Home Laatste NieuwsAtleet van de week Julia van Velthoven: ”Door de 1500m kan ik beter versnellen.”

Julia van Velthoven: ”Door de 1500m kan ik beter versnellen.”

door hardloopnetwerk

Op het NK 5000 meter werd Julia van Velthoven afgelopen vrijdag tweede. De atlete van Team Zevenheuvelenloop wil dit jaar graag de zestien minuten grens doorbreken. Wij besloten haar uit te roepen tot ‘Atleet van de Week’.

Door Jasper Boot

Vrijdagavond werd je tweede op het NK 5000m, kan je ons meenemen in jouw race?

De race begon vrij rustig maar ik wist dat Jip Vasteburg zou gaan versnellen en dat gebeurde na 2,5 km. Ik had alleen gehoopt dat de versnelling iets minder sterk was dat ik nog mee kon, maar ik was bang dat als ik te hard mee zou versnellen ik me dan zou opblazen. Gelukkig ging Jill Holterman ook mee en kon ik daarachter blijven. Ik merkte dat het tempo nog makkelijk voelde, dus ben ik met 800 meter te gaan zelf gaan versnellen en dat resulteerde in een mooie tweede plek.

foto van Max Kooijmans Photography.
Julia van Velthoven en Jill Holterman zetten de achtervolging op Jip Vastenburg in op de 5000m.

Voor de 5000m waren er in de laatste week veel afmeldingen van topatleten, vond je dat jammer of was je blij dat jouw kans op medailles daardoor flink toenam?

Ik vond het heel jammer dat Susan, Maureen en Sifan zich hadden afgemeld! Natuurlijk is het leuk als je kansen op een medaille groter zijn, maar starten in een veld waarin zes vrouwen een tijd hebben staan onder de 16 minuten is toch wel uniek op een NK!

Dit jaar heb je grote stappen gemaakt, zowel op de lange cross als op de baan. Kan je deze mooie ontwikkeling toelichten?

Ik denk dat het antwoord heel simpel is, want ik ben eindelijk een langer periode niet geblesseerd geweest. Eerder miste ik elk jaar wel een deel van mijn voorbereiding vanwege een blessure. Dit jaar heb ik het hele jaar goed kunnen trainen. Ik denk dat dit komt omdat ik dit jaar meer bezig ben met de balans vinden tussen sport, studie en sociale contacten. Afgelopen jaar ben ik gaan samenwonen met mijn vriend. Joep heeft zijn sport als een van zijn belangrijkste prioriteiten staan en luistert goed naar zijn lichaam. Iedereen zegt toch altijd “rust is belangrijker dan trainen”. Dit jaar merkte ik pas dat dat echt zo is! Mijn agenda is veel rustiger dan afgelopen jaren en toch heb ik niet het gevoel dat ik iets mis, heerlijk!

Ondanks dat ik verhuisd ben naar Tilburg, ben ik nog steeds aangesloten bij team Zevenheuvelen. Joshua Mols weet nu heel goed wat ik aan kan en trapt af en toe op de rem als ik zelf door mijn enthousiasme niet door heb dat ik misschien uit balans raak. Daarnaast ben ik meer alternatief gaan trainen, ik heb vorig jaar een racefiets gekocht en een fietstraining staat nu wekelijks standaard één of twee keer op het programma.

Iedereen zegt toch altijd “rust is belangrijker dan trainen”. Dit jaar merkte ik pas dat dat echt zo is!

Je focus is dit jaar meer op de 5000m in plaats van de 1500m komen te liggen, merk je het voordeel dat je eerst op korte afstanden hebt gefocust?

Mijn doel voor komend jaar is het EK cross en daarom heb ik dit jaar mijn focus van de 1500 naar de 5000 meter verplaatst. Ook omdat ik merkte dat de lange cross mij beter afging dan gedacht. Ik merk zeker dat door mijn 1500m ervaring een versnelling tijdens de 5000m makkelijker gaat. Ik denk dat het zeker belangrijk is om op de korte afstanden te focussen in combinatie met duurtrainingen.

Door de omstandigheden was het vrijdagavond lastig om een persoonlijk record te lopen. Toch kwam je, net als in Nijmegen, heel dichtbij de 16 minuten grens, verwacht je deze binnenkort te doorbreken?

Afgelopen vrijdag was mijn doel niet om een persoonlijk record te lopen, maar liep ik echt alleen voor de plaats. Na zo’n rustige eerste 2,5 km was ik erg verbaasd over de snelle tijd. Eigenlijk heb ik geen 5 kilometer meer op de planning staan dit baanseizoen, mijn plan was om de focus weer te leggen op de 1500 om zo wat snelheid mee te pakken voor het crossseizoen. Aangezien ik nu zo dicht tegen die 16 minuten grens zit wil ik het eigenlijk nog een keer proberen, dus ik denk dat ik op zoek  ga naar een goede 5000!

Afgelopen vrijdag was mijn doel niet om een persoonlijk record te lopen, maar liep ik echt alleen voor de plaats. Na zo’n rustige eerste 2,5 km was ik erg verbaasd over de snelle tijd.

Jip ging er vrijdag met het goud vandoor. Is zij een inspiratie om uiteindelijk dat niveau te bereiken?

Jip en ik kennen elkaar al heel lang en ik kan het goed met haar vinden. Jip en ik zijn twee hele verschillende atleten en ik denk dat de manier waarop zij traint voor mij niet zou werken. Wel heb ik heel veel respect voor de manier waarop zij met sport bezig is en vind ik het heel gaaf dat zij op de Spelen heeft gestaan.

Foto: Max Kooijmans

Lisanne de Witte won zondag nog een zilveren medaille op het NK 400 meter. Vanavond loopt ze in Nancy.

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten