Home Laatste NieuwsBlessurepraat Blessurepraat met Floor Doornwaard

Blessurepraat met Floor Doornwaard

door hardloopnetwerk

Floor Doornwaard raakte in 2017 tijdens de Warandeloop geblesseerd aan haar linkervoet. Sindsdien is ze nog niet fit genoeg om hard te lopen en werkt ze hard aan haar herstel. Hoe kijkt ze terug op afgelopen periode?

Door Jasper Boot

Wil je je even voorstellen?
Ja, hoor! Mijn naam is Floor Doornwaard, ik ben 18 jaar oud en mijn favoriete afstand is de 5.000m, maar in de toekomst wil ik me gaan richten op de 10.000m. Ik train bij Honoré Hoedt in Arnhem bij team Loopland Gelderland (LLG).

Welke blessure had je en hoe is dit ontstaan?
Tijdens de Warandeloop 2017 heb ik een compressiefractuur in mijn linkervoet opgelopen. Dit wordt behandeld als stressfractuur, maar het verschil is dat bij een stressfractuur er een scheurtje aan de buitenkant van je bot zit. Bij een compressiefractuur is de buitenkant nog heel maar zijn er een aantal botbalkjes in je bot gebroken. Het is dus een soort inwendige breuk.

Dit is (vermoedelijk) ontstaan tijdens een harde klap op mijn voet, een harde landing dus. Tijdens de wedstrijd voelde ik al wel iets geks in mijn voet tijdens het afremmen voor de bochten. Na de wedstrijd kon ik eigenlijk niet meer staan op mijn linkervoet. Ik moest 6 weken in een gipsvoet, zodat de botbalkjes konden herstellen. Dat voelde echt als een jaar. Na de 6 weken mocht ik rustig beginnen met crosstrainen en vervolgens met powerwalken.

De eerste echte hardloopweken gingen goed. Maar, ik ging al snel te veel en te hard lopen waardoor ik weer ergens anders last kreeg. Uiteindelijk ben ik begin augustus weer begonnen met (heel rustig) lopen en sindsdien gaat alles goed!

Wat zijn je hobby’s buiten hardlopen om?
Ik houd heel erg van winkelen! Ik denk dat dat mijn grootste hobby is naast hardlopen… Verder houd ik van koffie drinken, afspreken met vriendinnen, fietsen met mijn vader of broer en films/series kijken.

Welke ervaringen heb jij gehad met het herstellen van een blessure?
Voor mijn voetblessure heb ik nog nooit iets gehad.

Denk je dat jouw blessure je sterker zal maken als atleet (zowel mentaal als fysiek)?
Sowieso ben ik mentaal nu veel sterker. Fysiek niet echt natuurlijk want je wordt niet bepaald sneller als je driekwartjaar niet hardloopt. Maar qua geest ben ik wel gegroeid denk ik. Ik geloof echt dat alles gebeurt met een reden, ik had waarschijnlijk die pauze even nodig.

Wat voor een alternatieve trainingsvormen beoefen je, om toch je conditie te behouden?
In het begin heb ik veel gefietst in de sportschool, ik raakte namelijk geblesseerd in de winter dus ik kon nog niet meteen wielrennen zonder te bevriezen. Later mocht ik ook gaan crosstrainen en toen mijn gips eraf was, ben ik het water ingedoken om te aquajoggen. Met dat laatste heb ik echt een haat-liefde verhouding. Ik vond het echt verschrikkelijk om te doen, maar het was voor mij wel een van de beste alternatieve trainingsvormen.

Is er een speciaal product dat je helpt tijdens je herstel?
Nee. Althans, geen product. Ik heb wel heel veel gehad aan mijn fysiotherapeuten Joost Vollaard en Olaf van den Bergh, die elke keer als ik een tegenslag had mij positief hielden. Ook heb ik natuurlijk veel gehad aan mijn coach, trainingsmaatjes en ouders.

Heb je boeken/series/films of een quote  gekeken/gelezen die je bij je herstel helpen?
Ik heb tijdens het fietsen in de sportschool heel veel naar Grey’s Anatomy gekeken, een ziekenhuis-serie. Daar kan ik nu niet meer naar kijken want dan heb ik het idee dat ik op de fiets zit. Verder lees ik sowieso veel, maar niet per se boeken die mij geholpen hebben tijdens mijn herstel.

Ik heb me tijdens mijn blessure wel veel meer kunnen richten op mijn studie. Het helpt echt heel veel als je je bezig houdt tijdens je rustperiode.

Hoe ga je ervoor zorgen dat je niet nog een keer geblesseerd raakt?
Rustig opbouwen! Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Ik wil altijd te veel en te hard. Dus dat is mijn grote zwakke punt. Verder is het belangrijk dat ik genoeg rust, en een keer wielrennen als lange duurloop is echt niet erg.

Heb je tips voor atleten die op dit moment ook dealen met een blessure?

  • Gebruik je herstelperiode om even helemaal te resetten. Doe dingen waar je tijdens je trainingsperiode geen tijd voor hebt. Dan kun je er na je rust weer helemaal fris staan.
  • Deze is misschien persoonlijk, maar ga niet kijken naar wedstrijden als je geblesseerd bent. Dat zorgt alleen maar voor frustraties.
  • Luister altijd naar je fysio.
  • Bouw rustig op!! Als je een maand looprust hebt kun je niet opeens een duurloop doen van 50 minuten. Ook niet als je heel rustig loopt.
  • Besef dat je niet doodgaat als je een paar weken niet hardloopt.
  • Koop een Netflixabonnement.
     

Foto: Instagram Floor Doornwaard

 

Nieuwsoverzicht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten