Home Laatste Nieuws Interview met Anne Luijten in Sankt Moritz

Interview met Anne Luijten in Sankt Moritz

door Tijn Piest

Het Zwitserse wintersportgebied Sankt Moritz is voor hardlopers in de zomermaanden een trainingsparadijs. Vele atleten maken hun trainingskilometers tussen de prachtige besneeuwde bergen, zo ook Anne Luijten. Een aantal vragen aan de eigenaresse van Hardloopnetwerk.

1. Op dit moment ben je in Sankt Moritz, een plek waar veel toplopers naartoe gaan. Welke bekende atleten zijn daar allemaal en met wie train je daar?

”Ik ben hier voor de allereerste keer, samen met Jill Holterman. Zij traint bij Gerard van Lent en vroeg zich af of ik zin had om haar gezelschap te houden. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen! Omdat ik de afgelopen anderhalf jaar steeds weer geblesseerd raakte aan mijn achillespees, vond ik eigenlijk dat ik dat eerst onder controle moest hebben voordat ik een trainingskamp ‘verdiend’ had. Maar wat blijkt: eigenlijk is het wel heel fijn om hier aan mijn terugkeer te werken! Ik loop 1x per dag en de tweede training werk ik af in het krachthonk (vaak op de fiets en soms op de crosstrainer) of 1x per week in het zwembad. Omdat ik daar dan toch ben, doe ik gelijk core/kracht. Ik mag elke week meer doen, dus dat is erg fijn! Op hoogte hoef je om dezelfde intensiteit te halen als thuis bovendien minder hard te lopen, dat is natuurlijk ook gunstig want dan krijgt de achillespees veel minder klappen.”

”In onze eerste week waren atleten als Frank Futselaar, Björn Koreman en Andrea Deelstra (allen trainend voor de marathon) en Team Distance Runners net vertrokken. Jip Vastenburg zit hier wel nog, met haar Engelse team NB-MCR. Ook Susan Krumins met haar team, bestaande uit atleten van over de hele wereld, en Sifan Hassan met het Nike Oregon Project zijn hier aanwezig. En er zijn heel veel andere wereldtoppers, zoals bijvoorbeeld Emma Coburn. Zij zijn allemaal in voorbereiding op de wereldkampioenschappen.’

Anne Luijten

2. Waarom gaan er eigenlijk zoveel hardlopers naar Sankt Moritz?

”Tja, je zou in eerste instantie denken: zijn er geen goedkopere plekken om te trainen? Maar nu ik hier ruim 2 weken heb getraind, snap ik het wel. Het is haast elke dag lekker weer, maar niet te warm (al hadden we ook 1 dag sneeuw!). Bovendien ligt Sankt Moritz op 1800m hoogte, waardoor je extra rode bloedlichaampjes aanmaakt en als het goed is in uitstekende vorm terugkeert naar zeeniveau. Ook zijn er heel veel goede trails en prachtige uitzichten. Bovendien krijgen atleten hier een soort sportkaart waarmee je gratis van de atletiekbaan en het krachthonk gebruik kunt maken (en van de skiliften, erg leuk voor een vrije middag!), en 1x per week het super-de-luxe zwembad in mag.”

3. Heb je veel moeite gehad met acclimatiseren aan de hoogte en de beperkte ademhaling die je daar hebt?

”Zeg dat wel! Ik merkte het vooral in mijn eerste 2 intervaltrainingen, mijn longen brandden zo ongeveer uit mijn borst. Gelukkig heeft Jill veel ervaring met hoogte. Zij adviseerde me om – zeker in het begin – echt heel rustig te lopen, dus dat heb ik dan ook netjes gedaan.”

4. Wat voor specifieke trainingen doe je daar?

”Ik zit eigenlijk in een basisperiode. Ik heb net een trainingswissel achter de rug en met mijn nieuwe trainer John Jansen besloten dat het beter is om voorlopig geen wedstrijden te lopen. Het is belangrijk om eerst de pees echt goed aan alle hardloopkilometers te laten wennen, net als aan de snelheid. Vorige week deed ik bijvoorbeeld 4×8 minuten met 3 minuten rust, en later in de week 15x400m. Tijdens die 400 metertjes leerde mijn pees weer te wennen aan een snelheid van 3:25/km. Zondag deed ik mijn langste duurtraining tot nu toe: 90 minuten, maar dan wel in blokjes. Na elke 30 minuten wandelde ik 2 minuten. Dit is ook om de trekkracht op de pees rustig op te bouwen. Ik loop waarschijnlijk pas tijdens het cross-seizoen weer mijn eerste wedstrijden.”

5. Kun je ons meenemen in één van jouw trainingsdagen?

”Jill en ik hebben vanaf het begin een goede routine ontwikkeld. We worden om 7.30 uur wakker en ontbijten met havermout en koffie/thee. Dan relaxen (Jill) of werken (Anne) we, en maken we ons klaar voor de eerste training d.m.v. losmaak- en activatie-oefeningen. We beginnen rond 9 uur – half 10 met training #1. Vorige week donderdag bijvoorbeeld, namen we om 9.10 uur de bus van Celerina, waar we verblijven, naar St. Moritz, omdat we vanaf daar een mooie ronde om een meer wilden lopen. Ik liep 3×25 minuten, Jill wat minder omdat zij 2x per dag loopt. Na het rondje meer rende ik terug naar huis. Vervolgens naar de supermarkt gewandeld voor ons dagelijkse verse brood, geluncht met brood met ei en avocado, en lekker een uur slapen. Meestal eten we dan nog wat voordat we aan training #2 beginnen. In dit geval heb ik 45 minuten op de indoorfiets gezeten terwijl Jill haar 2e looptraining afwerkte, vervolgens hebben we core- en krachtoefeningen gedaan, en toen weer met de bus naar ons huisje, eten maken, nog even werken en relaxen en uiterlijk 22.00 uur liggen we in bed. Geloof het of niet, maar de dagen vliegen voorbij!”

“Tijdens mijn eerste 2 intervaltrainingen brandden mijn longen zo ongeveer uit mijn borst. Gelukkig heeft Jill veel ervaring met hoogte.”


6. Op Instagram zagen we al besneeuwde bergtoppen voorbijkomen. Geniet je veel van de omgeving?

Anne (links) en Jill op de berg

”We genieten vooral van de omgeving tijdens het hardlopen zelf. Omdat we op de meeste dagen 2x trainen, houden we weinig tijd en energie over. Maar vorige week woensdag was Jill jarig en hadden we beiden een middag vrij. Toen zijn we met een skilift omhoog gegaan voor een kleine wandeling en om te genieten van het mooie uitzicht. En op zondag had Jill in de ochtend een zware, lange intervaltraining en ik dus die lange duurloop, en zijn we ’s middags vanaf een andere plek met de skilift omhoog gegaan om helemaal op de top een kopje koffie te drinken. We zijn niet eens gaan wandelen en voelden ons dus wel een beetje bejaarden, maar het herstellen voor de volgende trainingsweek gaat voor!”

7. Wat worden je volgende wedstrijden?

”Jullie gaan me waarschijnlijk pas weer in actie zien tijdens het cross-seizoen…. Mijn coach zei in eerste instantie dat ik zelfs pas bij het NK 10km in Schoorl (februari) weer mijn eerste wedstrijd mocht lopen, maar gelukkig hebben we tot nu toe nog geen tegenslagen gehad qua achillespees en gaat alles voorspoediger dan gedacht. Dus fingers crossed dat ik deze winter bij de crossen in bloedvorm aan de start sta!”

Actiefoto’s training: Erik van Leeuwen


Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten