Home Laatste NieuwsDe week van... De Week Van…Ivo Meex

De Week Van…Ivo Meex

door hardloopnetwerk

In deze editie van ‘De Week Van’ laten we Ivo Meex aan het woord. Hij schrijft sinds deze maand een maandelijkse column voor Hardloopnetwerk, en het wordt tijd dat we hem een beetje leren kennen! Meex is lid van het JJ Runningteam, genoemd naar trainer John Jansen en gesitueerd in Arnhem. Onder Jansen heeft Meex flinke stappen gemaakt, met als voorlopig hoogtepunt zijn 2:39.08 minuten op de marathon van Frankfurt afgelopen jaar.

“Een volle week bevat tussen de 120 en 150 kilometers, die verdeeld zijn over 9 looptrainingen.”

Sinds bijna 2 jaar train ik bij John Jansen. John maakt trainingsschema’s die 4 tot 5 weken beslaan en we evalueren dagelijks hoe de training verlopen is. Aan de hand daarvan worden er, indien nodig, wijzigingen aangebracht in dat schema. Een volle week bevat tussen de 120 en 150 kilometers, die verdeeld zijn over 9 looptrainingen. Daarnaast doe ik 2 krachttrainingen per week om sterker en belastbaarder te worden. Het krachtschema wordt verzorgd door mijn fysiotherapeut Luc Schout. Een financiële sponsor heb ik niet. Ik moet dus al mijn trainingen rondom mijn (36-urige) baan als projectmanager bij een internationaal bedrijf plannen, en dat is best een uitdaging. Gelukkig heb ik wel een sponsorovereenkomst voor schoenen en kleding met Het Loopcentrum in Venlo; een super fijne hardloopzaak die ik met heel veel plezier vertegenwoordig. 

Afgelopen week was geen standaard trainingsweek. Op de zondag had ik een 15 km wedstrijd en daarom had ik geen dubbele trainingen en geen krachttrainingen op mijn programma. Een vrij ontspannen week dus, om ervoor te zorgen dat ik fit aan de startlijn kon verschijnen. 

Maandag 18 februari
Vandaag ben ik vroeg van het werk vertrokken omdat ik een afspraak had staan bij Luc, voor mijn maandelijkse check-up en om wat spieren los te laten maken. Mijn linkerkuit was wat stijf na een zware training afgelopen weekend, dus ik kon wel een flinke massage gebruiken. Daarnaast was ik toe aan een nieuw schema voor mijn krachttraining. Tijdens de behandeling hadden we mooi de tijd om te evalueren hoe het vorige schema is bevallen. Eenmaal thuisgekomen heb ik me omgekleed en ben aan mijn training begonnen. Vandaag stonden er 3 blokken van 10 minuten in Z3 op het programma, met korte pauzes ertussen en in- en uitlopen natuurlijk. Ik heb getraind in de buurt van de atletiekbaan (van Ciko ’66) omdat ik na mijn eigen training daar nog een training moest geven aan de beginners van de club.

Dinsdag 19 februari

Op het schema stond een ontspannen duurloopje van 50 minuten. Omdat het altijd een uitdaging is om mijn trainingen rond mijn werk te plannen, heb ik vandaag vanaf het huis van een collega gelopen omdat ik in de avond verplichtingen had in de buurt van mijn werk. Voordeel is dat ik dan weer eens in een andere omgeving kan lopen en dat er lekker voor me gekookt wordt! De kuit die Luc behandeld heeft, is gelukkig alweer een heel stuk minder stijf. 

Woensdag 20 februari

Woensdag is de vaste dag voor de baantraining. Die begint om 19.00 uur en omdat ik een uur kwijt ben met met reizen naar huis, doe ik de laatste vergadering van de dag telefonisch vanuit de auto. Omdat ik doordeweeks overwegend in mijn eentje loop, is het extra leuk om mijn loopmaatjes van JJ Running op de baan te zien. We lopen altijd samen in en doen daarna loopscholing. Tussen de loopscholing en de kern lopen we altijd een paar korte, felle versnellingen. Het programma van vandaag (3x500m, 3x400m, 3x300m) is nog niet half zo lang als dat het normaal gesproken is. Maar de snelheden liggen dit keer een stuk hoger. Sinds mijn marathon in oktober 2018 trainen we weer meer op snelheid omdat er de eerste helft van dit jaar voornamelijk wedstrijden over korte afstanden op het programma staan. De kerntraining hebben we met 3 jongens samen gedaan. Heerlijk om te voelen hoe je nét even een tandje harder kunt als je in een groepje loopt. Een van mijn vorige trainers had gelijk toen hij zei: “hardlopen is een teamsport”.


Donderdag 21 februari

Vandaag heb ik een training staan over 70 minuten, waarvan 30 minuten in Zone 2. Eens in de twee weken hebben we op mijn werk een release van nieuwe functionaliteiten op onze webshop. Dat gebeurt op de donderdagavond en omdat ik daar nog een paar uur aan kwijt ben, kan ik overdag iets eerder naar huis. Vanwege mijn baan loop ik het grootste deel van het jaar in het donker, dus als ik een keer bij daglicht kan lopen, laat ik die kans niet ontglippen. Omdat de tempo’s van gisteren nog wat in mijn hamstrings zitten, loop ik een paar seconden per km langzamer dan normaal. Ik merk wel dat ik naarmate de week vordert, meer energie in mijn lichaam heb. Ik krijg steeds meer zin in de wedstrijd zondag.

Vrijdag 22 februari

Vrijdag is mijn vaste thuiswerkdag. Normaal gesproken sta ik dan vroeg op om naar de sportschool te gaan. Maar omdat het wedstrijdweek is, kan ik in plaatst daarvan gewoon lekker uitslapen. Heerlijk om niet te hoeven reizen in de ochtend en thuis mijn laptop open te slaan met een kopje koffie en een bakje havermout. De dag vliegt voorbij en vlak voor de zon onder gaat, trek ik nog even mijn loopschoenen aan voor de laatste training van deze week: 45 minuutjes Zone 1. Ik loop altijd graag in de uiterwaarden hier in Arnhem; in dat gebied mag de natuur volledig zijn gang gaan en er lopen wilde paarden en runderen. En met een ontluikend zonnetje is het daar geweldig mooi lopen.

Zaterdag 23 februari

Net als op de vrijdag zou ik vandaag normaliter vroeg zijn opgestaan. Op zaterdagochtend trainen we altijd op landgoed Groot Warnsborn. Maar de dag voor een wedstrijd heb ik altijd rust. Heerlijke slome ochtend dus, met een fijn uitgebreid ontbijt. In de middag even een rondje wandelen door het Sonsbeekpark en een kopje koffie op de terugweg. 

Zondag 24 februari

Raceday! De Berden voorjaarsloop is een redelijk kleinschalig evenement waar we met het team van Het Loopcentrum altijd goed vertegenwoordigd zijn. Het parcours is niet verschrikkelijk mooi, maar wel mooi vlak en goed uitgemeten. De omststandigheden waren prima: ongeveer 15 graden en zo goed als geen wind. Ik loop niet zo vaak een 15 km wedstrijd. De laatste was op de Zevenheuvelenloop in Nijmegen en gezien het feit dat ik een paar weken geleden in Schoorl mijn 10 km tijd met 25 seconden heb aangescherpt, moest er vandaag wel een PR van komen. Zo gezegd zo gedaan. Lekker in een groepje comfortabel een mooi tempo kunnen lopen. Helaas viel het groepje nét iets te vroeg uiteen en moest ik de laatste 4 á 5 km in mijn eentje lopen. Het mooiste scenario van de dag heb ik op 4 seconden na gemist, maar met 51’33 weer een mooi nieuw PR op de 15 km en een eerste plaats bij de M40. Dat werd natuurlijk gevierd op een zonnig terras in de stad!

Wil jij Ivo blijven volgen? Dat kan via zijn Strava. En hij staat natuurlijk binnenkort weer met zijn column op Hardloopnetwerk.

dav
Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten