Home Laatste Nieuws Hardlopen en wedstrijden in een 1,5 meter samenleving.

Hardlopen en wedstrijden in een 1,5 meter samenleving.

door hardloopnetwerk

Hoe nu verder: Hardlopen en wedstrijden in een 1,5 meter samenleving. We kregen onderstaand stuk opgestuurd van Jack van der Walle, loper, trainer, organisator van wedstrijden en liefhebber. Lees hieronder zijn gedachten over lopen in een 1,5 meter samenleving en de problemen waar we tegenaan lopen.

´Hoe nu verder´, dacht ik na de persconferentie van het kabinet. Mijn hoofd sloeg op hol. Als atleet, trainer en organisator van hardloopwedstrijden zit ik diep in de atletiek/hardloopwereld. Afgelopen week kreeg ik al de vraag van mijn atletiekvereniging, U-Track, of wij als trainers na willen denken over hoe we training gaan geven in de 1,5 meter samenleving. Er schoten meer vragen dan antwoorden in mijn hoofd. Als trainer, met een achtergrond als gymdocent, ben ik gewend om voor een elke training een kleine voorbereiding op papier te zetten met een tekening. Ik teken dan de situatie die ik wil ga uitzetten, hoe ik wil dat mijn atleten zich opstellen en de looproute. Op dit vlak zie ik letterlijk en figuurlijk veel ruimte. We kunnen dopjes neer zetten en dan 1,5 meter uitzetten. Maar hoe ga je dat doen met tempo’s op de baan; hoe ga je dat doen in een wedstrijd start vak? Vanochtend dacht ik, ‘ik zal niet de enige zijn met deze vragen!’

Ik schrijf dit stuk dan ook om een discussie op gang te brengen in de atletiek/hardloopwereld. Omdat ik het vanuit drie kanten kan bekijken probeer ik op die manier mijn licht er op te laten schijnen.

Lees ook: Hardlopen in het COVID-19 tijdperk

Tot 2018 was ik erg fanatiek als atleet. Zo liep ik 24 uur voor de bevalling van ons eerste kindje nog de 3000 meter steeple finale in Utrecht. Sindsdien loop ik minder wedstrijden maar ik ben nog wel op de weg, baan en het bos te vinden als atleet of trainer. Als snel gaan mij gedachten alle kanten op als ik denk aan hoe een normale wedstrijddag was en hoe dit in de toekomst zal gaan. Normaal spreek je met teammaten af en reis je samen in een volle auto naar een wedstrijd. Als ik denk aan de 1,5 meter samenleving ben ik bang dat je alleen moet gaan reizen, want 1,5 meter afstand in een auto wordt erg lastig. Nou is het bij een gemiddelde baanwedstrijd nog goed te doen, zoals bijvoorbeeld bij de trackmeeting in Utrecht. Daar ligt het startnummer klaar in de drukke kantine maar daar zijn wel oplossingen voor te vinden. Maar hoe ga je dit doen bij de Zevenheuvelenloop? Bij grote wedstrijden wordt het startnummer vaak opgestuurd, dus dat scheelt weer. Dan kom je toch samen in de sporthal voor bv een kopje koffie. Kunnen we nog een kopje koffie drinken of een broodje halen? En hoe gaat dit met de wachtrij in dezelfde kantine?

Zelf organiseer ik hardloopwedstrijd Running de Bilt. Helaas kregen ook wij het slechte nieuws begin maart dat wij onze wedstrijd aan het einde van die zelfde maand niet mochten organiseren. Onze nieuwe startlocatie zit midden in het oude dorp, er is daar letterlijk weinig ruimte. En dat geld voor de meeste lopen. Een eerste oplossing die mij te binnen schoot was het oprekken van de starttijden. De afgelopen jaren kozen wij er bewust voor om alles dicht op elkaar te laten aanschuiven met de volgende argumenten:

  1. Het is dan lekker gezellig druk
  2. Weinig extra overlast voor de buurt
  3. Op deze manier was het voor ouders makkelijk om en hun kinderen mee te laten doen en daarna zelf te lopen.

Als ik dat nu zou moeten invullen zou ik 1,5 uur tussen de verschillende starts moeten inplannen om er voor te zorgen dat het niet te druk wordt. Hier zijn organisatoren wel weer afhankelijk van een gemeente die de vergunning verleent. Uit ervaring weet ik dat die vaak niet zo happig zijn om de hele dag een gebied af te sluiten. Bij een baanwedstrijd of crosswedstrijd zal dit misschien anders zijn, maar dan schiet meteen de gezellig chaos in mijn hoofd van het opnoemen van de serie indeling bij de trackmeeting. Een oplossing hiervoor is met vaste voorinschrijving werken zodat iedereen van te voren weet in welke serie hij/zij zit. Ik verwacht dat er bij baanwedstrijden onderdelen gaan verdwijnen, maar hoe gaan ze dat doen op een competitie wedstrijd of NK? Ga je nog bv voorrondes doen?  Voor de laatste persconferentie heb ik nog na zitten te denken aan een NK atletiek in september in een afgeslankte vorm. Geen voorrondes voor de sprinters en werpnummers en alle atleten mogen maar aan één onderdeel meedoen zodat ze niet blijven hangen en andere atleten ook nog de kans krijgen om mee te doen. Erg benieuwd hoe dat volgend jaar zal gaan!

Lees ook: Quarantaine Talk: Frank Futselaar

Het volgende punt is dan meteen de start bij een wedstrijd. Bij een baanwedstrijd sta je max met 25 man aan de start. Hoe ga je dat doen bij een Damloop met 45.000 deelnemers? Zelfs bij een crosswedstrijd is dit een probleem. Al snel schieten de starts van een korte cross in mijn hoofd. Je staat dan zo dicht op elkaar dan je letterlijk de lichaamsdelen van de personen naast en achter je voelt. Erg benieuwd hoe ze dit gaan oplossen bij de Warandeloop en andere crosswedstrijden, zelfs na lang peinzen heb ik daar nog geen oplossing voor.

Foto: Erik van Leeuwen (Start CPC Loop 2020)

Als je dan eenmaal bent gestart hoe gaat dat dan, moet je in een wedstrijd 1,5 meter afstand houden? En hoe ga je dat dan controleren? Hardlopen is bij uitstek een sport waarbij je gebruik maakt van elkaar. Als trainer heb ik hier ook altijd op gehamerd. Zelf heb ik als atleet regelmatig gebruik gemaakt van andere atleten of was ik als haas van dienst om andere lopers uit de wind te houden. Hazen, is daar nog wel ruimte voor in de 1,5 meter maatschappij, wat gebeurt er met de drie hazen bij een marathon?

En als je dan over de streep bent was het toch wel cultuur en onze sport om elkaar de hand te schudden of een omhelzing om een pr te vieren! Bij grote wedstrijden staan er dan vaak geweldige vrijwilligers voor je klaar die jou een herinnering of drankje geven, hoe gaan we dat doen? Staan die straks met een mondkapje en handschoen in het finishvak?

Gelukkig wonen wij in Nederland, dat bizar goed is in het organiseren van hardloopwedstrijden, misschien wel de beste in de wereld. Zelfs de lokale dorpsloop heeft vaak een niveau waar menig ander evenement waar ook ter wereld jaloers op is. Ik ben erg benieuwd wat er uit de koker gaat komen van organisaties als La Champion, Golazo en Zevenheuvelenloop, organisaties die de afgelopen jaren hebben bewezen out of de box te kunnen denken, koploper zijn in het ontwikkelen van nieuwe ideeën en super veel innoveren. Iets waar we trouwens erg trots op mogen zijn als klein landje!

Onze sport staat een grote uitdaging te wachten, maar als ik zie hoe snel mensen met nieuwe ideeën komen maak ik mij geen zorgen. Zo heeft topatleet Jelmer van de Linden de coronasolo5km op Strava georganiseerd, een super leuk idee wat erg goed loopt! Benieuwd hoe dat er uit gaat zien. Ook oud topatleet Dennis Licht kwam met een soort gelijk idee en haalde meteen veel geld op voor het ouderenfonds, erg gaaf!

Ik ben erg benieuwd hoe jullie hier overdenken, laat een opmerking achter en laten we een vurige discussie aangaan met elkaar om er voor te zorgen dat we er klaar voor zijn als we weer los mogen!

Lees ook: Hoe blijf je gezond in deze tijd

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten