Spierpijn, de een vindt het heerlijk, de ander verschrikkelijk. Maar, is spierpijn eigenlijk goed of slecht voor je?
Door Stox Energy
Wat is spierpijn?
Laten we hiermee beginnen. Spierpijn kun je zien als een natuurlijk proces, waarbij je lichaam sterker wordt. Als je aan het trainen bent, ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Door deze beschadigingen wordt er water vastgehouden, waardoor je spier kan opzwellen. Gelukkig herstellen je spieren helemaal uit zichzelf, en gaan ze hierdoor zelfs beter met elkaar samenwerken. Onze spiervezels worden er uiteindelijk dikker van, maar het worden er nooit méér: het aantal spiervezels dat je hebt is namelijk genetisch bepaald.
Bij extreme belastingen kun je ook tijdens de inspanning al last krijgen van spierpijn. Je spieren kunnen afvalstoffen, zoals melkzuur, dan niet meteen kwijt. Daardoor ontstaat er een ophoping van de afvalstoffen, en krijg je last van spierpijn.
52% van de mensen vindt een beetje spierpijn prettig voelen.
Zo herstel je snel van spierpijn
Soms is spierpijn dus niet onvermijdelijk. Je spieren worden vaak zwakker als je spierpijn hebt, wat niet heel motiverend werkt om weer te gaan sporten. Het liefst wil je dus zo snel mogelijk herstellen. Het aller, allerbelangrijkste is rust! Na een zware inspanning moet je jouw lichaam de tijd gunnen goed te herstellen.
Het meest effectieve om van je spierpijn af te komen, is ‘actief rusten’. In plaats van in bed wachten tot je geen pijn meer voelt, kun je beter een beetje rustig blijven bewegen. Zo stimuleer je namelijk je bloedsomloop en kunnen afvalstoffen sneller afgevoerd worden.
De STOX Recovery Socks helpen je ook snel te herstellen van spierpijn, want belangrijke functies van deze sokken zijn het afvoeren van afvalstoffen, bloed en vocht. De compressie zorgt voor druk vanaf de enkels naar boven, zodat bloed weer snel naar boven kan worden teruggevoerd. Vocht krijgt door de druk geen kans om uit de bloedvaten te komen. En naast een snel herstel van spierpijn, helpen de sokken je ook om snel te herstellen van blessures, shin splints, kuit- en achillespees problemen!
Wil je ondanks je spierpijn toch graag gaan trainen? Dan raden we aan om je spiergroepen te verdelen. Stel, je gaat de ene dag lekker hardlopen, kies er dan de dag erna voor om bijvoorbeeld je armen te trainen. Op deze manier hebben je benen tijd om te herstellen en kun je vaker sporten zonder te vaak een spier te prikkelen. Ondanks dat het super is dat je zo gemotiveerd bent en dat je iedere dag wilt trainen, houd er wel rekening mee dat wanneer je bijvoorbeeld een nacht slecht slaapt of een dag hebt gehad met meer stress dan normaal, dat dit veel energie vergt van je lichaam. Energie die je op dat moment eigenlijk niet hebt.
‘No pain, no gain’, is het waar?
Zware inspanningen leiden tot spierpijn. Als je spierpijn hebt, betekent dit dus inderdaad dat je lichaam sterker wordt. Slecht is het daarom zeker niet, zolang je maar de tijd neemt om te herstellen. Maar als je na een training amper spierpijn ervaart, betekent dat ook weer niet dat het trainen geen effect heeft gehad! Waarschijnlijk heb je jouw trainingen dan op een goede manier opgebouwd. Het voordeel is dat je er de volgende keer dan weer tegenaan kunt, zonder dat je nog pijn hebt van je vorige trainingssessie.
Dus: work hard, rest hard!
Sneller herstellen met Stox, bestel ze hier.
Foto: STOX
Lees ook: 5 tips om spierpijn te verminderen na een zware training
- Frank Futselaar hongerig naar NK halve marathon: ‘Planning loopt tot hier’
- Review: Brooks Hyperion Max 2
- Jesse Fokkenrood verlaat Valley Running Team: ‘Ik miste sparringspartners’
- Khalid Choukoud kiest kort na de Olympische Spelen voor de TCS Amsterdam Marathon
- Open NK-titelstrijd halve marathon mannen, Koster topfavoriete in Bredase Singelloop