oudjaarsdag nog een wegwedstrijd loop. Volgend jaar staat alles natuurlijk in het teken van Parijs. Ik loop geen voorjaarsmarathon, wil twee goede halve marathons lopen in functie van de Spelen. In New York hoop ik erachter te komen waar nog aandachtspunten liggen en op welke vlakken ik al heb bijgeschaafd de voorbije jaren. Het is een deelnemersveld om van achterover te vallen, met onder andere Albert Korir en Abdi Nageeye. Ik vind het moeilijk om te zeggen of ik top 8 of de top 10 kan halen. Zelfs op een heel goede dag zal het heel moeilijk zijn om die top 8 binnen te geraken.’

Foto’s: Greg Alusa & Erik van Leeuwen

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten