Home Laatste Nieuws Filmon Tesfu wil via EK cross naar EK atletiek

Filmon Tesfu wil via EK cross naar EK atletiek

door Tijn Piest

2023 lijkt het doorbraakjaar te zijn van Filmon Tesfu. De 30-jarige geboren Eritreeër treedt zondag met goede wegresultaten in de benen aan bij de NN Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Daarna wil hij zich in Europa in de kijker lopen. Hoe staat Filmon Tesfu ervoor?

Kun je wat vertellen over je eerste wegwedstrijden na het baanseizoen?

‘Ik ben tevreden over mijn wegwedstrijden tot nu toe. De Kramp Run in Varsseveld (14:10), waar ik tweede werd op de 5 kilometer, was warm, maar een leuke wedstrijd. De Dam tot Damloop was ook leuk, omdat ik tweede Nederlander werd met een persoonlijk record op de 10 Engelse mijl (47:06). Tijdens de 4 Mijl van Groningen was ik blij met de overwinning (18:15). Ook de halve marathon van Valencia was een goede wedstrijd, want ik haalde 54 seconden van m’n persoonlijk record af (1:02.04).’

Luister ook: De nieuwste aflevering van podcast ‘Naar de Vaantjes’ met Koen Naert

Met welke was je het meest tevreden?

‘De halve marathon van Valencia op zondag 22 oktober. In Venlo liep ik op die afstand eerder dit jaar 1:02.58 minuten. Dat was na een hoogtestage in Kenia. Dat persoonlijk record in Valencia liep ik zonder een trainingsstage.’

Filmon Tesfu (rechts) tijdens de Kramp Run in september, waar hij de zege net aan Richard Douma moest laten.

Wat is nu eigenlijk je favoriete afstand?

‘Op dit moment is dat de 10 kilometer. In de toekomst misschien één van de langere afstanden tot en met de marathon. Ik weet nog niet wanneer ik daarop ga debuteren. Eerst wil ik op de kortere afstanden sneller worden.’

Hoe ziet je huidige trainingsomgeving eruit?

‘Ik train veel met Gianluca Assorgia. We trainen meestal in Den Helder en soms in Schoorl. Grete Koens coacht mij op afstand. Mijn oude coach Truus van den Berg van SV Sportlust helpt mij nog steeds. Ik loop acht keer per week, zo’n 120 kilometer. Een week ziet er ongeveer zo uit: maandag 1 uur duurloop, dinsdag baantraining, woensdag kracht, donderdag 3×10 minuten ’s ochtends en 30 minuten rustig ’s middags, vrijdag 1 uur duurloop, zaterdag intervaltraining ’s ochtends en 30 minuten rustig ’s middags & zondag 75 tot 90 minuten lange duurloop.’

Brons voor Filmon Tesfu op het NK 10.000 meter in Leiden in juni.

Hoe is het om in de Noord-Hollandse duinen te kunnen trainen?

‘Mijn favoriete hardlooprondjes maak ik door de duinen. Soms pak ik strand en andere natuur mee. Er is hier veel wind, maar daar word ik sterk van. Mijn favoriete training is 10x 3 minuten.’

Heb je nog werk/studie naast het hardlopen?

‘Ik kan niet leven van het hardlopen. Ik ben 24 uur per week lasser. Die combinatie gaat tot nu toe goed.’

Voor in je agenda: Run & Roast op zaterdag 6 april 2024

Ga je na de Zevenheuvelenloop nog crossen?

‘Als ik zondag tijdens de Zevenheuvelenloop in Nijmegen sneller loop dan mijn 43:57 minuten van vorig jaar ben ik tevreden. Daarna richt ik mij op de cross. In de Tilbugse Warandeloop zondag 26 november ga ik op de lange cross proberen een ticket voor de EK cross in Brussel in december te bemachtigen. Na de Warandeloop beslis ik of ik de maand erop mee ga doen aan de NK cross in Eersel.’

En volgend jaar de EK atletiek in Rome?

‘Het plan is om me op de 10.000 meter (internationale limiet 27:50) of de halve marathon (internationale limiet 1:01.40) te kwalificeren voor de EK in juni. Met mijn coach ga ik nog bespreken op welke afstand dat het meest haalbaar is.’

Foto’s: Erik van Leeuwen & Bjorn Parée

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten