Home Laatste NieuwsDe week van... De week van Niels Theloosen

De week van Niels Theloosen

door hardloopnetwerk

Deze week mogen we meekijken met een trainingsweek van langeafstandsloper Niels Theloosen (23). Niels heeft veel blessureleed gekend (zie ook: “Blessurepraat met Niels Theloosen”), maar baarde de afgelopen maanden opzien met de ene mooie prestatie na de andere. Zo werd hij recentelijk derde Nederlander op de 15 kilometer bij de Montferland Run in een persoonlijk record van 45:24, nadat hij dat record eerder dit seizoen bij de Posbankloop en Zevenheuvelenloop ook al sneller had gezet. Maar zijn grote doel is een mooie tijd op een iets langere afstand…

Vorige week stond Marcella Herzog in deze rubriek. Haar week lees je hier. De week daarvoor spraken we met Jetske van Kampen, die dit weekend tweede werd bij de Boscross op de korte cross.

Door Niels Theloosen

Welkom bij een inkijkje in mijn (trainings)week. Ik woon in Nijmegen in een atletenhuis met Tom de Gelder, Joep Vermeulen en Luuk Maas. Ik train op mijn eigen schema’s, en hoop in april in Hamburg mijn debuut op de marathon te maken. Deze week staat er een pittige week op het programma, met de nodige kilometers! Ik ben ook op Strava te vinden, waar ik al mijn trainingen deel!

Maandag 9 december: rustig aan!

De start van een nieuwe week! Om 6:50 uur gaat de wekker en om 7 uur sta ik buiten om aan mijn ochtendduurloopje te beginnen. Ik ben echt een ochtendmens, dus meteen een rondje op nuchtere maag is geen probleem. De regen is een beetje jammer, maar na al die blessures geniet van elke minuut die ik kan rennen! Ik loop 50 minuutjes, 12,5km.  

Na een warme douche en een ontbijtje ga ik richting mijn stage. Ik loop voor mijn opleiding Sportkunde aan de HAN al vanaf september mee met het kantoorpersoneel van de Zevenheuvelenloop. Ik heb het hier echt enorm naar mijn zin.

In de middag loop ik samen met huisgenootje Joeplagat (Joep Vermeulen) nog een half uurtje met aansluitend wat versnellingen en core stability oefeningen.

Afbeelding met plafond, binnen, vloer, water

Automatisch gegenereerde beschrijving

Op maandagavond heb ik verder geen verplichtingen en laat ik mijn culinaire kookkunsten erop los met een Pasta Tagliatelli Fungi á la Niels 😉

Dagtotaal: 21km

Dinsdag:  Treshold Tuesday!

Mijn favoriete training, een treshold van 30 minuten! Tom moest 35 minuten joggen, ideale warming up voor mij! In totaal liep ik 26 kilometer in gemiddeld 3.38.

Helaas zitten er ook minder leuke trainingen bij. In de middag doe ik prehab training met wat losfietsen en een aantal oefeningen, met name gericht op mobiliteit en stabiliteit. Vervolgens geef ik training aan de jeugd van Team Zevenheuvelen.

Ik kook elke dinsdag voor de jongens, zodat ze na hun baantraining meteen hun energievoorraad aan kunnen vullen!

Dagtotaal: 26km

Woensdag: krachtdag

Ik begin de dag met een wat langere duurloop, waarvan Luuk zo’n 45 minuten meeloopt. Ik laat Luuk het mooie Beek (bij Nijmegen), met de vele heuvels, zien. Zelf loop ik zo’n 80 minuten en kom op 20 kilometer uit.

In de middag staat er een krachttraining op het programma. Ik heb dit altijd al de minst leuke training van de week gevonden. Gelukkig is het wel een goede training, ik voel de spierpijn in mijn bovenbenen en hamstrings al komen! Na afloop loop ik nog 30 minuten op een rustig tempo de beentjes los met Luuk, Joep, Tom, Illian Martens en Teun ter Haar die ook hun krachttraining hebben gedaan.

In de avond geef ik training aan ‘de harde kern van de kidsclub’. Ik heb mijn eigen groep met junioren bij Nijmegen Atletiek, en op woensdag staan er baantempo’s voor de fanatiekelingen op het menu.

Dagtotaal: 27 kilometer

Donderdag: korte tempo’s en wennen aan rennen in het zand!

Voorzichtig probeer ik weer wat meer korte en pittige tempo’s in mijn programma te implementeren. Omdat ik in het verleden veel last van blessures heb gehad moet ik hier erg voorzichtig mee zijn. Om toch aan mijn kilometers te komen loop ik lang in, zo’n 35 minuten. Het hoofdprogramma bestaat uit 5 setjes van 2 minuten tempo in de zandkuil, met 1 minuut jog tussendoor. Ik heb het zwaar, maar richting Soest weer een goede prikkel!

Na de training heb ik een afspraak bij de fysiotherapeut. Fysio’s Peter Eemers en Jouke van de Kerkhoff van MMFysio zijn een belangrijke schakel in mijn lopen. Mijn grootste uitdaging is om niet geblesseerd te raken, en hun kennis en ervaring helpen daar enorm bij.

Ik heb al een tijdje een stijve hamstring en Peter besluit deze te dry-needlen. Nooit echt lekker. Mank lopend ga ik richting school, ik studeer Sportkunde aan de HAN. Momenteel hebben we een aantal onderzoeksvakken, niet mijn favoriete bezigheid, maar gelukkig kan ik veel doen. Het was een productieve dag!

Na een korte prehab training is het weer tijd om de jeugd van Team Zevenheuvelen training te geven. Het is leuk om te zien hoe een aantal kinderen elke week weer bijleert, van op tijd naar bed gaan tot elke dag foamrollen. Ik probeer de kinderen stapje voor stapje bij te brengen wat er nodig is om een goede hardloper te worden, en te behoeden voor de fouten die ik zelf maakte in mijn juniorentijd!

Dagtotaal: 13 km

Vrijdag: twee keer rustig

Ik sta vroeg op, want ik heb weer een drukke schooldag voor de boeg. Gelukkig kan ik de dag goed beginnen met een duurloopje van 35 minuten. Ondanks de regen blijft het genieten.

Na een snel ontbijtje fiets ik naar school waar we een masterclass proactief handelen volgen. Daarnaast heb ik nog wat andere afspraken, zoals een gesprek met mijn studieloopbaanbegeleider over de komende maanden. Zeer waarschijnlijk ga ik door mijn marathonplannen in het voorjaar meer lessen missen, en gelukkig ondersteunen de HAN en Topsport Gelderland mij hierin door de mogelijkheid te bieden om lessen op afstand te volgen.

Na een volle dag doe ik nog een duurloop van een uur samen met Jasmijn Lau en Ellen van Doorn. Ondanks weer wat regen en het natte bos liep het weer heerlijk en vloog al kletsend de tijd voorbij.

Dagtotaal: 21km

Afbeelding met buiten, grond, boom, atletiekwedstrijd

Automatisch gegenereerde beschrijving

Zaterdag: Lange duurloop

Mijn favoriete training, de lange duurloop! Nu ik het plan heb om in het voorjaar een marathon te gaan lopen is dit een van de belangrijkere trainingen in de week. Vandaag staat er 30 kilometer op het programma. Momenteel wissel ik af tussen de ene week 25 kilometer, de andere 30 kilometer. Normaal heb ik altijd begeleiding van meefietser Levi, maar helaas moet hij vandaag leren voor zijn toetsweek. Ondanks de hevige regenval de afgelopen nacht en de vele plassen loop ik toch heerlijk. Ik zoek wat extra heuvels rondom Molenhoek en Berg & Dal op voor de variatie. Uiteindelijk loopt het zo lekker dat ik de 2 uur volmaak en op totaal 32 km uitkom. Een heerlijke training!

Na afloop beloon ik mezelf met zelfgebakken havermoutpannenkoeken en verder rust ik uit. In het weekend kijk ik graag veldrijden, maar helaas wint Mathieu van der Poel dit keer niet.

Dagtotaal: 32km

Zondag: kidsclub & chillen

Zondag is standaard mijn looprustdag, en vandaag heb ik hem ook echt nodig. Afgekeken van de Kenianen vind ik het belangrijk om mijn spieren, pezen en botten tenminste één dagje van schokbelasting te ontzien. De zondag staat in het teken van een training met de kidsclub. Ook de kids mogen zich onder een prachtig winter zonnetje uitleven in de zandkuil!

Dit was een hele mooie trainingsweek van 141 kilometer richting de Sylvestercross in Soest, De NN halve marathon van Egmond en Schoorl!

Niels blijven volgen? Kijk dan eens op zijn website https://nielstheloosen.nl/.

Hoofdfoto gemaakt door Gisela Maubach

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten